Mi legyen a januárban talált virághagymák sorsa?

A tavasszal nyíló hagymás növények hagymáit szeptembertől egészen a fagyok beálltáig elültethetjük. Olvasónk ezt elmulasztotta, csak most talált rá egy zacskónyi tulipánhagymára. Elkeseredve kérdezte, hogy vajon ezeket késő-e már elültetni, vagy van-e rá esély, hogy a talált virághagymák még az idén megmutassák szépségüket. Semmi ok a pánikra, több lehetőséget is mondok a szeptemberben el nem ültetett virághagymák megmentésére.

talált virághagymák elültetése

Télen talált virághagymák elültetése

A tavaszi hagymások, mint például a tulipán, a jácint és a nárcisz optimális ültetési ideje késő ősszel van. Ezeknek a növényeknek szükségük van hideghatásra aahhoz, hogy virág képződjön a virághagymában.

Még januárban sem lenne késő elültetni őket, hogy egy hónap hideget kapjanak. A baj azonban az, hogy mindezt fagyott földbe nem lehet. Meg kell várni, hogy kiengedjen a talaj, vagy olyan helyet keresni, ahol még nem fagyott át, pédául a házfal közelében.

A hagymák elültetésénél figyeljünk arra, hogy a hagymák teljes felülete érintekezzen a földdel. Nem elég tehát, hogy egy fagyott rögöt kiemelünk és alátesszük a hagymákat, majd visszatesszük rájuk a rögöt egyben. Ilyenkor túl hideg idő esetén a hagyma fagykárt szenvedhet, vagy meleg időben kiszáradhat, mert nincs ami takarja, védje. Jó megoldás, ha komposztot használunk ültetésnél, mert az nem szokott kockára fagyni.

Adódik egy másik megoldás is, a hagymákat ne a kertbe, hanem cserépbe vagy virágládába, vásárolt virágföldbe ültessük.

Ahogy a tavasz beköszöntével elkezdenek rügyezni a fák, majd egyre virágosábbá válik a környezetünk, a balkonokon is szeretnénk érezni a tavasz illatait és csodálni színeit. A tavaszi hagymás virágok az erkélyen is kinyílnak.

Egy kipróbált trükkel lakásban is virágzik a tulipán. A trükk csupán annyi, hogy becsapom a hagymákat. A virágzásukhoz 8-10 hetes hideghatásra és sötétségre, majd 20 fok körüli melegre van szükségük. A hideghatást úgy biztosítom, hogy papírzacskóba rakom a hagymákat, majd ezzel együtt kerülnek a hűtőszekrénybe. Nem a fagyasztóba teszem őket, csak oda, ahol egyébként a zöldségeket is tárolom.

Már januárban megjelennek az üzletekben a tavasz első hírnökei, a cserépben nevelt tavaszi hagymás növények. Kedves és olcsó ajándék lehet belőlük, sokan pedig maguknak vásárolják, hogy egy kis tavaszi hanulatot varázsoljanak az otthonukba. Az elvirágzott hagymás növények élete ezzel nem ér véget. Elárulom a titkot, amivel a kis hagymáktól egy év múlva újra virágözönre számíthatsz.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük