Beteg orchidea életre keltése párazacskóban

A lepkeorchideák helytelen gondozásának egyik legfőbb jele a ráncos, kókadt, szottyadt levél. A problémát nem egyszerű azonosítani, túl sok vagy túl kevés víz egyaránt okozhatja. Megoldás lehet az orchidea párazacskóban való gyógyítása.

rohadt levevű orchidea párazacskóban való gyógyítása

Orchidea párazacskóban való gyógyítása

A túl kevés vízből eredő gondra kell gyanakodni, ha a gyökerek is szárazak. Ilyenkor 2-3 órára  áztassuk be a növényt esővízbe. Ezzel a módszerrel rövid időn belül látható eredményt érhetünk el.

A túlöntözés esetén már nehezebb a helyzetünk. Ilyenkor valószínűsíthetően már a gyökerek is rothadásnak indultak és sajnos nem sokat tehetünk.

Bernadett Gulyás-Nagy olvasónk szerint az orchidea párazacskóban való tartásával esetleg még visszafordítható a folyamat és helyrehozható az orchidea.

„Vágd le a száraz dolgokat, be is fahéjazhatod a sebeket, a tövét, utána hagyd picit száradni.

Fogj egy nagyobb átlátszó zacskót (ha van, a felül zipes hűtőzacskó a legpraktikusabb).

A zacskó aljába tegyél egy kis darab benedvesített és kinyomkodott papírzsebkendőt, (használhatsz helyette papírtörlőt, vattadarabot is).

Majd tedd bele az orchideát is, úgy, hogy lehetőleg nem érintkezzen közvetlenül a nedves törlővel.

Végül zárd le a zacskót.

Az én trükköm ilyenkor az, hogy pár órára melegebb helyre teszem, pl. radiátor közelébe, hogy a pára kialakuljon a zacsiba.

Utána minél világosabb és nem hűvös helyre kell tenni.

A párás környezetben gyönyörűen új gyökereket fog majd hajtani.

Arra kell figyelni, hogy nem legyen hűvösön, mert akkor bepenészedik, és hogy ne legyen túl sok víz a kendőben, mert akkor berohad.”

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Bernadettnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

9 hozzászólás

 1. Váradi Marika szerint:

  nagyon szeretném én is megmenteni az orhideáimat, de nem tudom hogy mit tegyek. Fehér mintha penész lenne jön a tövénél és a leveleken is.Próbáltam lemosni, új földet adni,fújtam tetű irtóval, de nem változik semmi a ragacsos foltok ugyanúgy megjelennek, és más növényre is terjed.Ha valaki tud segíteni megköszönöm.

  • Nagy Jucó szerint:

   Pedig más megoldás nincs, el kell távolítani a fehér ragacsos részt. Először is különítsd el a többi növénytől, hogy ne fertőzze meg azokat.
   Mosd le a ragacsos részt puha textillel, a következő lemosó keverékkel: 1 rész folyékony szappan, 1 rész tiszta alkohol, 3 rész víz.
   Utánna jöhet a rovarírtós permetezés, legalább háromszor 10 napos időközönként.
   Nem rövid idő, de türelemmel menthető.
   Sok sikert!

 2. Vinczen Józsefné szerint:

  Kedves Jucó! Nekem Bambusz Orchideáim vannak, és azt szeretném megkérdezni, hogy áztatással, vagy simán locsoljam őket?
  Köszönettel: Magdi

 3. mária sóvari szerint:

  Kedves Jocó! Sajnos nekem három orchideám beteg. Nagyon sajnálom őket, és szeretném megmenteni. Nagyon szépek voltak, azt lehet mondani évekig, de sajnos úgy gondolom, hogy az legautóbbi vásárláskor beteget vásároltunk, be volt csomagolva, és itthon sem néztem meg tüzetesen, csak mikor már egy kicsit késő volt, hogy látszottak tönkre menni. Már elhasználtam egy flakkon bajtetű ellene szert, de még eddig semmi eredménye nincs. Most olvastam és ki fogom próbálni a prazacskós megmentést. Köszönöm a tanácsot – reméllem sikerrel fogok járni. Üdvozletem – Mária

 4. csoma klára szerint:

  Kedves Jucó! Nekem is van egy félig haldokló orchideám, köszönöm a jó tanácsot, megpróbálom meggyógyítani. Köszönöm a sok jó
  ötletet az ételrecepteket, s a sok kedves , aranyos szöveget, amit jó olvasni, a mai világban különösen, lélekgyógyító. Nagyon jó egészséget kívánok Neked, hogy továbbra is örvendeztess a küldeményeiddel. Isten áldása legyen további szép munkádon: Klárika

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Klára!

   Nagyon köszönöm a visszajelzésed. Dicsérő szavaid megerősítenek abban, hogy érdemes folytatnom.
   Mindig szívesen teszem közzé azokat a tanácsokat, amelyeket gyakorlott olvasók osztanak meg.
   Öröm, ha ezek segítenek másoknak és szebbé teszik napjaikat.
   Jó egészséget és minden jót kívánok: Jucó

 5. Kovács Zoltánné szerint:

  Nagyon koszonom az orchidea eletre keltesenek modjat! Most eppen van egy megmentesre varo orchideam!!! Udvozlettel Sarah

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük