A csodálatos rózsa – érdekességek a rózsáról

Ha megkérjük az embereket, hogy mondjanak egy virágot, nagy többségük kapásból rávágja, hogy rózsa. Nem véletlenül. Szinte mindenki szereti a szúrós, kecses és színpompás szépséget. Nem kell neki reklám, mégis mindenki ismeri és szereti. Ezért is gondoltam, hogy megmutatom a csodálatos rózsa videót.

csodálatos rózsa

A csodálatos rózsa

A rózsa ez egyik legismertebb és legkedveltebb virág és egyben az egyik legfontosabb virágszimbólum a nyugati világban. Minden világvallásban fontos szerepet tölt be. A tövisek óvta gyönyörű, illatos virág a szépséget, a szerelmet, a titoktartást, az életet, a vért, a halált és az újjászületést jelképezi. Az ókori görögök és rómaiak Aphroditének (Venusnak) szentelték, a szépséget és a szerelmet jelentette. Azt tartották róla, hogy Adonisz véréből fakadt.

Árpád-házi Szent Erzsébet, a legismertebb magyar születésű szent neve jótékonykodásai és adakozásai révén a rózsákkal is összekapcsolódott.

Az  iszlámban a rózsa a férfi szépséget, valamint Mohamednek és két fiának a vérét jelenti. Bagdad rózsája a törvény, az őstörvény, a tudás, együttesen az igazság és Allah szimbóluma. A legészakibb iszlám zarándokhelyen, a tavaly felújított budapesti Gül baba türbénél  is fontos díszítőelemek a rózsák.

A Kelet-Ázsiában és Európában őshonos rózsákról kevesen tudják, hogy nemcsak szépségükért érdemes termeszteni őket. A legkedveltebb romantikus virág gyógyhatásai révén nemcsak a lelket, de a testet is gyógyítja.

különböző típusú, színű, fajtájú rózsáknak más-más jelentése van. A nyolcszirmú rózsa a megújulást jelenti, a kék rózsa a lehetetlent, a vörös és fehér az ellentétek egységét. Az aranyrózsa (az áldást is jelképező pápai jelvény) a tökéletességet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük