Szalmarózsa, szalmavirág gondozása, jellemzése

A szalmavirág vagy szalmarózsa (Helichrysum bracteatum) a szárazságtűrő egynyári virág, amely régen a kertek kedvelt virága volt. Megszárítva szívesen kötöttek szárazvirág csokrokba is. Mára kicsit talán feledésbe merült, pedig intenzív virágszínei remekül harmonizálnak a modern kialakítású, minimalista kertekkel is. Már is mutatom milyen egyszerű a szalmavirág gondozása.

szalmarózsa vagy szalmavirág

Szalmarózsa származása

A szalmarózsa vagy egyszerűen csak szalmavirág (Helichrysum bracteatum) fészkesvirágúak (Asteraceae) családjába tartozik, Ausztráliából származik.

A „Helichrysum” nevet a görög „helios” (nap) és „chrysos” (arany) szavakból kapta, utalva a virágok élénk színére.

A szalmavirág a viktoriánus korban a boldogság és a hűség szimbóluma volt.

Szalmavirág ismertető jegyei

Ez a trópusi és szubtrópusi területeken őshonos növény lenyűgöző, papírszerű virágfejekkel rendelkezik, amelyek sokféle színben és árnyalatban elérhetők, például sárga, narancs, rózsaszín és piros.

Fajták/fajok: cserepesfajtaként nagyobb jelentőségűek az új, dugványról szaporított fajták, mindenekelőtt az aranysárga virágú „Golden Beauty”, amelyet ámpolnába is ültethetünk.

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett évelő

Virágok: A szalmarózsa számos színben pompázik, a sárga, narancs, piros, rózsaszín, lila és fehér árnyalataiban. A virágok fészekvirágzatot alkotnak, melyek közepén apró, sötét színű magok találhatók. A szirmok papírszerűek, finom textúrájúak, és szárítás után is megőrzik színüket.

Virágzási idő: júniustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 30 – 40 cm

Habitus: kompakt vagy párnaszerű

Cserépben nevelhető-e: igen, egyes fajtáit speciálisan erre fejlesztették, ezeket ámpolnakéntfüggesztve is tarthatjuk

Szalmavirág igényei és gondozása

A szalmarózsa gondozása viszonylag egyszerű, és ideális választás lehet kezdő kertészeknek és virágkedvelőknek egyaránt. Jól bírja a szárazságot, és kevésbé fogékony a kártevőkre és betegségekre. Napos helyre, jó vízáteresztő talajba ültessük.

Teljes napsütést igényel, rendszeresen öntözzük, de a pangó vizet kerüljük, 2-3 hetente alacsony hatóanyag-tartalmú tápoldatot adagoljunk. Ha cserépben tartjuk, figyeljünk arra, hogy két locsolás között a föld mindig száraz legyen.

Metszeni, visszavágni nem szükséges.

Az újabb, ládás kiültetésre javasolt fajtákat nem szükséges tisztogatni.

Szalmarózsa szaporítása

A szalmarózsa könnyen szaporítható magvetéssel vagy dugványozással. A magvetéssel tavasszal, a dugványozással a nyár végén vagy ősszel próbálkozhatunk. Mindkét módszerrel egészséges és erős palántákat nevelhetünk, amelyek virágzásra készek lesznek.

Magjait március-áprilisban vethetjük, csírázási hőmérséklete 18 celsius fok, speciálisan edénybe ajánlott fajtái nem szaporíthatók magról. A fagyok elmúltával, május közepétől ültethetjük 20-30 cm-es tőtávolságra.

Kártevők, betegségek

Kártevőkkel és betegségekkel szemben jól ellenáll.

Szalmavirág felhasználása

Ültethetjük ágyásokba, sziklakertekbe vagy szegélyként más virágok mellé. Továbbá, kiváló választás lehet virágágyásokban vagy szabadon álló konténerekben is, és kiváló választás lehet vágott virágoknak is. Kiválóan alkalmas koszorúk, dísztárgyak és dekorációk készítéséhez.

A szalmarózsa virága nem ehető, csak dísznövényként használható. A színkeverékek a parasztkertek hangulatát idézik a balkonon, jól társíthatjuk például lobéliával. A kinyílt virágokat szellős, sötétebb helyen csokorba kötve, fejjel lefelé száríthatjuk.

A szalmarózsa illóolaját gyógyászati célokra is használják, gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatással bír.

A szalmarózsa egy vidám, színpompás növény, mely igazi mediterrán hangulatot kölcsönöz a kertnek. Könnyű gondozása és sokoldalú felhasználása miatt ideális választás a kezdő és a tapasztalt kertészek számára egyaránt.

Szalmavirág szárítása

Ha virágaink szépségét a következő télre vagy akár több évre is meg szeretnénk őrizni, magunk is száríthatunk szalmarózsát.

A szárításhoz a növényeket a virágnyíláskor vágjuk le. Sem a bimbós, sem a túlságosan kinyílt virág nem megfelelő. A nyílás pillantában levágott virágoknak van a legszebb formájuk és a legszebb színük, és mindkettő megmarad a szárítás után is.

A virágokat kössük csokorba egy gumigyűrűvel, hogy a száradás során összezsugorodó szárak ne hulljanak ki a csokorból. A csokrot fejjel lefelé akasszuk fel. Száraz, sötét, jól szellőző hely a legideálisabb a szárításhoz. Néhány hét alatt a virágok teljesen megszáradnak és tartóssá vállnak.

Ha idővel porossá válik a szárazvirág csokor, hajszárítóval letisztíthatjuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük