Japán kamélia (Camellia japonica) gondozása, szaporítása

A japán rózsának is hívott japán kamélia (Camellia japonica), vagy egyszerűen csak kamélia igen szép, ugyanakkor kényes növény. A rózsának nem rokona, hosszútávú megtartása sem olyan egyszerű. A kamélia gondozása elég nagy kihívás még a gyakorlott kezeknek is. A legkisebb gondozási hibára azonnal a bimbók ledobásával reagál.  

Japán kamélia (Camellia japonica)

Japán kamélia (Camellia japonica) jellemzése

A japán kamélia (Camellia japonica) a hangavirágúak (Ericales) rendjébe és a teafélék (Theaceae) családjába tartozó faj. Európában a 18. században „Camellia” néven vált ismertté, nevét Georg Josef Kamel morva jezsuita patikus és botanikus tiszteletére Carl von Linnétől kapta.

Európában először Milánó és Firenze környékén ültették. Mára számos szubtrópusi éghajlatú területre, így Madeirára is betelepítették. A mérsékelt égöv hidegebb részein, így hazánkban is szobanövényként tarthatjuk.

Habitusa, levelei

Fás szárú örökzöld. Japánban az eredeti („vad”) kamélia akár 15 méter magasra is megnő, a nemesített változatok 2–3 méteresre nőnek.

Hengeres, világosbarna, sima felszínű törzse elágazó. Ágai ferdén felállnak, koronája szétterül. Szórtan álló levelei egyszerűek, tojásdadok. A sötétzöld, bőrnemű, fényes felületű levelek válla keskenyedik, a csúcsuk kihegyesedik. A szélük fogas, a levélnyél rövid. Erezetük szárnyas, élre futó.

Virágai

A vadkamélia virága a rózsáéhoz hasonlít, szimpla és rózsaszínű. A kertészeti változatok virágai a legkülönfélébb árnyalatúak, egy-egy bokron akár több szín (rózsaszín, vörös, fehér) is előfordulhat. A virág átmérője elérheti a 15 cm-t. Leggyakrabban dupla virágú változataival találkozunk.

Virágait többnyire február-márciusban hozza, de akár már januárban is megjelenhetnek.

Kamélia gondozása

Igényei

A laza, savanyú, kevés szerves anyagot tartalmazó talajt, a párás levegőt kedveli. Száraz helyen a leveleit rendszeresen permetezni kell. A szárazságot nem bírja. Ne ültessük meszes talajba, mert lúgos kémhatású földben levelei megsárgulhatnak. Télen világos, hűvös helyen teleltessük át.

Nagyon fényigényes, de a közvetlen, tűző napot nem bírja.

A hőigénye közepes, de fagyérzékeny.

A kamélia érzékeny a helyváltozatásra, a hőmérséklet változására, valamint a rendszertelen öntözést is nehezen viseli. Ha a dézsában nevelt kaméliát áthelyezzük vagy akár csak elforgatjuk, elhullajtja bimbóit.

Rendszeres, ugyanakkor körültekintő öntözést igényel. A túlöntözésre és a földje kiszáradására egyaránt érzékeny. Az öntözéshez, ha lehetőség van rá, használjunk esővizet. Tavasszal és nyáron savanyú talajt igénylő növények számára kifejlesztett tápoldattal tápoldatozzuk havonta.

Metszést nem igényel, de ha közvetlenül a virágzás után megmetsszük, azzal serkenthetjük az újabb virágképződést.

Japán kamélia szaporítása

A japán kamélia dugványról szaporítható, amire a késő tavaszi és nyári időszak a legmegfelelőbb.

Kamélia kártevői

Kártevők közül a levéltetvek, pajzstetvek és takácsatkák is megtámadhatják, valamint gombabetegségek is károsíthatják.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Koncsik Ágota szerint:

    Szeretem a jó tanácsaidat. Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük