Így fiatalítsd meg és szaporítsd a muskátlit!

Lassan beköszönt az ősz és vele együtt az utolsó alkalom, hogy balkonnövényeinket megfiatalítsuk, szaporítsuk. Bármilyen szakértelemmel és gondoskodással kényeztetjük is a növényeinket, egy idő után elöregednek és fiatalításért kiáltanak. A régóta dédélgetett muskátli megfiatalítása nagy sikerélménnyel kecsegtet, augusztus közepe pont jó időszak ahhoz, hogy szaporítással fiatal kis növényeket hozzunk létre.

elpusztíthatatlan muskátli cserépben

Muskátli megfiatalítása szaporítással

A kifejlett, erős muskátlik kevés öntözéssel cserépben vagy szárazon tartva, felfüggesztve egyszerűen átteleltethetők. Időnként azonban nem árt megfiatalítani a növényünket. A szaporítással azon túl, hogy gyarapíthatjuk állományunkat, fiatal és erőteljes növényekhez jutunk, amelyek évekig dúsan virágoznak.

Az augusztusi növényápolási teendők között előkelő helyet foglal el a növények szaporítása. A földbe került muskátli dugványoknak még van idejük megerősödni a fagyokig és teleltetés után friss növényekkel kezdhetjük a tavaszi szezont.

Muskátli dugványozása

A szaporítás csak egészséges muskátliról vágott dugványokkal lesz eredményes. A szaporításhoz szép zöld ágakat válasszunk. Az erős, 12-20 cm hosszú, virág nélküli szárrészeket éles késsel vágjuk le az alaptőről. Az alsó szárcsomó alatt legyen még kb. 1 cm szárrész, az alsó leveleket szedjük le.

Pihentessük a növényi részt pár órán át, hogy a szár megszikkadjon. Jó minőségű és vízáteresztő képességű, ugyanakkor tápdús talajba, 3 – 4 cm mélyre dugjuk le. Árnyékos helyen tartva rendszeresen öntözzük. Tápoldatozni nem kell, a fiatal növényeknék az élesztős lötyit is felejtsük el.

A fagyok előtt még meggyökeresedik. Átültetésre ősszel nincs szükség és a rendszeres öntözésen túl semmi egyéb gondozásra nincs szükség.

Fiatal muskátli teleltetése

A teleltetést nem kell elkapkodni, a hideg idő segít elűzni a kártevőket. A fiatal muskátli nyugodtan kint maradhat a szabadban addig, amíg nem nem érkeznek meg az első fagyok. Teleltetéshez nem túl világos és viszonylag hűvös helyre (pl. folyosó, előszoba) menekítsük be. Télen csak mérsékelten locsoljuk.

A frissen gyökereztetett növényeket nem lehet szárazon teleltetni, a túléléshez ezeknek szükségük van a földből felszívott nedvességre. Legjobb, ha azok egész télen át a cserépben maradnak.

Teleltetés utáni teendők

Februárban a fiatal muskátlikat nem kell megmetszeni, felébresztésükhöz növeljük a víz mennyiségét és kezdjük el a tápoldatozást. Március vége felé ültessük a kis növényeket nagyobb cserepekbe. A szabadba csak a fagyok elmúltával, május közepe táján tegyük ki. Először árnyékba kerüljenek, fokozatosan szoktassuk a fiatal muskátlikat a napsugarakhoz.

Tavasszal ezek a kis növények hamarabb erőre kapnak és virágba borulnak, mint a régi tövek.

Tipp: a muskátli szár gyökereztető hormonba vagy fahéjba mártásával serkenthetjük a gyökérképződést.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük