Természetesség mindenek felett a kertben

Talán furcsán hangzik, hogy a természetesség a kertben témát vetem most fel. Pedig igenis van létjogosultsága. A klímaváltozás eddig nem ismert kártevőket hozott és gyökeresen átalakította a sikeresen nevelhető növények körét. A kialakult helyzetet természetbarát gondolkodással és ennek megfelelő kertkialakítással és kertgondozással fordíthatjuk előnyünkre. 

természtes kerti szegély ötletek

 

Természetesség a kertben

Napjainkban rgyre inkább felértékelődik a strapabíró és szárazságtűrő növények szerepe. A nehezen karbantartható fű helyett egyre inkább hódít a buja kert. A színes egynyári növények kavalkádja, a zöldek árnyalatai nagyanyáink kertjeit idézik. Az ellenálló, igénytelen, ugyanakkor magas díszítő értékkel bíró növények nagyon jól beleillenek a még mindig kedvelt vintage stílusba. A visszafogottabb, halványabb színek jól párosíthatók a szárazságtűrő növényekkel, mint például a kövirózsa, egyéb pozsgások vagy a varjúhájak.

Az egészséges, permetszer nélkül termelt saját zöldségekre már évek óta egyre nagyobb az igény. A mutatós, a modern gasztronómiában is jól használható gyógy- és fűszernövények akár cserépben, akár balkonon is nevelhetők. A petrezselyem mellett népszerű a zsálya, a menta, a citromfű a bazsalikom, a levendula és a rozmaring. 

Az emelt ágyások előnyeit kihasználva egyre többen termesztenek paradicsomot, uborkát, karalábét, chili paprikát, salátát és egyéb igénytelen zöldségeket.

A természetességre törekvés nemcsak a növények terén jellemző, a kert kiegészítőiben is megmutatkozik. A beton és műanyag már a múlté. A kerti utak, kerítések legfőbb alkotó eleme a kő, a kavics és a fa. A kiegészítők szoros szimbiózisban vannak az őket körülvevő növényzettel, nincs éles elválasztó vonal közöttük. A növények kecsesen felfutnak a falakra, ráomlanak a kerti utakra, kiemelik egymás szépségét és ezzel megteremtik a harmóniát.

Előtérbe kerülnek a víztakarékos megoldások, ugyanakkor a természet-közeliséget hangsúlyozó modern kertben szinte kötelező elem a kerti csobogó és a kerti tó.

 

A jobb hely-kihasználás és esztétikum összhangja hívta életre a függőleges terjeszkedést. A növényfalak, a falra vagy támasztékra felfutó növények árnyékolási, betekintés elleni védekezési funkciókat is betölthetnek.

Divat a zöld nappali, azaz a balkonkertészkedés. Reneszánszukat élik a minikertek és a floráriumok is, ahol kis területen saját kis mesevilágunkat építhetjük ki. 

Természetbarát kertészkedés alapjai

A mindig rendezett, úgy nevezett „sterilkertek” helyett mindinkább előtérbe kerülnek a természetet jobban utánzó kertek. A természetellenes formára nyírt bokrok helyett hagyjuk inkább szabadon burjánozni a növényeket.

Engedjük be a  természetet a kertbe:

  • nehezen karbantartható nyírt gyep helyett legyen vadvirágos rétünk,
  • adott termőhelyre való, ellenálló növényeket ültessünk,
  • műtrágyák helyett inkább használjuk a saját magunk által készített komposztot, 
  • magas ágyásokkal és biogazdálkodással neveljünk saját fűszereket, zöldségeket, gyümölcsöket,
  • illatos virágokkal csalogassuk be a pillangókat,
  • etető- és fürdőhelyekkel gondoskodjunk a madárcsicsergésről,
  • rovarhotellel biztosítsuk a hasznos rovarok téli túlélését.

Legyen a természetesség természetes minden kertben!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük