Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) gondozása

A közönséges orbáncfű – melyet lyukaslevelű orbáncfűnek vagy egyszerűen orbáncfűnek is neveznek a Kárpát-medence gyakori őshonos növénye. Gyógyhatásai mellett egyre több helyen előfordul dísznövényként vagy csokrokba kötve.

közönséges orbáncfű virága

Közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) származása

A közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum) az orbáncfűfélék (Hypericaceae) családjába tartozó növényfaj, amely hazánkban is őshonos és gyakori. Száraz gyepekben, parlagokon elterjedt növény.

További nevei: lyukaslevelű orbáncfű. orbáncfű

Antidepresszáns, közérzetjavító, enyhe nyugtató, valamint álmatlanság elleni hatásai miatt a középkorban hatékony „ördögűzőnek” tartották. Korábban hívták úgy is, mint Szent János virága, vagy „Ashlasan Chalium-chille”.

A virágzásának kezdete körülbelül egybeesik a nyári napfordulóval (június 21., Szent Iván napja), emiatt már a pogány kor is varázserőt tulajdonított e növénynek.

Közönséges orbáncfű jellemzése

A közönséges orbáncfű magassága 30-90 cm. Fásodó szárán két átellenes hosszanti sáv fut végig. Alakja hengeres, amin keresztben átellenesen álló, tojásdad-elliptikus, az illóolajtartó sejtek miatt áttetszően pontozott levelek találhatók. Leveleit a fényfelé tartva apró lyukakat fedezhetünk fel, amelyek valójában áttetsző illóolajtartók.

Virágai öt, sárga, tojásdad sziromból, valamint nagyszámú porzóból állnak. Citromillatú, sárga virágai nyáron, július, augusztus között bogernyőben nyílnak. Ha a virágszirmokat megtörjük, bíborvörös folyadék színezi be ujjainkat.

Az érett toktermései narancssárga színűek, 6–10 mm hosszúak, tojás alakú, háromrekeszű, hólyagszerű mirigyekkel. Magjai fekete, vagy sötétbarna színűek, 1 mm hosszúak, hengeresek, mindkét végüknél hegyesek, finoman érdesek.

Legismertebb orbáncfű fajták

Az orbáncfüvek közé számos faj és fajta tartozik. A kúszó növénytől kezdve az alacsonyabb félcserjéken át a magasabb bokorszerű növekedésű fajtákig rengeteg változata van. Közös jellemzőik, hogy sárga virágaikban rengeteg porzószál található.

A bőrlevelű orbáncfű (Hypericum calycinum) csupán 30 cm magasra nő, sarjaival szőnyegszerűen terjeszkedik, de nem burjánzik el túlságosan.

Az 1 méter magas bogyós orbáncfű, félörökzöld orbáncfű, férfivér-fű (Hypericum androsaemum) barnás-vörös, később pedig fekete bogyókat hoz.

A kisvirágú orbáncfű (H x moserianum) és az örökzöld, kékeszöld levelű, 1 méter magas H. prolificum is kedvelt.

Közönséges orbáncfű gondozása

Napos vagy félárnyékos helyre érdemes ültetni, de még árnyékban is szépen fejlődik és virágzik. Jól viseli a szárazságot, ellenben a pangó víz nem kedvez neki.

A talajra nem igényes, bármilyen nem túl extrém, vízáteresztő föld megfelelő számára. Tavasszal vagy ősszel ültethetjük, maximum 4-6 növény kerüljön egy négyzetméterre.

Az orbáncfüvek fagytűrése nem a legjobb, de az elfagyott hajtásokat visszametszve szépen kihajt újra. Előnytelen helyeken és kemény téli időben fedjük be a hajtások közepét fenyőrőzsével.

Érdemes háromévente frissíteni, áttelepíteni, mert nem él túl sokáig.

Szaporítása

Dugványokkal vagy tavasszal a hajtások leválasztásával szaporíthatjuk. Magról is vethetjük, de ez sok türelmet igényel a lassú csírázása miatt.

Kártevői, betegségei

Kártevőknek és betegségeknek jól ellenáll. Ritkán levéltetvek vagy rozsdagomba támadás érheti.

Közönséges orbáncfű gyógyászati felhasználása

Az orbáncfűnek tulajdonított gyógyhatás gyakorlatilag az ókor óta változatlan, egyedül talán a szelleműző hatása kopott ki.

A közönséges orbáncfüvet a tudomány is kutatta, és klinikai vizsgálatok bizonyították a növény depresszió ellenes hatását. Magyarországon engedélyezett a virágának használata az enyhe depresszió mellett a lehangoltság és a stresszes eredetű alvászavarok kezelésére.

A közönséges orbáncfű drogja a virágos hajtás (Hyperici herba).

Hatóanyagai: hipericinszármazékok, flavonoidok, flavonglikozidok (hiperozid, rutin), biflavonoidok, cseranyagok, kevés illóolaj, fenolkarbonsavak, xantonok, floroglucin-származékok, naftodiantronok (hipericin).

A népi gyógyászatban az orbáncfű olajat reumás fájdalmak enyhítésére és egyes bőrbetegségek kezelésére használják. Köszvény, furunkulózis és egyéb gennyesedések, felületi-külső vérzések esetén hatásos.

Megfelelően adagolva belsőleg, főleg gyógyteaként alkalmazva az alábbiak gyógyítására alkalmas:

 • sebösszehúzó,
 • sebgyógyító,
 • visszérgyulladást gyógyító hatású,
 • aranyeret gyógyító hatású,
 • hasmenés ellen,
 • idegi eredetű fáradtság ellen,
 • depresszió,
 • szorongás,
 • alvászavar,
 • gyomorfekély,
 • vesebántalmak,
 • epebántalmak,
 • idegi eredetű gyomor-, és bélpanaszok,
 • immunerősítő,
 • vírusölő,
 • száj belső sérülései.

Rosszul adagolva legalább annyi mellékhatás felmerül az alkalmazásakor, mint amennyi hatást tulajdonítanak neki.

A szirmok vörös színét adó hipericin fényérzékennyé teszi a bőrt, emellett fáradtság, nyugtalanság, illteve gyomor- és bélrendszeri panaszok is felmerülhetnek.

Közönséges orbáncfű, mint fűszer

A közönséges orbáncfű levelét saláták, likőrök ízesítésére használják.

Figyelmeztetés: Az itt található információk kizárólag tájékoztató jellegűek, nem minősülnek orvosi szakvéleménynek, nem pótolják az orvosi kivizsgálást és kezelést.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük