Orchideák betegségei, kártevői és gyógyításuk

Az orchideák sem kivételek, sajnos időnként azokat is megtámadják különböző betegségek, kártevők. Orchideák betegségei akár végzetesek is lehetnek, de korai, szakszerű beavatkozással megmenthetjük kedvencünket.

orchideák betegségei

Orchideák betegségei, kártevői és gyógyításuk

Az orchidea betegségek egy része gondozási hibára vezethető vissza, másik részük pedig kártevő megjelenésének következménye.

Gyapjas- és pajzstetvek

Gyapjas- vagy pajzstetvek jelenlétére kell gyanakodni, ha fényes, mézszerű, ragacsos foltokat észlelünk az orchideán. A váladékot a levelek fonákján megbúvó levéltetvek termelik, akik szívogatásukkal legyengítik a növényt. Főleg akkor jelennek meg, ha alacsony a levegő páratartalma.

A tetves növényt azonnal különítsük el a többitől, nehogy megfertőzzék a többi növényt is. A tetveket puha textillel mossuk le 1 rész folyékony szappan, 1 rész tiszta alkohol, 3 rész víz keverékével. Majd jöhet a rovarírtós permetezés 10 naponta, legalább háromszor ismételve.

Tripszek

A tripszek szabadszemmel alig látható, repülő rovarok. Gyakran a ki nem nyílott bimbókba telepszenek meg. Erre kell gyanakodni, ha az orchidea virágbimbója elszürkül, mézgássá válik.  Mielőbb vágjuk le ezeket a bimbókat, hogy megakadályozzuk a tripszek továbbterjedését. Rovarírtóval védkezzünk ellenük, 5-6 naponkénti permetezéssel. Mivel repülő rovarokról van szó, ne csak a beteg növényt, hanem az egész állományt permetezzük le.

Vírusok

Az orchideákat is megtámadják időnként a vírusok, leggyakoribb a dohány-mozaikvírus, illetve a gyűrűvírus. A vírusbetegség nem gyógyítható, a növényt a cserepével együtt meg kell semmisíteni. A vírusok terjedésének megelőzésére a kertészeti eszközöket minden használat után alaposan fertőtleníteni kell.

Csigák

A kertben nyaraló orchideákkal időnként csigák is bejutnak a telelőhelyre. Nappal megbújnak az ültetőközegben, vagy egyéb sötét, nedves helyen. Éjszaka pedig leharapdáljáka bimbókat, fiatal leveleket, hajtásokat. Csigaölőszer hatásos ellenük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük