Természetesség mindenek felett a kertben

Talán furcsán hangzik, hogy a természetesség a kertben témát vetem most fel. Peidg igen is van léjogosultsága. A klímaváltozás eddig nem ismert kártevőket hozott és gyökeresen átalakította a sikeresen nevelhető növények körét. A kialakult helyzetet természetbarát gondolkodással és ennek megfelelő kertkialakítással és kertgondozással fordíthatjuk előnyünkre. 

természtes kerti szegély ötletek

 

Természetesség a kertben

Napjainkban rgyre inkább felértékelődik a strapabíró és szárazságtűrő növények szerepe. A nehezen karbantartható fű helyett egyre inkább hódít a buja kert. A színes egynyári növények kavalkádja, a zöldek árnyalatai nagyanyáink kertjeit idézik. Az ellenálló, igénytelen, ugyanakkor magas díszítő értékkel bíró növények nagyon jól beleillenek a még mindig kedvelt vintage stílusba. A visszafogottabb, halványabb színek jól párosíthatók a szárazságtűrő növényekkel, mint például a kövirózsa, egyéb pozsgások vagy a varjúhájak.

Az egészséges, permetszer nélkül termelt saját zöldségekre már évek óta egyre nagyobb az igény. A mutatós, a modern gasztronómiában is jól használható gyógy- és fűszernövények akár cserépben, akár balkonon is nevelhetők. A petrezselyem mellett népszerű a zsálya, a menta, a citromfű a bazsalikom, a levendula és a rozmaring. 

Az emelt ágyások előnyeit kihasználva egyre többen termesztenek paradicsomot, uborkát, karalábét, chili paprikát, salátát és egyéb igénytelen zöldségeket.

A természetességre törekvés nemcsak a növények terén jellemző, a kert kiegészítőiben is megmutatkozik. A beton és műanyag már a múlté. A kerti utak, kerítések legfőbb alkotó eleme a kő, a kavics és a fa. A kiegészítők szoros szimbiózisban vannak az őket körülvevő növényzettel, nincs éles elválasztó vonal közöttük. A növények kecsesen felfutnak a falakra, ráomlanak a kerti utakra, kiemelik egymás szépségét és ezzel megteremtik a harmóniát.

Előtérbe kerülnek a víztakarékos megoldások, ugyanakkor a természet-közeliséget hangsúlyozó modern kertben szinte kötelező elem a kerti csobogó és a kerti tó.

 

A jobb hely-kihasználás és esztétikum összhangja hívta életre a függőleges terjeszkedést. A növényfalak, a falra vagy támasztékra felfutó növények árnyékolási, betekintés elleni védekezési funkciókat is betölthetnek.

Divat a zöld nappali, azaz a balkonkertészkedés. Reneszánszukat élik a minikertek és a floráriumok is, ahol kis területen saját kis mesevilágunkat építhetjük ki. 

Természetbarát kertészkedés alapjai

A mindig rendezett, úgy nevezett “sterilkertek” helyett mindinkább előtérbe kerülnek a természetet jobban utánzó kertek. A természetellenes formára nyírt bokrok helyett hagyjuk inkább szabadon burjánozni a növényeket.

Engedjük be a  természetet a kertbe:

 • nehezen karbantartható nyírt gyep helyett legyen vadvirágos rétünk,
 • adott termőhelyre való, ellenálló növényeket ültessünk,
 • műtrágyák helyett inkább használjuk a saját magunk által készített komposztot, 
 • magas ágyásokkal és biogazdálkodással neveljünk saját fűszereket, zöldségeket, gyümölcsöket,
 • illatos virágokkal csalogassuk be a pillangókat,
 • etető- és fürdőhelyekkel gondoskodjunk a madárcsicsergésről,
 • rovarhotellel biztosítsuk a hasznos rovarok téli túlélését.

Legyen a természetesség természetes minden kertben!

Köszönöm a megosztásokat!
 •  
 • 8
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 8
 •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük