Kertészkedés a balkonon – lehetőségek kiaknázása

Az utóbbi években felértékelődött a csöppnyi erkély is. Egyre nagyobb divat lett a kertészkedés a balkonon. Mielőtt fejest ugranánk a balkonzöldítésbe, érdemes számba venni a lehetőségeket és az esetleges akadályokat. Ehhez hoztam most néhány szempontot és osszeszedtem, milyen gátjai lehetnek a balkon kialakításnak. 

kertészkedés a balkonon

Kertészkedés a balkonon

Biztos Te is jártál már úgy, hogy magazinokban, internetes oldalakon megláttál egy balkon kialakítást és elállt a szavad. A berendezés és a növények összhangban voltak, minden klappolt és azonnal eldöntötted, hogy márpedig neked ilyen kell. Ötleteket gyűjteni, inspirálódni kiválóak az ilyen fotók, a megvalósításnál viszont gyakran adódnak problémák, akadályok. Hiába választottál szép egészséges, minőségi növényeket a virágboltban, ha azok igényeit nem tudod biztosítani az erkélyen, csak kérészéletű lesz a siker. Összegyűjtöttem mire figyelj a megvalósításnál, milyen problémákkal szembesülhetsz.

Anyagi lehetőségek

Legfőbb korlátozó tényező lehet a pénz. Ez ellen legjobb megoldás, ha sok mindent megcsinálsz magad. Nem feltétlenül kell lecserélni, kidobni az ütött-kopott, megfakult vagy megunt színű virágcserepeket, bútorokat. Átalakítással, átfestéssel magad is új darabot varázsolhatsz belőlük.

Nagyon jó darabokra bukkanhatsz olcsón a használt cikk piacokon, amiket aztán kívánságod szerint átalakíthatsz.

A növények kiválasztásánál könnyen szembesülhetünk azzal, hogy ez is gyönyörű és nem is drága, meg amaz is kell, aztán ha összeszámoljuk rájövünk, hogy dísznövény vásárlásnál is igaz a mondás, sok kicsi sokra megy.

Pénzkímélő megoldás, ha nem kifejlett növényeket vásárolsz, hanem magról vetést vagy a kevésbé rizikós megoldást, a palánták vásárlását választod. Köztes megoldás lehet, a kisebb, de kifejlett növény választása, pl. nem 60 cm-es, hanem csak 30 centis leandert vásárolsz.

Hosszú távon jó megoldás a növény csere-bere is. A könnyen szaporítható növényeidből készíts cserélhető példányokat és barátnőkkel, szomszédékkal váltsatok növényeket.

Balkon mérete

A balkon mérete igen meghatározó. Kis balkonra nagy dézsás növények, gyümölcsfákat nem tudsz  választani. Be kell érni helyettük a kisebb helyet igénylő növényekkel. A túlzsúfoltság sem esztétikailag, sem gyakorlati szempontból nem ajánlott. Kis erkélyeknél különösen fontos a kreativitás.

Arra kell terjeszkedni, amerre lehet, tehát felfelé. A függő virágtartók, az oldal falakra helyezett akasztók, polcok kitűnő lehetőséget nyújtanak növények elhelyezésére. Kis balkonra ideálisak a korlátra szerelhető és összecsukható asztalok.

Balkon tájolása, fekvése

A növények kiválasztásánál a balkon fekvése okozhatja a legtöbb fejtörést. A tetőteraszok, az emeletes házak balkonjai jobban ki vannak téve a természet erőinek, az eső, a szél, a nap hatásainak, mint a földszinti teraszok. A teljesen védtelen helyek, különösen a nyugati tájolású balkonok esőre és pangóvízre érzékeny növények számára nem alkalmasak. A dísznövények  jelentős része nem viseli el a tűző napot.

A növény választásnál mindenképp vedd figyelembe a tájolást, mert egyébként csak kidobott pénz lesz a virágokra költött összeg, és a lehangoló látványról még nem is szóltam.

Déli fekvés: napos, meleg, a tűző déli nap miatt problémás, különösen igaz ez a dél-nyugati fekvésű erkélyekre, mediterrán növények ajánlottak: pl. muskátli, verbéna, büdöske, petúnia, leander, murvafürt, levendula

Nyugati fekvés: sok a napsütés, az erős szél és az eső jelenthet problémát, napfénykedvelő, de pangó vízre nem érzékeny növények számára ideális: pl. leander, záporvirág, feketeszem

Keleti fekvés: mérsékelt délelőtti napsütés, félárnyék kedvelők növények a jó választás, a szél szárító hatása miatt gyakoribb locsolás ajánlott: pl. muskátli, petúnia, leander, bakopa, fukszia

Északi fekvés: napsütés nélküli, árnyékos, viszonylag hűvös, félárnyék kedvelő növények jöhetnek szóba: pl. árnyékliliom, páfrány, hortenzia, lobélia

Biztonság

Érdemes néhány szót ejteni a biztonságról is. A régi bérházaknál esetleg előfordulhat, hogy az erkély teherbíró képességét alábecsüljük. A magasra növő növények tartásához nagy dézsára és sok virágföldre van szükség. Ilyenkor az erkély ezen részének hatalmas súlyt kell folyamatosan elbírni. A szabvány szerint egy úgy kell megépíteni a teraszt, hogy négyzetméterként 250 kg-ot elbírjon. Ha felmerül a kétely, hogy esetleg nem bírná el a balkon a dézsás növények okozta terhelést, célszerű statikai véleményt kérni, vagy beérni kevésbé súlyos növényekkel.

Hiába mutat nagyon szépen a korlát külső részére helyezett balkonláda biztonsági szempontból nem ajánlott. Sokkal jobb helye van a korlát belső részén, de ott is fontos a rögzítés. Ugyancsak stabilnak kell lenniük az oldalfalra, a tetőre felfüggesztett növényeknek.

A gyerekek  biztonságára külön figyelmet kell fordítani. A legfontosabb, hogy a rácsokat meg kell szüntetni, meg kell akadályozni, hogy kieshessen a gyermek vagy beszorulhasson a feje vagy végtagjai.

A korlát biztonságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az elrozsdásodott, elkopott korlátok rendkívül baleset veszélyesek. Érdemesebb megelőzni a bajt, mint utólag sopánkodni.

Szomszédok

Jobb a békesség, ezért az erkélyen, balkonon is illik betartani az alapvető viselkedési szabályokat. Olyan növényeket érdemes választani, amik nem zavarják a szomszédokat, nem futnak át az Ő erkélyükre. Locsoláskor vigyázzunk, hogy véletlenül se folyjon le a víz az alattunk lakóhoz, hisz lehet, hogy épp a család tiszta ruhái száradnak ott.

Illik figyelembe venni az összhatást és a társasház házi rendjét. Ha pl. minden erkélye barna, akkor jobb, ha a szomszédok írásos engedélyét beszerzed, mielőtt pl. kékre fested a saját erkélyedet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...