Így hozhatod helyre a tripszes lepkeorchideát – olvasói tanácsok

Egy tripszes orchidea láttán sokan azonnal kétségbe esnek és menthetetlennek hiszik deédelgetett kedvencüket. A tripsz egy alattomos, nem kívántos kártevő, de sikerrel felvehetjük vele a harcot és újra a régi pompájában láthatjuk az orchideát. Olvasónk mesélt arról, hogy sikerült megválnia a tripszektől és hogy lett újra virágoktól roskadozó a lepkeorchideája

tripszes orchidea a meggyógyítás után

Ha egyszer valaki feltesz valami szépséget a Burjánzó balkonok és kertek csoportunkba, nem ússza meg ennyivel.

„Beteg volt, meggyógyult.” – csupán ezt írta csodálatos lepkeorchideája mellé Zsuzsanna. Naná, hogy azonnal záporoztak a kérdések.

Segítőkész olvasónk pedig rendre meg is válaszolta ezeket, így most te is megtudhatod, hogy lehet helyrehozni a tripszes lepkeorchideát.

Mik azok a tripszek?

A szobanövényeinken időnként megjelennek nem kívánatos kártevők is. Ezek közé tartoznak az alattomos tripsz-fajok. Az apró testű, hengeres vagy lapított alakú, csupán 1-2 mm-es kártevőket igen nehéz észrevenni.

Szúró-szívó szájszervük van, ezzel károsítják a növényeket. A leveleken és száron keletkező ezüstös, gombostűfejnyi felületű szívásnyomok és a fekete ürülékcseppek nehezen észrevehetőek. A zöld növényi részeken, ahol a levegő páratartalma igen magas, a foltok szemölcsszerűek, barnás színűek, tapintásuk érdes.

Megelőzni nem tudjuk a tripszeket. Ha viszont megjelentek, nagyon fontos, hogy a beteg növényt elkülönítsük a többitől, és az erre kifejlesztett szerekkel minél előbb megkezdjük a kiírtásukat.

Most pedig nézzük, Horváthné Szalay Zsuzsanna hogy szabadult meg a tripszektől és hogy lett virágoktól roskadó orchideája.

Tripszes orchidea meggyógyítása – olvasói tanácsok

„Tripszes volt. Careo rovarölő permettel fújtam be a beteget is, meg a környéken lévő egészségeseket is.

A kaspó aljára agyaggolyó van és csak annyi vizet kap, hogy a cserép ne érjen bele, így innen tud párologni. Olyan kaspókat használok, aminek a közepe meg van emelve, tehát a cserép eleve nem ér le az aljáig. Így a magasítás melletti „árkot” szóróm tele az agyaggolyóval. Az tartja a vizet, a növény nem áll a vízben, csak a párát kapja. Anyaggolyót 5 literes csomagban lehet kapni ott, ahol az orchideás kellékeket is árulnak.

A cserépben a szokásos orchideaközeg van.

Kizárólag esővízzel öntözöm, táprúd is van minden cserépben. Kimondottan orchideáknak való táprudat használok. Úgy emlékszem, 20 db van egy csomagban. Rá van írva, hogy mekkora cserépbe hány darabot kell beszúrni.

Ősztől tavaszig az ablakban van, nyáron az ablaktól távolabb teszem, nehogy megégjen az erős napsütéstől. Kertbe nem merem kitenni, bár van akinél az is működik.

Nyugalmi állapotban kaptak élesztős lötyis áztatást10 liter vízben 5 dkg élesztőt feloldok és abban áztatom 1 órát, kéthetente. Ezt csak virágzásmentes állapotban szoktam. Az élesztős víz megerjed, nem kell eltenni, de bármilyen növény öntözésére fel lehet használni.”

És egy másik olvasó vélemény:

Vadady Mária: Akinek volt már tripszes növénye az tudja, hogy annak a kiirtása nem ilyen egyszerű. Többször neki kell futni, Mospilannal, vagy Celaflor-ral beáztatni, stb. 

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Zsuzsannának!

Utólag egy fontos kiegészítést kaptunk Dr. Németh Zsuzsanna növénydoktortól, amit köszönettel közzé teszek:

„A virágokat fertőző nyugati virágtripsznek van egy olyan lárva alakja, ami nem a növényen, hanem a “talajában” fejlődik, ott él egy ideig. Ezért a tripsz elleni védelem beöntözés nélkül nem lesz eredményes. A tripszek mindenevők, bármelyik virágot megfertőzik. Ha bekerül egy szobába, mindegyik virágot első alkalommal érdemes lekezelni, amelyiken még nem látszik, azokat is megelőzésképpen. A Mospilan bár hatásos, de nem szobai védekezésre javasolt szer, olyan helyiségben, ahol rendszeresen tartózkodnak, nem ajánlott használata.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

  1. A virágokat fertőző nyugati virágtripsznek van egy olyan lárva alakja, ami nem a növényen, hanem a „talajában” fejlődik, ott él egy ideig. Ezért a tripsz elleni védelem beöntözés nélkül nem lesz eredményes. A tripszek mindenevők, bármelyik virágot megfertőzik. Ha bekerül egy szobába, mindegyik virágot első alkalommal érdemes lekezelni, amelyiken még nem látszik, azokat is megelőzésképpen. A Mospilan bár hatásos, de nem szobai védekezésre javasolt szer, olyan helyiségben, ahol rendszeresen tartózkodnak, nem ajánlott használata.

  2. Szabó Erika szerint:

    Idén valahogy hozzám is beköltöztek, pedig mindig karanténban vannak az újak. Nem, egy kezelés nem elég, hetente és 4 héten át belocsolni Mospilánnal. Biztonságos megelőzésként az egészségeseket is havonta egyszer meglocsolom ezzel a szerrel, ki tudja szellőztetéskor mi jön be.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük