Orchidea gondozási tippek kezdőknek – olvasói tanácsok

Az első orchidea sikere vagy kudarca nagyban meghatározza, hogy lesz-e kedvünk újabb példányokat beszerezni. Mert bizony az orchidea gondozásba is bele kell tanulni. Az orchidea gondozási tippek, amelyeket egy kérdésre válaszolva olvasók megosztott nemcsak a kezdőknek lehetnek hasznosak.

Orchidea gondozási tippek kezdőknek

Orchidea gondozási tippek kezdőknek

Indokolatlanul sok orchidea végzi a kukában azért, mert a tapasztalatlan tulajdonos a többi növényhez hasonlóan dédelgeti. A kudarc másik gyakori oka, hogy a kezdő orchideás nem ismeri azt az egyszerű trükköt, amivel fellélegzik a kis szépség és elindul a hosszú élet útján.

Lássuk, mit kell tenni az orchidea tartós virágzásáért és életéért!

Domján Sándorné Niki olvasónk kezdő orchideásként a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportban kért segítséget.

„Üdvözlök Mindenkit! Kezdő (nagyon kezdő) virágtartóként segítséget szeretnék kérni. A férjemtől kaptam ezt az orchideát. Amit tudok róla hogy nem állhat víz alatta. Milyen sűrűn kell locsolni őt illetve hogyan? Amelyik ablakba van 10 órától kb délután 4-ig süt rá a nap már amikor épp nem hó van. Köszönöm a segítséget!”

Szokás szerint rögtön záporoztak a válaszok, a legkomplexebb és leghasznosabb válasz már sokadik alkalommal Vadady Máriától érkezett.

Orchidea gyökerek ellenőrzése

„Először is áztasd be az egészet. Pl. Engedd fel a kaspót állott vízzel és hagyd benne a cserepet 1-2 órát, aztán öntsd ki a vizet és csepegtesd le a cserepet. Ne este csináld, fontos, hogy éjszakára sehol se maradjon vizes a tő. Majd szedd ki a kéregdarabkákat a tövénél és ahonnan a gyökerek kiindulnak óvatosan az ujjaddal kotorj bele, hogy van-e benne egy kicsi cserép formájú, eredetileg a gyökereztetést szolgáló mohacsomó, meg az ezt körülvevő műanyag kosárka.

Ennek a közepénél ott a mohacsomó, amit el kell távolítani.

Ha nincs mohacsomó nagyon jó. Ha van, akkor ki kell emelni a cserepéből az orchideát, lerázogatni róla a kéregdarabkákat és lebontani a töve alól a mohacsomót, levágni ollóval a kosárkát. Ha ez benne marad, az állandó nedvességtől rothadásnak indulhat az egész tő. Ha voltak a mohában pálcikák is, akkor azokat tedd vissza. Miután visszatöltötted a kérget, óvatosan szúrd vissza a pálcákat, hogy a gyökerek ne sérüljenek.

Ha szép egészségesek a gyökerek, rakd vissza a növényt óvatosan hogy ne pattanjanak a gyökerek, majd szórd vissza köré a kérget. Ha van otthon agyaggranulátumod, megmosva az is mehet a közegbe.

Ha nagyon forró alatta a radiátor nem lesz jó helye fölötte az orchideának, mert a forró felszálló levegőtől hősokkot kaphat. Ez ellen és a biztonságosabb elhelyezésért én egy polcdeszkát csavaroztam az eredeti műanyag párkányra, ami a radiátor fölé nyúlik és védi egy kicsit a párkányon levő orchideáimat.

Virágláda alátéteken párologtatok, ezen állnak kaspókban a virágaim. Távfűtésnél 10-14 naponta áztatok (a kaspókat teleöntöm vízzel), ezt akkor kell, ha a cserépben az összes gyökér fehéres-ezüstössé válik. A kaspókból nagyon gondosan kiöntöm mindig a vizet. Még a radiátoron is párologtatok.

Ha a növények megszokják télen a napsütést, nem kell védeni, takargatni, rakosgatni, nem hullanak le a virágok, de párologtatni kell körülöttük. Akkor kell áztatni, amikor minden gyökér fehéres-ezüstös.

Nem árt fúróval óvatosan, hogy a gyökereknek ne szaladjon a hegye lukakat fúrni oldalról a cserepekre, jobban szellőzik a gyökérzet ettől.”

Nagyon köszönjük Vadady Máriának a hasznos tanácsokat!

További hasznos tanácsok a lepkeorchideához

A lepkeorchidea (Phalaenopsis) vagy pillekosbor a népes orchidea család leghálásabb és legegyszerűbben tartható egyede. Nevét a trópusi pillangókra emlékeztető virágairól kapta. Dúsan virágzik, és mivel gondozása nem okoz nehézséget, kezdőknek is ajánlható. Néhány igényét biztosítva évekig eredményesen tarthatjuk és virágzásra bírhatjuk. A lepkeorchidea kisokosban kitérek a származásuk, gondozásuk és szaporítások kérdésére, valamint kártevőire és a beteg orchideák meggyógyításának lehetőségeire is. 

Ne legyünk álszentek, ismerjük el, hogy az orchideákat csodálatos és hosszantartó virágaikért tartjuk. A lepkeorchidea virágoztatása tanulható művelet, az alapvető tudnivalókat ismerve nem marad el a siker. Tapasztat olvasónk elárulja, neki milyen módszerekkel sikerül évről évre előcsalogatnia a csodálatos virágokat.

A beteg lepkeorchidea meggyógyítása nem lehetetlen. Bár sok türelem és némi szaktudás szükséges hozzá, megéri a fáradtságot. Vadady Mária olvasónk a mini orchidea gondozási tanácsai után most azt is elárulja, hogy gyógyíthatjuk meg a betegeskedő orchideákat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük