Élet a sötétben: szobanövények, amelyek napfény nélkül is megélnek

A lakásunk nem minden pontja úszik fényárban. Lehet, hogy a nappaliba besüt a nap, de a hálószobába már kevésbé jut fény. Vagy a folyosó ablakai kicsik, és nem engedik be a napsugarakat. De ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a szobanövényekről! Számos olyan növényfajta létezik, amelyek kevés fényigénnyel is beérik és boldogan díszítik otthonunkat. Íme, itt vannak a sötétséget kedvelő szobanövények, amelyek a lakás legsötétebb zugában is helytállnak!

szobanövények

Sötétséget kedvelő szobanövények jellemzői, előnyei

Sokan elgondolkodnak azon, hogy miként tudnának élő növényeket gondozni olyan helyeken, ahova a napfény alig jut be – mint például egy sötét folyosón vagy egy irodában – anélkül, hogy a növények elpusztulnának. A jó hír az, hogy léteznek olyan szobanövények, amelyeknek ez a környezet is megfelel, és még kevés fény esetén is díszítenek és fejlődnek. Ezek a növények nemcsak esztétikusak, hanem levegőt is tisztítanak, és pozitív energiát hoznak a térbe.

A sötétet kedvelő növényeknek számos előnye lehet, különösen olyan környezetekben, ahol kevés a természetes fény.

Alacsony fényigény: Ezek a növények alacsony fényviszonyok mellett is képesek túlélni és növekedni. Ez azt jelenti, hogy olyan helyeken is eltarthatók, ahol más növények nehezen vagy egyáltalán nem élnének meg.

Tisztítják a levegőt: Számos sötétet kedvelő növény levelei hatékonyan tisztítja a levegőt, segítve a káros anyagok, például a formaldehid vagy a benzol eltávolítását. Ezáltal javítják a beltéri levegő minőségét és hozzájárulnak a tiszta és egészséges levegőhöz otthonunkban vagy irodánkban.

Könnyű gondozás: Ezek a növények általában kevés gondoskodást igényelnek. Mivel alacsony fényviszonyok között is jól megélnek, nem kell aggódnunk azért, hogy elegendő napfényt kapnak-e. Emellett sokan közülük nem igényelnek gyakori locsolást vagy speciális trágyázást.

Dekoratív megjelenés: Számos sötétet kedvelő növény rendelkezik látványos megjelenéssel és különleges levelekkel, amelyek szépítik és feldobják a belső tereket. Ezek a növények így nemcsak funkcionálisak, hanem esztétikai értéket is képviselnek.

Hangulatjavítás: A növények jelenléte ismert pszichológiai hatásokkal járhat, például csökkentheti a stresszt, javíthatja a hangulatot és növelheti a jóllétet. A sötétben is megélő növények becsempészhetnek egy kis zöldet és természetet a zárt térbe, így hozzájárulva a kellemes és nyugodt környezet kialakításához.

Ezek az előnyök azt mutatják, hogy a sötétben is megélő növények sokféle szempontból előnyösek lehetnek otthonunk vagy irodánk környezetében. Gazdag választékuk van, így könnyen megtalálhatjuk a legmegfelelőbbet az adott tér és igényeink szerint.

Melyek a sötétséget kedvelő szobanövények?

Kaktuszok és pozsgások

A pozsgások és kaktuszok víztartalékot tárolnak leveleikben, így kevésbé igénylik a napfényt. 

Néhány népszerű fajta: 

 • Aloe vera, 
 • Sansevieria (anyósnyelv),
 • Crassula (kövirózsa),
 • Echeveria (kövirózsa).

Filodendronok

A filodendronok a trópusi esőerdők aljnövényzeteként élnek, így a kevés fényhez is almazkodtak. Számos fajtájuk létezik, kúszónövényként vagy bokor formában is. 

Néhány népszerű fajta: 

 • Philodendron scandens (kúszó filodendron), 
 • Philodendron bipinnatifidum (hasítottlevelű filodendron), 
 • Philodendron erubescens (vöröslő filodendron).

Az amerikai 1-800-Flowers.com virágkereskedő cég immár hetedik alkalommal választotta meg az év virágát és szobanövényét. 2024 virága a csodálatos virágú paeonia, azaz a bazsarózsa lett, míg az év szobanövényének az igen változatos megjelenésű filodendront választották.

Szobafikuszok

A szobafikuszok a Ficus nemzetségbe tartozó növények, melyeknek számos fajtája alkalmas kevés fényviszonyok közé is. 

Néhány népszerű fajta: 

 • Ficus benjamina (kislevelű fikusz),
 • Ficus elastica (gumifikusz), 
 • Ficus lyrata (hegedűfüge).

Broméliák

A broméliák trópusi növények, melyek nem fotoszintetizálnak, hanem tápanyagokat a levegőből és a vízből nyerik. Számos színpompás fajtájuk létezik, melyek kevés fényigénnyel is boldogan virágoznak. 

Néhány népszerű fajta: 

 • Guzmania lingulata (vöröslő bromélia), 
 • Tillandsia usneoides (spanyol moha),
 • Vriesea splendens (fénylő vriesea).

Borostyán

A borostyán jól viseli a mostoha fényviszonyokat. Jól érzi magát cserépbe ültetve, és fel lehet futtatni egy rácsra vagy létrára is. Könnyen elszaporodik, burjánzik, és kevés napfényre van szüksége. Minden borostyánfajta buja zöld színű, levelein feltűnő erezettel.

Buzogányvirág (Dieffenbachia)

A buzogányvirág remek alacsony fényigényű szobanövény. Az alapfajra igaz, hogy jól tűri az árnyékot, a mintás levelű fajtái már világosabb helyet igényelnek.

Rákvirág (Aglaonema)

A rákvirág sok apró szárból áll, melyeket sok nagy, ovális levél vesz körül. A levelek színe változatos: sötétzöld, ezüst, tarka zöldessárga vagy zöld, krémszínű foltokkal.

Zámia

Az agglegénypálmának is hívott zámia nem igényel sok fényt, sötét helyen is szépen hozza sötétzöld leveleit.

Hogyan gondozzuk a sötétben is megélő szobanövényeket?

 • Öntözés: A kevés fényigényű növényeket kevesebbet kell öntözni, mint a fénykedvelőket. Fontos, hogy a földjük ne száradjon ki teljesen, de ne is álljon vízben.
 • Fény: Helyezzük a növényeket a lakás legfényesebb pontjára, de ne tegyük őket közvetlen napfényre. A déli fekvésű ablakok túl sok fényt adhatnak, a keleti és nyugati fekvésű ablakok ideálisak lehetnek.
 • Hőmérséklet: A legtöbb sötétséget kedvelő növény a 18-24 °C hőmérsékletet kedveli.
 • Párásítás: A párás levegő kedvező a legtöbb szobanövénynek. Ha a levegő száraz a lakásban, párásítsunk a növények körül vízzel teli tálcával, vagy használjunk párásítót.
 • Tápanyag: A sötétséget kedvelő növényeket tavasztól őszig havonta tápoldatozzuk.

Szaporítás

A sötétséget kedvelő növényeket a legtöbb esetben magról, dugványról vagy tőosztásról is szaporíthatjuk. A magról szaporítás hosszabb időt vesz igénybe, de a dugványozás és a tőosztás gyorsabb és egyszerűbb módszer.

Összegzés

A sötétben is megélő szobanövények kiváló választást jelentenek olyan helyekre, ahol kevés a természetes fény. Ezek a növények nemcsak esztétikai értéket adnak a térnek, hanem levegőt is tisztítják és pozitív energiát hordoznak. Gondozásuk és szaporításuk is egyszerű, így bátran válasszunk ilyen növényeket otthonunkba vagy irodánkba. Tehát, ha sötét szobában is szeretnél zöld növényeket, válaszd ezeket a kitartó lakótársakat, és gondozd őket odafigyeléssel!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük