Erre figyelj a szobanövények választásánál

A szobanövények jelentősége felértékelődik a rideg, hideg téli napokon, amikor kevesebb időt töltünk a természetben. Nyugat-Európa egyes országaiban már terápiás jelleggel is javasolják a kertészkedést és a szobanövények tartását depresszió ellen. Nagy hiba azonban, ha a  szobanövények választása impulzusvásárlással történik. Összegyűjtöttem, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a szobanövények beszerzése előtt.

szobanövények választása - kroton

Szobanövények jótékony hatása

Az élő természetet legegyszerűbben szobanövényekkel csempészhetjük be a lakásba. Már zöld színükkel is nyugtatólag hatnak, kisimítják az idegeket és nyugodt hangulatot teremtenek. Létfenntartásuk eredményeként párologtatnak és a kibocsátott oxigénnel javítják a belső terek levegőjét és ezzel együtt a közérzetünket is. Pár évvel ezelőtt a NASA több éves kutatásának eredményeként közzétette a Top 10 légtisztítónövény listáját, melyen a vitorlavirág áll az élen.

Vitorlavirág virágoztatása

Szobanövények a lakberendezésben

A növények díszítő ereje változatos formájukban és színvilágukban rejlik, melyekkel barátságossá és harmonikussá teszik otthonokat. A belső térformálás, fontos eszközei is, hisz alkalmasak arra, hogy tagolják, megosszák a lakóteret.

Sokan a szobanövényeket nem a jótékony hatásaik, hanem kinézetük, díszítőértékük vagy épp a divattrendek alapján választják. Ez igen nagy hiba. A helytelenül megválasztott virágok ahelyett, hogy örömet okoznának, és tartósan díszítenék az otthonunkat, hamar tönkremennek és elveszik kedvünket a növénygondozástól.

Nézzük, hogy lesz sikeres a szobanövények választása!

Szobanövények választása

Hely és méret

  • Törekedjünk arra, hogy a lakás és a növények méretei harmonizáljanak. A hatalmas növényekkel túlzsúfolt lakás nem esztétikusm míg a hatalmas terekben nem érvényesülnek igazán az apró virágok.
  • Vegyük figyelembe, hogy a növények fejlődni, növekedni fognak, évek múlva akár kinőhetik a lakást. Kis lakásba alacsony növekedésű, kevésbé terjedelmes növényeket ajánlok pl. afrikai ibolya, begónia, korallvirág, vitorlavirág stb.
  • Nagyobb lakásokban, tágas terekben jó mutatnak a szoliternövények (jól látható pontra állított, magukban is dekoratív növények), mint például kislevelű fikusz vagy szobai jukka. Kis terekben viszont nyomasztóak lehetnek.
  • A magasra növő növények, mint pl. fikusz, dracéna, pálma helyezhetünk el, melyek méreteiknél fogva meghatározzák ugyan, de egyben lazítják is a belső teret.
  • Szűk belső tereknél a függőleges falfelületekre és térelválasztó polcokra helyezhetjük a növények, ahol különösen jól mutatnak az ámpolnanövények (kúszó- és csüngő habitusú növények), pl. csokrosinda, pletyka, szobaborostyán, vagy kár egy kokedama.
  • A gyerekszobába kerülő szobanövényeknél a biztonságra is figyelni kell.

Jól bevált vegyszermentes kártevőűző módszerek

Szobanövények igényei

A szobanövények hosszútávú szépségének a záloga a helyes gondozás. A választásnál vegyük figyelembe a növények hőmérséklet-, víz-, és fényigényét. Adjuk meg mindazt a növénynek, amit igényel. Gondoljunk arra is, hogy akárcsak nekünk, a virágoknak is szükségük van vitaminokra, amiket a különböző tápanyokkal biztosíthatunk számukra.

A megfelelő öntözés mellett sem várjuk azonban, hogy a növényünk olyan legyen, mint a katalógusban fotózottak, vagy mint, amit épp frissen vásároltunk. Az üvegházban ideális körülmények között (fentről áramló fény, tökéletes hőmérséklet és páratartalom, talajszellőztetés, stb) gondozták őket, hogy aztán a csúcsformájukban új gazdára találjanak. Az üvegházi körülményekhez képest a lakás viszonyai szegényesebbek, nem csoda, hogy átmeneti visszaesést tapasztalhatunk náluk.

A természet teszi a dolgát, a virág élni akar és hamar alkalmazkodik az új körülményekhez. Az első hanyatlásnál ne csüggedjünk, a gondos ápolásnak meg lesz majd az eredménye. Fogadjuk el azt is, hogy a teljesen egészséges növénynek is vannak időnként sárguló és lehulló levelei, hisz ez a természet rendje.

Színharmónia

Bárcsak esztétikai kérdés, de a virágaikkal is díszítő szobanövényeknél és színes levelükkel díszítő változatoknál is érdemes figyelni a színharmóniára is. A növényeknek nemcsak egymással, de bútorokkal és a textíliákkal is illik összhangban lenniük. Pl. egy lilaszobába nem feltétlenül egy piros növény a legjobb választás.

Tipp: Talán ez a legfontosabb tanács. Mindenképp megbízható helyről vásárolj növényeket, ahol csakis egészséges példányokat árulnak. Ha kártevőkkel fertőzött növényt viszel haza, akkor nem csupán az az egy növényed megy tönkre, hanem előfordulhat, hogy a többi növényt is megfertőzi.

Műanyag cserepek helyett használjunk agyagcserepet, mert ez képes felszívni a felesleges vizet és párologtatni is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Ivanits györgyné szerint:

    Kedves Jucó!. Köszönöm a leveled ismét hasznos információkat kaptam. Sajnos az ősszel behozott szobanövényim sorban hullajtják a levelüket,felkopaszodtak legfőképpen a fikuszok. Most már azt várom hogy ismét kitehessem őket mert győnyörűen fejlődtek a szabadban,árnyékos helyen. Csak félő ha ismét bekerülne a szobába ugyan ez történik. Üdvözlettel,szeretettel Rozika.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük