A csodálatos rózsa – érdekességek a rózsáról

Ha megkérjük az embereket, hogy mondjanak egy virágot, nagy többségük kapásból rávágja, hogy rózsa. Nem véletlenül. Szinte mindenki szereti a szúrós, kecses és színpompás szépséget. Nem kell neki reklám, mégis mindenki ismeri és szereti. Ezért is gondoltam, hogy megmutatom a csodálatos rózsa videót.

csodálatos rózsa

A csodálatos rózsa

A rózsa ez egyik legismertebb és legkedveltebb virág és egyben az egyik legfontosabb virágszimbólum a nyugati világban. Minden világvallásban fontos szerepet tölt be. A tövisek óvta gyönyörű, illatos virág a szépséget, a szerelmet, a titoktartást, az életet, a vért, a halált és az újjászületést jelképezi. Az ókori görögök és rómaiak Aphroditének (Venusnak) szentelték, a szépséget és a szerelmet jelentette. Azt tartották róla, hogy Adonisz véréből fakadt.

Árpád-házi Szent Erzsébet, a legismertebb magyar születésű szent neve jótékonykodásai és adakozásai révén a rózsákkal is összekapcsolódott.

Az  iszlámban a rózsa a férfi szépséget, valamint Mohamednek és két fiának a vérét jelenti. Bagdad rózsája a törvény, az őstörvény, a tudás, együttesen az igazság és Allah szimbóluma. A legészakibb iszlám zarándokhelyen, a tavaly felújított budapesti Gül baba türbénél  is fontos díszítőelemek a rózsák.

A Kelet-Ázsiában és Európában őshonos rózsákról kevesen tudják, hogy nemcsak szépségükért érdemes termeszteni őket. A legkedveltebb romantikus virág gyógyhatásai révén nemcsak a lelket, de a testet is gyógyítja.

különböző típusú, színű, fajtájú rózsáknak más-más jelentése van. A nyolcszirmú rózsa a megújulást jelenti, a kék rózsa a lehetetlent, a vörös és fehér az ellentétek egységét. Az aranyrózsa (az áldást is jelképező pápai jelvény) a tökéletességet.

Szőregi rózsa, a Hungarikum

A szőregi rózsa egy fogalom egész Európában. Szőreg Csongrád-Csanád megyében, Szeged szomszédságában található. Szőreg környékén – Magyarország egyetlen rózsatőtermesztő tájkörzetében – évente mintegy 4,5-5 millió rózsatövet nevelnek. Ez a Magyarországon termelt rózsatövek 90 százaléka, melynek jelentős részét exportálják.

A szőregi rózsa története 1857-ben, a Maros szabályozásával kezdődött. Azóta igen nagy utat járt be és nemzetközi hírnevet szerzett. 2012. augusztus 5-én bekerült az Európai Unió oltalom alatt álló eredetmegjelölések és földrajzi jelzések nyilvántartásába. A 2012. évi XXX. törvény értelmében a szőregi rózsatő közösségi oltalom alatt álló kiemelt nemzeti érték, 2013. január 31-én a szőregi rózsatő bekerült a Magyar Értéktárba. 2020 tavaszától pedig a Hungarikumok gyűjteményét gyarapítja.

A csodálatos rózsa -videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük