Szalmarózsa, szalmavirág gondozása, jellemzése

A szalmavirág vagy szalmarózsa (Helichrysum bracteatum) a szárazságtűrő egynyári virág régen a kertek kedvelt virága volt. Megszárítva szívesen kötöttek szárazvirág csokrokba is. Mára kicsit talán feledésbe merült, pedig intenzív virágszínei remekül harmonizálnak a modern kialakítású, minimalista kertekkel is. Már is mutatom milyen egyszerű a szalmavirág gondozása.

szalmarózsa, szalmavirág gondozása

Származása: szalmarózsa vagy egyszerűen csak szalmavirág (Helichrysum bracteatum) fészkesvirágúak (Asteraceae) családjába tartozik, Ausztráliából származik

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett évelő

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, sárga vagy barackszínűek, teltek vagy egyszerűek,

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 30 – 40 cm

Habitus: kompakt vagy párnaszerű

Cserépben nevelhető-e: igen, egyes fajtáit speciálisan erre fejlesztették, ezeket ámpolnakéntfüggesztve is tarthatjuk

Virágzási idő: júniustól októberig

Szalmavirág gondozása

Gondozása: teljes napsütést igényel, rendszeresen öntözzük, de a pandó vizet kerüljük, 2-3 hetente alacsony hatóanyag-tartalmú tápoldatot adgoljunk, az újabb, ládás kiültetésre javasolt fajtákat nem szükséges tisztogatni.

Szaporítása: magjait március-áprilisban vethetjük, csírázási hőmérséklete 18 celsius fok, speciálisan edénybe ajánlott fajtái nem szaporíthatók magról. Május közepétől ültethetjük 20-30 cm-es tőtávolságra.

Fajták/fajok: cserepesfajtaként nagyobb jelentőségűek az új, dugványról szaporított fajták, mindenekelőtt az aranysárga virágú „Golden Beuty”, amelyet ámpolnába is ültethetünk.

Felhasználása: csak dísznövényként használható, a színkeverékek a parasztkertek hangulatát idézik a balkonon, jól társíthatjuk például lobéliával. A kinyílt virágokat szellős, sötétebb helyen csokorba kötve, fejjel lefelé száríthatjuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük