Őszi dugványozás olvasó praktikái

Az őszi dugványozás a növényszaporítás legegyszerűbb módja. Olvasónk igen praktikus és követendő megoldást alkalmazva végzi a szaporítást: műanyagpalackok újrahasznosításával viszi sikerre a növények gyökereztetését, például a murvafürtét is. Az ötlet nagyon egyszerű és olcsó, a kidobásra szánt, környezetszennyező petpalackok és dobozok biztosítják a megfelelő páratartalmat a növényekhez. Az igen hatásos módszerről képpel illusztrálva számol be olvasónk, hogy neked is sikerrel kecsegtető művelet lehessen az őszi növényszaporítás. 

Őszi dugványozás műanyagdobozokban

Őszi dugványozás olvasó praktikái

„Aki esetleg dugványozgat az átlátszó műanyag csomagolásokat hasznosítani tudja, ha nincs profi eszköz a háznál. Van ugyan egy polcos kis palántanevelőm is – amihez van cipzározható fólia -, de még nincs annyi dugvány, hogy össze kellene raknom. Így most 5 literes ásványvizes palackokba és gyümölcsös dobozokba raktam a kis cserepes dugványokat.

A palack félbe van vágva, kb. : fél cm – t körben le kellett vágni, hogy passzosan össze lehessen illeszteni. A gyümölcsös dobozok közül az alsó dobozba, – ahogy az előbbi palacknak is az aljába – raktam agyaggranulátumot pár cm vastagon, ez lesz a vizes kavicságy. Majd a dugványok elhelyezése után a felső dobozt befőző gumigyűrűvel rögzítettem.

A gyümölcsös dobozok alá kell alátét, mivel lyukas az alja. Éppen kevéske vizet öntök alá, a cserepek alját ne érje a vízszint. Tavaly kísérletképpen egy kis murvafürt ágat egy 1,7 literes befőttes üvegben (kupak nélkül) ezzel az agyaggolyós párologtatós módszerrel gyökereztettem.

Szeretem, ha tud szellőzni is a dugvány, teljes fedésnél nem valami jók az élményeim. Napos, meleg helyen várható hamarabb eredmény.

Eddig pár citrus, murvafürt és plumbago vár gyökerezésre, de még lesznek golgotavirágok és még több murvafürt. 

Egyenlőre maradnak a melegben, később költöznek egy olyan helységbe ahol hűvösebb van, 12-16 fok.

Murvafürt dugványozása

Murvafürthöz félfás vagy fás ág is jó, legalább 8-10 cm körüli legyen. Hormonnal vagy hormon nélkül is lehet próbálkozni, laza tőzeges földbe vagy tőzegbe. 2-3 szem megy általában a földbe, az alsó szem alatt pár millimétert ráhagyok, úgy vágom a dugványnak valót. A leveleket az alsó részről le kell szedni, felül se hagyok sokat, de az se gond, ha lekopaszodik időközben, amíg az ág nem szárad össze van remény. Lehetőleg minél melegebb helyen legyen, ahol kap elég fényt is.

Eleinte a gyökeresedéshez kell a talpmeleg, hideg földben főleg a félfás fiatal hajtás hajlamos berohadni. Most nálam sajnos csak 21 fok körül van, 25 jobb lenne, esetleg picit több. Próbálok kicsit csalni és meleg vizes palackot rakok alájuk.

A meggyökeresedett murvafürtök nálam egy hűvösebb keleti fekvésű helységben (12-16 fok) vannak télen. Szinte teljesen kopasz ezen a hőmérsékleten.  3-4 hetente vagy akár havonta adok vizet, de akkor is egy deci körülit cserepenként. Nekem 5,8 és 10 literes cserépnél ez bevált.

A több éves bokros, alacsony növekedésű murvafürtöt nem szoktam rögzíteni, vezetni. A futó fajtát vékony bambuszrudakhoz vagy bambuszrudakból készített létraszerű futtatóhoz rögzítem, de kerülöm a függőleges vezetést, mert úgy kevesebb új hajtást hoz.”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Kindris Brigittának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük