Házi praktikák a kerti betolakodók ellen

A kertbe időnként olyan vendégek is belátogatnak, akiket nem hívtunk. Szinte nincs olyan kerttulajdonos, akinek ne okozott volna már bosszúságot néhány vakond, csiga, vagy a szomszéd macskája. Az olvasókkal összegyűjtöttük, milyen nemkívánatos állatok látogatják a kertet és milyen módon védekezhetünk a kerti betolakodók ellen.

kerti betolakodók: vakondok

Házi praktikák a leggyakoribb kerti betolakodók ellen

Gyík, béka

Aniko Antal: „Anyósomék kertjében sok a gyík. Ez azért probléma, mert a 3 cica hajtóvadászatot rendez ellenük, gyakran fognak gyíkot, akik minimum a farkukat vesztik, rossz esetben az életüket is. Nem tudunk ez ellen védekezni, pedig sajnáljuk az ártatlanul odatévedő kis gyíkocskákat, akik nem is sejtik, hogy milyen gyíkevő „vadállatok” lesnek rájuk.”

Mihályné Borbély: „Nekem varangyaim vannak, de a szemét kiskutya mindig tönkreteszi őket! A hátsó a bűnös, van amikor fél napig nyálzik utána! Nagyon sajnálom a brekuszokat, de főleg éjjel jönnek elő! 🙄”

Macska

Pósfai Jánosné: „A szomszéd macskája kifejezetten dűhít amikor a magas ágyásban végzi a dolgát….A kert hatalmas, ha bárhol másutt végezné, nem érdekelne.”

Erzsébet Selmeci: „Macska. Van szépérzéke a dögnek, mert mindig a legszebb virágaim közepére, terejére rakja az ajándék kupacát. Hatalmas kandúr, a szomszédom megmérgezne ha bántani merném.”

Kutya

Major Melinda: „Kutyámra vagyok néha dühös amikor átrohan a kerten és letapossa az éppen kibújó tulipánokat.”

Ilona Tóth: „Van egy fajtiszta korcsom, az csak a vadászgörénnyel, a nyesttel nem bír el, mert szétkaparják az orrát és a gólya fog kirajta, mert megijed a dupla pár botolástól. Elkapja röptében a legyet, szétharapja a darazsat, szétkeni a hernyókat, benasizza a lóbogarat( pszt! utálja a poloskát), behúz egyet a siklónak, kilapítja a békát, szétröccsenti a csigát- de a franciához hozzá se nyúl, csak ugatja….a vakondot kikergeti, sajnos a kis madárkákat is elkapja. Egyszer egy várandós süninek hasította fel a hasát, hát el is vertem érte. Ha pockot fog, nem kap ki, mert különben a küszöbömre teszi, hogy szemléltesse a hősiességét, így elássa azt az utókornak a bosszúságomra. Mérges vagyok, mikor félreérti a cserebogarazást és a pillangók lesését, azt titokban kell csinálni, vagy elkapja őket is.”

Vakond

Kindris Brigitta: „Ahol a vakond jelenléte zavaró a járatba kávézaccot öntünk. Közeli vendéglátóhelyre viszek edényt és a napi zaccot ebbe gyűjtik. Nem zavarjuk mindenhol, hiszen hasznos állat. Olykor keresem is a vakondtúrást, az átültetésre váró növények földjéhez keverem.”

Ami Paluska: „A vakond a legnagyobb ellenségem, mindegy neki, hogy üres üveg beásva, nagy mennyiségű viz a járatokba, amik kétszintesek többnyire, vakondriasztó folyadék, kávézacc, fokhagyma, karbid, szilveszteri petárda, bűzpatron, vakondcsapda -fütyül rá. Sikerült eléggé elintézni a pázsitomat. Egy biztos ellenszer van, amikor látod, hogy túr /hajnalban/, hirtelen mozdulattal ásóval kifordítani a vakondtúrásból, aztán vagy agyoncsapni, bár ezzel csak óvatosan mert védett, vagy befogni és elvinni jó messzire, pl. legelőre és ott elengedni /egyébként nagyon gyors, rosszul lát de a szaglása nagyon jó/. Valamikor imádtam mesélni gyerekeimnek a kis vakond történetét, biztosak lehettek, hogy az unokáimnak nem mesélem.”

Csodálatos vadvirágos kert 

További kerti betolakodók és összetett problémák

Hamari Imréné: „Nekem a szarkákkal van bajom, már alig van énekesmadár a környéken, mert megeszik a tojásaikat a szarkák.”

Gizel Kőrösi Doór: „Nálunk a cica megfogja a vakondokot. A csigákat meg összeszedem.”

Willingerné Papp Éva: „Vakond már nem probléma, cicáim megkergetik, megfogják. A poloskával vannak gondjaink. Megszurkálják, kiszívják a paradicsomot. Minden nap szedjük őket, de reménytelen. :-(„

Zsolnayné Kátai Nóra: „Poloska, csiga, tetűfélék, macska 🙁 egyik ellen sincs hatékony módszer. Bárcsak süniből lenne inkább több, az megenné a csigát. Bár ennyitől felfordulna szegény. Csigák ellen nekem csak az jött be, hogy minden nagyobb eső után kimegyek és kettévagdosom őket. Így sokkal kevesebb van belőlük, de teljesen sajnos nem lehet kiirtani.

A macskát elsiccelem, ha látom, de visszajön, ha nem látom és a legszebb tulipánomat kínálta meg a végtermékével, ami ráadásul még szilárd sem volt annyira, hogy össze legyen gusztusom szedni, szaga meg volt rendesen. Nem tudom ezeket a mai macskákat mivel etetik, hogy megy a hasuk. A környékbeli kismadarakat is mind elkergeti vagy felzabálja.

A poloska ellen meg még semmi nem vált be. Kézzel lenyomkodni iszonyú bűz, gusztustalan, reménytelen feladat. A tetvek ellen Mospilan egész jó, de a hangyák szorgosan újratenyésztik őket. Újra felviszik a növényeimre és kezdhetem elölről. A hangyabolyokra ezért ecetet szoktam önteni, hogy ne „szorgoskodjanak” az én káromra.”

Viktoria Nagy: „Vakond ellen sörös üveg van leásva. Kávézacc csiga ellen. Macska ellen locsolás. Poloska ellen viszont semmi nem hat. Mindenen hemzsegnek. Ki kellett tépnem a ház előtti lugasról a paradicsomot, mert az ajtón nem bírtuk bejönni tőlük. Be sem értek miattuk. Mindenem tele volt a kertben, még a szedermálna is amin még tavaly előtt nem voltak. Tavaly egy szemet nem tudtunk róla enni. Viszont a gyümölcs fák alá büdöskét ültettem körben. Ami úgy látom, mintha riasztott volna, szebb lett a termés. 😁”

Edit Simonics: „Szürke mókusok, nagyon cukik mindaddig, amíg tavasszal és ősszel szét nem ásnak mindent. Kiássák és megrágcsálják a virághagymákat, és teleültetik a kertet a szomszéd által kitett földimogyoróval. Mivel a növenyeim egy jelentős része még cserépbe van ültetve, csirkehálóval védem a frissen ültetett hagymákat rizómákat mindaddig, amíg elkezdenek hajtani és megerősödnek annyira, hogy már ne tudjanak nagy kárt tenni bennük. (Anglia, Yorkshire megye)”

Pádár Nikoletta: „Vakondunk van… főleg most dolgozik, helyenként 40 cm-es földtúrás van. Összeszedem a földet, nagyon jó fekete földet túr fel, ami jó a virágoknak. Együtt élünk, én nem bántom, s ő sem megy a veteményesbe. Csak a hátsó pázsitosba garázdálkodik.
A szomszéd macskái wc-nek használják a kertem, amiért viszont mérges vagyok.
A veteményesben tavaly poloskainvázió volt, naponta szedtem, vadásztam őket. Végül permetelés lett belőle, más megoldás ellenük nem volt, hiába próbáltam mindenféle házi löttyöt, ami elvileg elűzi őket.
Amit a földi pocok csinált, az viszont kritikán aluli… de ragasztóval és bioszerekkel megfogtam a kolónia egy részét, több mint 50 darabot.
Mielőtt mienk lett a ház, a telek, több, mint 10 évig éppencsak füvet nyírtak, semmi mást. Így nem is csodálkozom semmin…”

Krajnyák Andrásné: „Poloska ellene permetezéssel védekezem, de mivel az sem egészséges sokszor,a magad uram, ha szolgád nincsen alapon, kézzel írtom. Úgy, hogy egy nagyobbacska levéllel finoman megfogva, hogy ne bűzölögjön, és eltaposom, vagy a levelet amin ül óvatosan levágom, és ugyancsak tipi-topi, vagy ha sok apró van egy helyen, akkor valamibe bele söpröm, de aztán azok is a cipőm talpán végzik. Ezt szoktam tenni a rózsa meg az írisz szúró rovarok hernyóival is. Van aki a kukába dobja, de az csak átültetés, mert kimásznak, és vígan dőzsölnek tovább. Szívós munkával sikerült viszonylag kevésre szorítani a számukat a kb három évvel ezelőtti helyzethez képest.

Hát szerencsére nálam csak ezek az állati kártevők, és én így oldom meg a gondot. Macska ugyan van, saját is meg szomszédé is, de elviselem, hogy itt ott piszkot találok a földben, (mivel el van ásva, a földben egyben maradt, így egy kislapáttal könnyen eltávolítható), mert viszont rendben tartják a ház környékét. Az enyémet láttam egeret enni, de rakott a járdára már patkányt is mert valószínűleg találnak valahol a környéken élelmet. Szóval valamit valamiért alapon inkább tűrjünk egy kicsit cica ügyben, mert nagy szolgálatot tesznek nekünk.”

Ilona Tóth: „Pár éve nagyon fájtak az izületeim és kénytelen voltam kéthetente gyomírtózni. Hát nem is voltak se csigák, se poloskák. De sajna lepkék se és méhek se, így leszoktam róla. Azóta újra vadrezervátum van. Talán kaphatnék állami támogatást rá, ha már természetvédelmi terület lett a kertem…ha, ha”

Ha ez jó kis végszó volt. Szerintem nagyon hasznosak ezek jól bevált olvasói tapasztalatok, remélem neked is segítenek távoltartani a hívatlan vendégeket.

Nagyon köszönöm az olvasóknak a tapasztalatokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük