Így lesz gyönyörű dísznövény a batáta az erkélyen

A batáta, azaz az édesburgonya az utóbbi évek egyik sztár zöldsége. Egyre népszerűbb azonban dísznövényként is, sok város utcáin találkozhatunk színes leveleivel virágládákba ültetve is. A batáta az erkélyen is, cserépben is tartható. Gondozása egyszerű, amit csodálatos leveleivel és jellegtelen virágaival hálál meg. Bátran használhatjuk összeültetésekben is. A batáta üde zöld és sötét bordó levelei jól kiemelik a muskátlik, begóniák és egyéb virágos növények színes virágait. 

batáta az erkélyen

Gyönyörű dísznövény a batáta az erkélyen

Amikor bemutattam olvasónk képes beszámolóját arról, hogy nevel batátát a csíráztatástól a  betakarításig, többen is jelezték, hogy beleszerettek a növénybe és díszes leveleibe. A  batáta termesztése a kiskertben kicsit bonyolultabb, mint a burgonyáé, de aki ismeri a a főbb ápolási trükköket, ősszel szép mennyiséget takaríthat be.

Rögtön többen is jelezték, hogy az igénytelen növénybe minden évben díszíti az erkélyüket is.

A batáta, másnéven az édesburgonya nagyon jól tűri a tűzőnapot is, ezért napos erkélyre is jó választás.

Cserepes batáta gondozása

Nézzük, az olvasók tapasztalatait az édesburgonya cserépben neveléséről.

Hajas Irén: „Jó otthon kísérletezni. Csak egy krumpli, egy pohár víz és várjuk a csodát. A 15 cm-es hajtásokat levágtam és a burgonya mellé az üvegbe tettem gyökereztetni. Hamar gyökeret ereztettek és már ültethettem is cserépbe.”

Virága jelentéktelen, gyorsan növekedő, futós dekoratív növény. Napos helyet kíván, csak locsolni kell.

A kertészetekben elérhető fajtákat direkt dísznövénynek nemesítették. Ezek lombja sokkal mutatósabb, ugyanakkor sokkal kevesebb termést hoznak.

Pulainé Akács Anikó: „Ehető batátát ültettem nagy cserépbe tavaly, szép futóm volt nyáron, ősszel pedig ehető édesburgonyám. Az alany ma érkezett meg, 3 fajta.”

Németh Anna: „Én a kertben neveltem, négyféle volt. A gumója miatt ültettem. Nagyon nagy helyet befutott, a gumók mélyen voltak. Egy bokor alatt termet egy 1,35 kg burgonya, a többi apró volt. Csak a homokos laza talajt szereti, de abból is nehéz kiszedni, mert mélyen van.”

Mácsár Margit: „Én úgy szoktam szaporítani, hogy a lógó növényből levágok, vízben néhány nap alatt gyökeret hajt és földbe ültetem.”

Nagyon köszönöm az olvasói tanácsokat és fotókat!

Neked ajánlom!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük