Változékony dohánygyökér (Lewisia cotyledon) gondozása

A színpompás változékony dohánygyökér (Lewisia cotyledon) egyre népszerűbb a pozsgás növények kedvelőinek körében. Az igen igénytelen virág gondozása egyszerű. Szereti a napfényes helyet és igen kevés vízzel beéri. Nem szobanövény, a szabadba ültetjük. Cserépben is tarthatjuk vagy sziklakertek dísze is lehet. Változatos színvilágú egyedei egymás mellett is jól mutatnak.

Változékony dohánygyökér (Lewisia cotyledon) gondozása

Változékony dohánygyökér (Lewisia cotyledon) származása, jellemzése

Az Észak-Amerikából származó dohánygyökér (Lewisia) nemzetségébe huszonhét faj tartozik. Vannak köztük lombhullató és örökzöld fajok is. A nevét, a Lewisiát az indián felfedezéről kapta. Gyökere, aminek köszönhetően a keserűgyökér nevet is kiérdemelte a növény, az indiánok fontos eledele volt.

A feltűnő virágzatú, apró húsos levelű növény Észak-Amerika hegyvidéki részein 15-30 cm magasságig nő. Tavasztól nyár elejéig hozza a sárga, a narancs, a piros, a rózsaszín különböző árnyalataiban díszlő apró, de annál szebb virágait.

Változékony dohánygyökér gondozása, igényei

Víz- és tápanyagigénye

A dohánygyökér gondozása teljesen hasonló a többi pozsgásnövény neveléséhez. Nagyon jól tűri a szárazságot, mert leveleiben képes tárolni a vizet. Csak ritkán locsoljuk és jó vízáteresztő talajba ültessük. A tavaszi növekedési időszakban több vizet igényel, ilyenkor hetente öntözzük. De soha ne álljon alatta víz, mert az könnyen rodhatást okoznak.

Minden második öntözésnél tápoldatot is adjunk számára. Augusztusban hagyjuk abba tápoldatozást, majd szeptembertől az öntözést is.

Hely

Szereti a napot, de kerüljük a déli napsütést. Inkább csak délelőtt vagy a késő délutáni órákban érjék a napsugarak.

Mérsékelten fagyálló, hidegebb időszakban a levelei károsodhatnak. Ennek ellenére nem kell telelteni, maradhat a szabadban. A cserépbe ültetett növényeket olyan helyre rakjuk ősztől, ahol nem éri csapadék.

Dohánygyökér ültetése, átültetése

A kisebb cserepekben tartott növényeket minden tavasszal érdemes átültetni laza, jól vízáteresztő talajba.

Változékony dohánygyökér szaporítása

A dohánygyökeret magról és tőosztással is szaporíthatjuk. Magvetéssel két év alatt nevelhetünk gazdagon virágzó növényeket.

Tőosztásos szaporításnál a vastag gyökérről leválasztott oldalhajtások homokos talajba ültetve 4-6 hét alatt gyökeresednek meg.

Dohánygyökér kártevői, betegségei

A dohánygyökér nemcsak, hogy igénytelen növény, de a kártevők sem sűrűn támadják meg. Tönkre tenni szinte csak túlöntözéssel lehet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük