Házi csodaszer növényekhez a kártevők ellen

A leggondosabb ápolás mellett is előfordul időnként, hogy a féltve őrzött, dédelgetett növényeinket megtámadják a betegségek és kártevők. Ilyenkor nem kell pánikba esni, legtöbb esetben van megoldás, jöhet például az egyszerűen elkészíthető házi csodaszer növényekhez. Az azonnali mosogatószeres, szappanos lemosás után a csupán négy összetevőből álló ecetes, mosogatószeres  permetezés eltünteti a kártevőket.

szobanövények igényei, házi csodaszer növényekhez

Házi csodaszer növényekhez

A konyhában rengeteg dolog van, ami a növénygondozásnál felhasználható. A komposztálás mellett érdemes azonban másban is goldolkodni. A kávézacc és a banánhéj is egyaránt tápláló lehet növényeink egy részének.  

A növénygondozásnál sokaknak bevált az élesztős lötyi, amit tápanyag utánpótlásként adhatunk a növényeinkhez. A kártevők ellen viszont más praktikát kell alkalmaznunk.  Bevethetjük például a házi csodaszert

Ha ragacsos a növényünk vagy oda nem illő lényeket fedezünk fel rajta, érdemes mielőbb elkezdeni a védekezést. Az azonnali mosogatószeres, szappanos lemosás segíthet eltávolítani az élősködőket. A szappanos vagy mosogatószeres vízbe mártott vattakorongokkal alaposan töröljük át a növény leveleit és szárát. Két-három nap múlva ismételjük meg a műveletet.

Az első törlés után nagyon hatásos a házi csodaszeres permetezés is.

Házi csodaszer hozzávalói

  • 2 evőkanál cukor,
  • 2 evőkanál ecet (10 %-os),
  • 1/2 liter víz,
  • 2 evőkanál mosogatószer

Elkészítése

  • keverjük össze a vizet, a cukrot, az ecetet és a mosogatószert,
  • majd tegyük egy szórófejes flakonba,
  • permetezzük a növényre,
  • ismételjük meg a permetezést naponta, egészen addig, amíg el nem tűnnek a kártevők.

A házi csodaszer használatával a tetvek és az őket “gondozó” hangyák garantáltan távol maradnak a növényektől.

A permetezést lehetőleg a szabadban végezzük. Soha ne permetezzük a szert tűzőnapon, mert károsíthatja a növényünket.

További házi készítmények növénygondozáshoz

A kertészkedők örök vágya, hogy csodálatos növényeik legyenek és mindezt a legegyszerűbben, legtermészetesebb módon és költséghatékonyan valósítsák meg. Az élesztős tápoldat tapasztalatai után most arról meséltek az olvasók, hogy használható fel a banánhéj a kertben a virágzás elősegítésére.

Így használható a banánhéj a kertben – olvasói tapasztalatok

A kávézacc kerti hasznosításáról sok mendemonda kering. Sokan jó szándékkal minden növényükre ráteszik, pedig a nem szakszerű gondozással akár tönkre is tehetik a növényt. Olvasók elárulták, hogy használják eredményesen a kávézaccot a kertben a növényekhez!

A mind gyakoribb enyhe telek igencsak kedveznek a kártevőknek. Kemény fagyok hiányában a kártevők nem pusztulnak el, és tovább élve jelentős károkat okozva garázdálkodnak a kert növényein. Jól jönnek ilyenkor az egyszerűen elkészíthető házi szerek kártevők ellen. Olvasóink elárulták, ők hogy készítik és használják a nemkívánatos kártevők elűzésére szolgáló elixírt.

Az élesztős lötyi egy természetes, vegyszermentes tápoldat, ami elősegíti a virágzó és zöldnövények, valamint zöldségek fejlődését. A növények imádják és dús virágzással, bő terméssel meg is hálálják, ha időnként ezzel az élesztős locsolással kényezteted őket. Az élesztős lötyi, vagyis az élesztős tápanyag nem más, mint egy hatásos és olcsó szer, ami csodát tesz a kert és a balkon növényeivel. Máris mutatom, hogy készíthető el és hogy használható locsoláshoz az élesztő alapú tápoldat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük