Viruljon ki minden erkély!

Milyen jó is lenne, ha az idén minden erkély virágoktól roskadozna és nem tátongana üresen! Vagy ami még ettől is rosszabb, nem lomtárként szolgálna. Magam részéről most avval teszek ezért vágyálomért, hogy jó néhány ötletet hoztam az erkély, balkon, loggia, stb megszépítéséhez. Az erkély tervezésről és kialakításról szóló tanácsokat követve neked is dúsan virágzó növényekkel teli erkélyed lehet.

virágos erkély

Mi az az erkély, mire használható?

Az évek során több mint 200 cikket írtam már az erkélyek használatáról, berendezéséről és növényeiről. Most ezeknek az írásoknak a legjavából válogattam.

A képekre kattintva eléred és elolvashatod vagy akár ki is nyomtathatod az adott bejegyzés teljes tartalmát.

Kezdjük rögtön egy kis meghatározással, hogy megtudjuk, mi az erkély, a loggia, stb.

A szinonima szótár szerint a terasz szónak több szinonimája (rokon értelmű szó, hasonló jelentésű szó, azonos jelentésű szó, hasonszó) van: karzat, balkon, erkély, loggia, tornác, veranda. Valóban, ezek mind épületből nyíló, a lakótér megnövelésre alkalmas nyitott tereket jelölnek. A cikkben ezek közötti azonosságokra és különbségekre világítok rá. 

Bármilyen kis erkély is jobb, mint a semmi. Berendezéséhez, megfelelő kihasználásához ugyan kell némi kreativitás, de érdemes foglalkozni vele. Bármilyen kicsi is a balkon, közelebb hozhatja a természetet és kedves zugot nyújthat a kikapcsolódáshoz. Kis erkély, nagy fantázia és máris lesz egy csodálatos életterünk, ahol minden adott a kikapcsolódás vidám és boldog perceihez.

Az utóbbi években felértékelődött a csöppnyi erkély is. Egyre nagyobb divat lett a kertészkedés a balkonon. Mielőtt fejest ugranánk a balkonzöldítésbe, érdemes számba venni a lehetőségeket és az esetleges akadályokat. Ehhez hoztam most néhány szempontot és osszeszedtem, milyen gátjai lehetnek a balkon kialakításnak. 

Balkonkertészkedés az erkélyen

A kertészkedés csudajó dolog. Ha van az embernek egy kis földdarabja, ahol saját kénye-kedve szerint gazdálkodhat, kár lenne parlagon hagyni. A testre és a lélekre gyakorolt jótékony hatásain túl a legnagyobb haszna az lehet, hogy egészséges zöldségeket és gyümölcsöket nevelhetünk a családnak. A kertészkedésbe is bele kell tanulni, ezért hoztam néhány tanácsot a kezdőknek a kertészkedés elkezdéséhez.

Minden erkélyre megtalálható a megfelelő növény. Ezt nemcsak én állítom, hanem Viczai Károlyné, Vicuska, a Burjánzó balkonok és kertek csoport oszlopos tagja is, akinek egész évben gyönyörű és mindig változó erkélyét évek óta csodálhatjuk. 

A mediterrán hangulat az erkélyen azt az érzetet kelti, mintha éppen nyaralnánk. S ki ne szeretne egész nyáron nyaralni, vagy legalább is látni és érezni a nyaralás színeit, illatait? A mediterrán életérzés imádóinak hoztam pár ötletet, amelyek segíthetnek az otthonunkba hozni a legszebb nyaralós emlékeket.

Az erkély nagyon jó hely lehet a kiskenceinknek is, persze ehhez néhány biztonsági szabály betartása is szükséges.

A lakásban élőknek gyakran okoz fejtörést, hogyan tudnák lekötni kis kedvenceik energiáit, hogy lehetne kielégíteni hihetetlenül nagy mozgásigényüket. Az erkély elsőre jó lehetőségnek tűnik, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy komoly veszélyeket is rejt. Az olvasók mutatták meg, hogy érzik magukat a kis kedvencek az erkélyen, és elárulták azt is, mivel tudják kivédeni a veszélyeket.

Tavaszváró teendők az erkélyen

Akinek már az előző években is volt virágos erkélye és teleltette a növényeket, annak jól jöhet az alábbi két tanácsom.

Február végén, március elején – amikor már kint is ébredezik a természet – ideje elővenni a téli álmot alvó muskátlikat és felkészíteni a nyári virágpompához. Összefoglaltam, hogy mit kell tenned, hogy idén is csodálatos legyen a muskátli a teleltetés után.

A gondos és okos kertész egyik fő erénye a türelem. Tisztában van a természet törvényeivel és tisztelve azokat nem harcol az elemekkel, mindent a maga idejében tesz. Nem dől be az első napsugarak csábításának és nem teszi ki ideje korán a még szunyókálásra vágyó leandereit és egyéb teleltetett növényeket ideje korán a szabadba. Tudja, mikor kerülhetnek a teleltetett növények a szabadba és nem sokkolja a növényeit a türelmetlenségével. Olvass tovább és legyél te is okos és türelmes kertész!

Persze ez csak egy kis ízelítő volt. Még rengeteg mondanivalóm van az erkélyről. Többek közt arról, hogy milyen tájolású erkélyen milyen növények érzik jól magukat, hogy válassz növényeket okosan, stb. Hamarosan az ezzel kapcsolatos bejegyzéseimből is készítek egy hasonló összefoglalót.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük