Szilvás-túrós virágok – finom őszi sütemény

A szilvás-túrós virágok bármennyire is mást sugall a neve egy finom őszi sütemény. A kelt tészta, a túró és a szilva kombója igazán ízletessé teszi. A látvány pedig magáért beszél.

 

szilvás-túrós virágok

 

“Szilvaszezon idején egy finom, mutatós süteményt ajánlok, szilvából. Kelt tésztás finomság, második fogásként egy tartalmas leves után, tökéletes vagy csak úgy…! Az ötletet egy régi süteményes újságból lestem el” – mondta “házi szakácsnőnk”, Illésné Nagy Mária.

Szilvás-túrós virágok hozzávalói

Tésztához:

  • 50 dkg liszt,
  • 3 dkg élesztő,
  • 7 dkg cukor,
  • 250 ml tej,
  • 1 vaníliás cukor,
  • 1 csipet só,
  • 10 dkg vaj olvasztva,
  • 2 tojás sárgája.

Töltelékhez:

  • 50 dkg túró,
  • 3 db tojás,
  • 10 dkg cukor reszelt citromhéj,
  • 3 dkg egész mák,
  • 40 dkg szilva.

Szilvás-túrós virágok elkészítése

  • az élesztőt, 3 evőkanál tejet és 1 evőkanál cukrot, 2 evőkanál lisztet elkeverünk,
  • hagyjuk megkelni,
  • a maradék lisztet, cukrot, vaníliás cukrot, sót tegyük egy tálba,
  • adjuk hozzá a felolvasztott vajat, tojások sárgáját, a megkelt élesztőt,
  • és végül dolgozzuk hozzá a maradék tejet,
  • hagyjuk duplájára kelni,
  • a töltelék hozzávalóihoz 2 tojást használjunk fel, keverjük össze,
  • a szilvát magozzuk ki, vágjuk 6 felé,
  • a megkelt tésztát osszuk 18 felé,
  • formáljuk gombóccá, lapítsuk el és készítsünk mélyedést,
  • az ujjunkkal nyomkodjuk le körben (mint egy kis tányérka, úgy néz ki),
  • tegyük zsírpapíros tepsire, távol egymástól,
  • verjük fel a harmadik tojást és kenjük meg egy ecsettel az egészet,
  • rakosgassuk bele a szilva szeleteket, majd tegyünk a közepébe a túrós töltelékből,
  • 190 fokon kb. 20 perc alatt süssük szép pirosra.

Kihűtve kínáljuk, porcukorral meg lehet hinteni…
Ízletes, finom sütemény.

Jó sütögetést kívánok! 🙂

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

További szilvás sütemények

  • 131
  •  
  • 9
  •  
  •  
  • 131
  •  
  • 9
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × három =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás