Mit tegyek, ha túllocsoltam az orchideát?

Az orchidea gondozásnál elkövetett leggyakoribb hibák egyike a túllocsolás. A túl sok víztől a levelek fonnyadttá válnak, a gyökerek pedig elhallnak. A túllocsolt orchidea megmentése nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Olvasóm mondják el, nekik hogy sikerült helyrehozni a halálra ítélt orchideát.

túllocsolt orchidea

Túllocsolt orchidea kezelése, gyógyítása

Az orchidea locsolásnak megvannak a pontos szabályai. Túlöntözés jele a levelek fonnyadása, ami sokakat megtéveszt, azt hiszik, hogy szomjas a növény és még több vizet adnak neki. ezzel pedig még nagyobb kárt okoznak.

Nézzük, mit mondanak az olvasók!

Olejnyik Eszter: Anyukámnak volt ilyen, én átültettem az orchideát egy nagyon picit locsolgattam. Volt olyan levele amit ledobott, de volt olyan is ami kisimult. Most már hozza az új leveleket. Légy türelmes, ültesd át és ne tedd tűző napra! Óvatosan a locsolással!

Kapusi M. Zsóka: Hagyd, hogy száradjon ki a „földje”. Csak akkor szoktam alá „langyos” (szobahőmérsékletű) esővizet önteni, ha már világos szürke a gyökérzete. Igaz olyan helyiségben jó tartani, ahol van pára. Kicsi hosszú a regenerálódási idő, légy nagyon türelmes vele.

Ágnes Gordos: Túl van locsolva. Ki kell venni a közegből megnézni milyen állapotban van a gyökere. Elhalt, elrohadt gyökeret fertőtlenített ollóval vágd le. A sebfelületet fahéjjal vagy faszénporral kezeld le. Mehet vissza friss ültetőközegbe, keverj bele apróra tört faszéndarabokat. Két hétig ne locsold, csak a tetejét spricceld egy kicsit. Ha van rajta virág, a virágszárat vágd le, enyhe tápoldatos vízben sokáig szép marad. Ne sajnáld, inkább a növény maradjon meg, ha helyre jön, hoz még később sok virágot.
A levelét ne spricceld, inkább csak az ültetőközeget. A levélközökben ha megmarad a víz, hamar koronarothadása is lehet. Sok fény kell neki, de a tűző napot nem bírja.

Huber Zs Koncz: Ha nemcsak a gyökerek, hanem a többi rész is rothadt, akkor addig vágd vissza, amíg látod hogy rossz. Nekem egy levele maradt. De azóta hozott négyet. A virágot vágd le mert minden erejét beleöli abba és a növény elpusztul. A párazacskós megoldás is sokat segít.

Ildikó Petruska:  Az enyém is így járt. A gyökerei kirohadtak voltak, a légzőgyökerek megmaradtak. Levágtam a rohadt gyökereket, tettem alá új orchideaföldet és csak rá raktam a tetejére. Ez kb 2 hónapja volt, azóta nem dobott le levelet, nem is sárgulnak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük