Változékony dohánygyökér (Lewisia cotyledon) gondozása

A színpompás változékony dohánygyökér (Lewisia cotyledon) egyre népszerűbb a pozsgás növények kedvelőinek körében. Az igen igénytelen virág gondozása egyszerű, még a teleltetéssel sem kell bajlódni. Szereti a napfényes helyet és igen kevés vízzel beéri. Nem szobanövény, a szabadba ültetjük. Cserépben erkélyen vagy teraszon is is tarthatjuk vagy akár sziklakertek dísze is lehet. Változatos színvilágú egyedei egymás mellett is jól mutatnak.

Változékony dohánygyökér (Lewisia cotyledon) gondozása

Változékony dohánygyökér (Lewisia cotyledon) származása, jellemzése

Az Észak-Amerikából származó dohánygyökér (Lewisia) a porcsinfélék családján belül a dohánygyökér nemzetség tagja, melybe huszonhét faj tartozik.

Thomas Jefferson elnők botanikai érdeklődésének köszönhetjük az elterjedését. Az Ő javaslatára indult útnak Mariwether Lewis és William Clerk vezetésével egy kutatócsoport a Sziklás hegységem túli talaj és növényzet felkutatására. Latin nevét, a Lewisiát a felfedezéről kapta.

Az őshonos indiánok a dohánygyökér vastag, répaszerű gyökerét megették, valamint torokfájsá ellen használták gyógyírként, ezért az angolszász nyelvterületen a keserűgyökér elnevezés terjedt el.

Vannak köztük lombhullató és örökzöld fajok is. A feltűnő virágzatú, apró húsos levelű növény Észak-Amerika hegyvidéki részein 15-30 cm magasságig nő.

Európában a 20. század elejétől kedvelt, Magyarországon csak néhány éve terjedt el sziklakerti növényként vagy cserépbe ültetve.

Változékony dohánygyökér jellemzése, ismertetőjegyei

A változékony dohánygyökér karógyökeréből fejlődő szár nélküli, húsos levélrózsát alkotnak, melyek átmérője kb. 20 cm. A többnyire kanál alakú, néha hullámos, fodros szélű levelek örökzöldek, ám hideg hatására enyhén bepirosodnak.

Változékonysága a virágaiban is megmutatkozik. A virágok a levelek tövéből fejlődő száron jócskán azok fölé emelkedve pompáznak. Tavasztól nyár elejéig hozza a sárga, a narancs, lazacszínű, a piros, a magenta a rózsaszín különböző árnyalataiban díszlő apró, de annál szebb virágait.

Egy tőből több szár is fejlődik, amelyen a virágok fürtöt alkotnak. Általában áprilisban jelennek meg a 3-4 cm átmérőjű, 7-13 szirmű virágait. Több hullámban egész őszig virágzik. Szirmait estére összecsukja.

Száraz toktermésben számtalan mag fejlődik. melyekha megérnek, kipattannak, így gondoskodik a növény a szaporodásról.

Változékony dohánygyökér gondozása, igényei

A túlzott figyelem többet árt neki, mint ha hónapokra magára hagynánk.

Víz- és tápanyagigénye

A dohánygyökér gondozása teljesen hasonló a többi pozsgásnövény neveléséhez. Nagyon jól tűri a szárazságot, mert leveleiben képes tárolni a vizet. Csak ritkán locsoljuk és jó vízáteresztő talajba ültessük. A tavaszi növekedési időszakban több vizet igényel, ilyenkor hetente öntözzük. De soha ne álljon alatta víz, mert az könnyen rodhatást okoznak.

Minden második öntözésnél tápoldatot is adjunk számára. Augusztusban hagyjuk abba tápoldatozást, majd szeptembertől az öntözést is.

Hely

Szereti a napot, de kerüljük a déli napsütést. Inkább csak délelőtt vagy a késő délutáni órákban érjék a napsugarak.

Mérsékelten fagyálló, hidegebb időszakban a levelei károsodhatnak. Ennek ellenére nem kell telelteni, maradhat a szabadban. A cserépbe ültetett növényeket olyan helyre rakjuk ősztől, ahol nem éri csapadék.

Dohánygyökér nevelése cserépben

Ha cserépben neveljük, különösen fontos a tavaszi átültetés. Február-március környékén, mielőtt a levélrózsa közepén megjelennek a friss hajtások, frissítsük a talaját. A föld tetejét megszórhatjuk kövekkel is, ezzel elkerülhetjük a rothadást.

Dohánygyökér teleltetése

A szabadban áttelel, nem kell télikertba vagy egyéb fagymentes helyre menekíteni. Télállóságát elősegíthetjük, ha olyan sziklakertbe ültetjük, ahol a közelében nem áll meg a víz, hanem el tud folyni. Ehhez ideális a lejtős terület vagy kőfalban kialakított hely.

Dohánygyökér ültetése, átültetése

A kisebb cserepekben tartott növényeket minden tavasszal érdemes átültetni laza, jól vízáteresztő talajba. Ültetésnél vegyük figyelembe, hogy gyökere mélyen lefele fejlődik.

dohánygyökér virágok több színben

Változékony dohánygyökér szaporítása

A dohánygyökeret magról és tőosztással is szaporíthatjuk. Magvetéssel két év alatt nevelhetünk gazdagon virágzó növényeket.

Tőosztásos szaporításnál a vastag gyökérről leválasztott oldalhajtások homokos talajba ültetve 4-6 hét alatt gyökeresednek meg.

Dohánygyökér kártevői, betegségei

A dohánygyökér nemcsak, hogy igénytelen növény, de a kártevők sem sűrűn támadják meg. Tönkre tenni szinte csak túlöntözéssel lehet.

Nyáron a levelei fonnyadtabbnak tűnhetnek, de ez nem a vízhiánytól van. Ne ugorjunk neki azonnal bőven megöntözni. A locsolással várjuk meg a hűvösebb időt, és akkor is csak apránként, „kortyonlént” adagoljuk a dohánygyökérnek a vizet.

Déli tűző napsütés, túlzott téli csapadék vagy öntözés, gombásodás, levéltetvek, csigák és meztelen csigák károsíthatják.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Fogl Ferencne szerint:

    Dohany gyoker rendelest szeretnek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük