Erdei csillagfürt (Lupinus polyphyllus) gondozása

Az erdei csillagfürt (Lupinus polyphyllus) sok színben tündöklő, magasra törő virágzatának köszönhetően a vidéki kiskertek kedvelt virága. Egyesével vagy kisebb csoportokba ültetve is jól mutat. Vágott virágként is tartós és kedvelt. Gondozása egyszerű, sok fajtája önvetéssel is szaporodik, de dugványozással is gyarapíthatjuk csillagfürt állományunkat.

rózsaszín és lila csillagfürt virágok

Erdei csillagfürt (Lupinus polyphyllus) származása, jellemzése

Az erdei csillagfürt Észak-Amerikából származik. A 19. száadban telepítették be Angliába kerti növényként. Sok helyen elterjedt, Közép-Európában a leggyakoribb csillagfürtfajtának számít.

Pillangósviráguként (Fabaceae) képes a gyökereiben lévő sarjgumó-baktériumokkal felhasználni és megkötni a levegőben lévő nitrogént.

Júniustól augusztusig hozza majdnem minden színben elérhető, pasztell vagy intenzív, időnként kétszínű virágait. Magassága fajtától függően 40-100 cm. Egyenes és széles bokrokban nő. Tenyér formájú karéjos, kékes és mélyzöld levelei vannak.

Legismertebb csillagfürt fajták

A 70 – 100 cm magas Rusell hidrideket különösen erős színű virágok jellemzik: fehér, sárga, narancs, piros és liláskék, beleértve a számos színárnyalatot és a kétszínű virágzatokat is.

Hasonlóan színesen virágoznak a kisebb, kb. 50 cm magas fajták, mint a „Gallery”, a „Lulu” és a „Minarette”. Ezeknek amagjait gyönyörű színkeverékekben vásárolhatjuk meg.

Csillagfürt igényei, ültetése, gondozása

Napos helyet kíván. Jó vízáteresztő, tápanyagokban nem túl gazdag, mészszegény földet szeret.

A csillagfürt ültetése legideálisabb tavasszal, dugványokkal kora ősszel is ültethetjük.

Nincs túl nagy vízigénye, így csak extrém szárazság esetén kell öntözni. A magasabb fajtáknak gyakran megtámasztásra is szükségük van.

Az elvirágzott virágokat vágjuk le és adjunk neki tápoldatot, ezzel késő nyári másodvirágzásra bírhatjuk.

Ősszel a földtől egytenyérnyire vágjuk vissza a hajtásokat.

Csillagfürt szaporítása

Egyes fajtákat magkeverékekben is megvásárolhatunk. Ezeket először kissé bolyhozzuk fel dörzspapírral, majd 24 órára áztassuk vízbe.

A magokat tavasszal vessük el. A növényeket 15 oC-on előnevelhetjük, vagy közvetlenül az ágyásokba vethetjük.

További szaporítási lehetőséget nyújtanak a dugványok. A növényrő leválasztott kb. 10 cm-es gyökereshajtásokat szabadföldbe ültethetjük.

Sok csillagfürt önvetéssel is szaporodik.

Kártevői, betegségei

Csipkézőbarkók, levéltetvek, csigák, lisztharmat, gobás hervadás és levélbetegségek jelenhetnek meg rajta.

Felhasználása

Egyesével vagy kisebb csoportokban ültethetjük áygásokba vagy szegélyekbe. A jól illik a margarétához, a gólyaorrhoz, a díszhagymához, pünkösdi rózsához és a mákvirághoz.

Figyelem: A magjai mérgező alkaloidákat tartalmaznak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük