Rúzsvirág (Aeschynanthus radicans) gondozása

A Házasság hetében és a Valentin-naphoz közeledve egy aranyos kis piros virágot hoztam bemutatásra. A rúzsvirág, vagy csüngő szégyenlős virág (Aeschynanthus radicans) eredeti élőhelye Délkelet-Ázsia, ilyenkor viszont nálunk is sok helyen árulják. A gondozása egy kis odafigyelést igényel, a virágai hőingadozásra vagy nem megfelelő öntözés hatására hamar lehullhatnak.

rúzsvirág, csüngő szégyenlős virág

Rúzsvirág gondozása

Trópusi, szubtrópusi éghajlatról származó, hazájában epifita életmódot folytató növény, azaz a fákon él, de nem élősködik. Hazánkban szobanövényként nevelhetjük.

A mélyzöld húsos levelekkel és élénk vörös vagy ritkábban narancsszínű trombita formájú virágokkal ékeskedő növény őshazájában akár a 80-as centis magasságot is elérheti. Fagyérzékeny növény, csak szobában nevelhető.

Szereti a meleget és a páradús levegőt. Alacsony páratartalom mellett levelei megbarnulnak, leesnek. Világos helyen tartsuk, de óvjuk a direkt napsütéstől. Télen se tartsuk 15 fok alatt, leginkább a 20 fok feletti hőmérsékletet kedveli.

Tavasztól őszig bőséges, télen mérsékelt öntözést kíván. Mutatós virágai állandóan nedves talaj és magas páratartalom mellett a hajtások csúcsán jelennek meg tavasszal. Ha a talaja kiszárad vagy nagy a hőingadozás, rögtön lehullajtja bimbóit. Meghálálja a páradús levegőt, legjobb kavicságyra állítani és időnként permetezni. A virágzás idején azonban semmiképp nem szabad permetezni.

Érzékeny a hidegre, a huzatra és a helyváltoztatásra. Ezért különösen fontos, hogy a vásárláskor megfelelően becsomagolva szállítsuk haza.

Elvirágzás után érdemes kicsit visszametszeni, hogy bokrosabb legyen növényünk.

Nyár végén hajtásdugványos vagy bujtatásos szaporításával próbálkozhatunk. Elegendő 2-3 évente, tavasszal átültetni laza tőzeges virágföldbe.

Csüngő hajtásai miatt függőkosarakban mutat legjobban.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük