Márciusi növényápolási teendők az erkélyen

Márciusban először is februárról elmaradt teendőket pótoljuk, feltéve, hogy van ilyen. Aztán pedig folytatódhat az előkészület a balkonszezonra, metszésekkel, magvetésekkel. Itt vannak a márciusi növényápolási teendők az erkélyen!

Márciusi növényápolási teendők az erkélyen - virágföld választás

Márciusi növényápolási teendők az erkélyen

Először is arra figyelmeztetlek, hogy bármilyen csábítóak is a március elejei napsugarak, de ne dőlj be nekik. A teleltetett növényeket még korai kirakni a szabadba.

Növénygondozás

A muskátlikat viszont már el kezdhetük felébreszeteni téli álmukból. A balkonon lévő és a bent teleltetett növényeink egyre több vizet igényelnek, szép lassan emelni kell a vízadagjukat. A hónap vége felé pedig a tápoldatozást is elkezdhetjük.

fásszárú növények, dísz és gyümölcsfák metszésének is és átültetésének is eljött az ideje. Átültetés előtt mindenképp ellenőrizd, nincsenek-e rajtuk kártevők.

Elkezdhetjük az egy nyári virágok, pl. lobélia, a zöldség és fűszernövények magvetését.

Erkély biztonság

A balkonkertészkedésnél fontos szempont a biztonság megtartása. Bármilyen kétség merült fel az erkély biztonságával kapcsolatban célszerű kihívni egy statikust. 

Még mindig a biztonságnál maradva célszerű ellenőrizni és stabilzálni a balkonláda tartókat és rögzítőket.

Takarítás, festések

Az ültetős cserepeket, edényeket alaposan tisztítsd meg, ha szükséges szerezz be újakat.

Márciusban már megkezdhető a térkő és a korlátok tisztítása.

Márciusban, ha nincsenek mínuszok, akkor elkezdhetjük a bútorok, az erkély lefestését. A festésnél azért nem árt szem előtt tartani a társasház házi rendjét és egyéb rendeleteket. Műemlék épületekre szigorú szabályok vonatkoznak, nem festheti saját kénye-kedve szerint az erkélyt senki sem.

Egy frissen festett társasháznál sem feltétlenül örülnek a szomszédok, ha pl. egy barbi babás stílusú és színű erkéllyel törjük meg a ház egységét, harmóniáját. Célszerű a munkák megkezdése előtt utána járni, mit szabad és mit nem, mint utólag büntetést fizetni a tiltott tevékenységért.

Bútorok

Akár egy csöppnyi balkonról, akár egy hatalmas terasztól van szó, bútorokra, berendezési tárgyakra szükség van, azoktól lesz igazán otthonos, lakályos.

Jöhet a bútor vásárlás is. Vásárlás előtt nem árt azért átgondolni, hogy mennyire illik az adott bútor stílusa, színe a többi bútorhoz, milyen lesz majd az összhatás. Ne kapkodd el a választást. A boltokban nagyon mutatósak, kívánatosak tudnak lenne a színes bútorok, kiegészítők.

Otthon aztán kiderülhet, hogy a többi tárgy mellett túl kihívóak esetleg még nyomasztóak is lehetnek.  Az sem mellékes, hogy a túl dekoratív tárgyak ronthatják a virágok dekorációs értékét.

A manapság oly divatos sötét bútorok dominanciája is kerülendő, mert túl komorrá teszik az összképet. A halványsárga, a narancs, a vörös és barna színek hívogatóvá, napfényessé varázsolják a teraszt. Ahogy az öltözködésnél is, itt is igaz, nem a trendeket kell követni, úgy kell kialakítani a kis miliődet, ahogy neked tetszik, ahogy jól érzed magad benne.

Jó kertészkedést kívánok!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...