Köpködő pálma (Euphorbia leuconeura) gondozása és szaporítása

Madgaszkár ékszere, a köpködő pálma (Euphorbia leuconeura) a többi kutyatej fajhoz hasonlóan igen igénytelen, kevés gondozással és vízzel beérő szobanövény. Ha jól érzi magát apró fehér virágokat hoz, a belőlük létrejövő magokat pedig a levegőbe lövi, hogy a szaporodást biztosítja. Innen ered a köpködő pálma elnevezése. Szaporítása magokról és vízben gyökereztetéssel is lehetséges.

köpködő pálma

Köpködő pálma (Euphorbia leuconeura) származása

A köpködő pálma (Euphorbia leuconeura) a kutyatej félék családjába tartozó virágos növényfaj. . Madagaszkárról származik, ahol természetes élőhelye a sziklás területeken található erdei aljnövényzet. Elágazó kis faként akár 1,8 m magasra is megnőhet. Magjait több lábnyira a levegőbe lövi, ezzel biztosítja a szaporodását. Élőhely elvesztése fenyegeti.

További nevei: madagaszkári ékszer, madagaszkár ékszere.

Igénytelensége és vonzó kinézete miatt szobanövényként termesztik. Sötétzöld levelei fiatalon fehér erekkel díszítettek.

Köpködő pálma igényei, gondozása

Hőmérséklet, hely

Szereti a meleget, a téli minimum hőmérséklet 15 °C. Részleges árnyékban fejlődik a legjobban, de elviseli a teljes árnyékot. A forró nyári délutáni napsütés a levelek égését okozhatja. Meleg kedvelő növény, óvjuk a hideg huzattól.

Talaj

Pozsgás növényekhez ajánlott földkeverék megfelelő számára. Az általános virágföldet homokkal, perlittel vagy agyaggranulátummal kell keverni, hogy jó vízátersztő legyen.

Víz

Kevés vízzel is beéri, hagyjuk kiszáradni a talajt az öntözések között. Sok pozsgás növénytől eltérően a köpködő pálma kevésbé érzékeny a túlöntözésre.

Tápanyag

Az újonnan vásárolt vagy nemrégiben átültetett növényeket az első évben nem kell tápozni. A későbbiekben a növekedési időszakban is elég a havi egyszeri tápanyag-utánpótlás.

Köpködő pálma szaporítása

Magról és szárdugványokkal egyaránt szaporíthajuk.

Melegen tartva szinte folyamatosan, egész évben virágzik és köpködi a magokat, amelyek ha megfelelő táptalajba jutnak, maguktól kikelnek. 20 °C-on a magoknak körülbelül 3 hétre van szükségük a csírázáshoz.

A dugványokat közvetlen cserépbe ültethetjük vagy vizespohárba gyökereztetjük. Érdemes kesztyűt viselni a szárak vágásakor, mert a tejnedve mérgező. Vágás után várjuk pár órát, hogy elfolyjon a tejnedv, csak eztán tegyük vízbe vagy cserépbe a dugványokat.

A vízben gyökerő dugványoknál 18–22 °C-on az első gyökerek körülbelül 4 hét múlva jelennek meg. Ha kellően megerősödtek a gyökerek, beültethetjük cserépbe.

Kártevők, betegségek

Betegségeknek és kártevőknek jól ellenáll. Szobanövényként tartva gyakorlatilag nincsenek kártevői és betegségei.

Mérgezőség

Sérülés esetén a növény fehér folyadékot választ ki, amely mérgező és súlyos bőrirritációt okozhat. Ez jellemző a legtöbb Euphorbia fajra. Az átültetését érdemes mindig kesztyűben végezni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük