Így lesznek szépek a növények kánikulában

A növények kánikulában épp úgy szenvednek, mint mi. Hiába választunk mediterrán és szárazságtűrő növényeket, ha nem kapnak elég vizet vagy egyéb hiányt szenvednek, rövid életűek lesznek. Gyakran a napi többszöri öntözés sem megoldás. De akkor még is mit tehetünk? Sokat tapasztalt olvasónk elárulja!

növények kánikulában

Így lesznek szépek a növények kánikulában

Vadady Mária tanácsaira mindig érdemes odafigyelni a Burjánzó balkonok és kertek csoportban. Most a nyári növénygondozással kapcsolatban osztotta meg hasznos gondolatait.

„Megfő a gyökér a földben, olvasom sok hozzászólásban. 40 éve kertészkedem intenzíven, nézek utána tudnivalóknak a szakirodalomban, kérdezek utána a nagy tudású kertésztársaktól, de ez a kifejezés még sosem jött elő a hiteles helyekről. A 3. 4. emeleten a házunkban burjánoznak a virágok. Reggel 9-től este 8- ig tűzi ezeket a nap, mégse főnek meg, gyönyörűek. 

Sőt a délben tűző napsütéses teraszunkon sem tapasztaltam olyat, hogy átforrósodott volna bármelyik cserép, vagy láda.

Kimentem megnézni a cserepeimet, ládáimat, amiket 4 órája tűz a déli nap. Valóban forró az, amelyik fekete színű, de az ujjamat beledugva a nedves földjük csak langyos, de messze van a forrótól. Hozzáteszem, hogy egy valóban átforrósodott sötétzöld vasasztalon vannak.

Van egy sanda gyanúm, hogy amit “megfőttnek” állítotok, az kicsi cserépben van, a gyökérlabdáját nem föld veszi körbe, hanem közvetlenül érintkezik a meleg műanyaggal, a földje az a darált kókuszrost ami csak a magoncok gyors növekedésének jó, de a kertészek a nagy növényeket is abban árulják. Ez a darált kókuszrost rengeteg vizet nyel el, ha naponta locsolják szinte belefullad a növény, ha hagyják kiszáradni nehezen nedvesedik vissza az egész. Szóval a megfővés helyett megfullad, vagy épp kiszárad benne a növény. Pár ilyen sokkos helyzet és vége.

A forró száraz levegőt csak a sivatagi növények bírják. Ha ilyen helyen csúnyák a cserepesek, az sem a cserép miatti “megfővéstől” van.

Nyilván jobban érzik magukat a növények olyan edényben, aminek nem ingadozik folyamatosan a hőmérséklete, de itt lépten-nyomon a megfővésről olvasni, ami sokszor a hozzá nem értő bénázást hivatott elfedni. Ha látom hogy sárgul valami akkor lépek, változtatok valamin. Eleve takarom a talajt, szinte minden cserepesemben több növény nő.

Nyári növénypusztulás okai

A következőkkel találkoztam, amik miatt lekókadt, megbetegedett, elpusztult növény:

 • a leveleket érő tűző napsütéstől délutánra lekókadt, ahogy ezt észreveszem, azonnal óvatosan langyos állott vizet öntök a földre,
 • valami tálkájában a hűvös, esős időben benne felejtettem a vizet, emiatt elrohadt a gyökérzete.
 • hidegtől, esőtől, levelek le nem szedésétől gombás lett a növény, ezt permetezéssel, a beteg levelek rendszeres leszedésével orvosolom,
 • kártevő jelenik meg: először beazonosítom hogy mi az, aztán lövök rá csúzlival (azaz manuális gyilkolással, mosogatószeres permetezéssel, stb.), vagy a nagyágyúval, a bolti felszívódó permetszerrel.

Megelőzési lehetőségek

Mindent kifúrt edénybe ültetek, homokkal kevert jó minőségű, trágyagranulátummal dúsított virágföldbe.

A kiválasztott ládáim nagyságát a beleültetett növények mérete határozza meg. A ládákba úgy ültetek, hogy a gyökérlabdák alá legalább 1 ujjnyi földet terítek, a ládát pedig teletöltöm földdel, a növények töve a láda tetején van. Csak akkora szintkülönbséget hagyok a láda teteje és a föld felszíne között, hogy legyen helye a víznek locsoláskor.

Időnként egy pálcával pár centi mélyen meglazítom a cserepek, ládák földjét, mert az összetömörödött földben sem érzik jól magukat a növények.

Az biztos, hogy a kertészkedéshez kell némi ráérző- és megfigyelő képesség. Jó minőségű földet kell venni és sokszor némely növényeket többször is meglocsolni.”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Vadady Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Tiborné Kengyel szerint:

  Trombita virágot csak az ültessen aki a gyökeret kordában tudja tartani. Sajnos ültettem és a beton lapok közt 6-8 méterre is
  felhajt, sőt a bitumenes út egyes részein is kihajt= kiirthatatlan, díszes bokor. Van köztetek aki tudja mit tegyek?! A bitumenes udvart, sok cementlapot nem szedhetem fel.

 2. Ajvász Mária szerint:

  Nagyon szeretem a balkon nővényeket így szeretném ha virágoznának és szépek legyenek.A kis balkonomat egész nap sűti a nap.Reggel és este önözőm ,két hetente virág tápot adok nekik.Állott vízzel öntözöm és hálásan fogadom a szak tanácsokat, Az orchideájaim a konyhai ablak párkányon kaptak helyet kevésbbé napos helyen.Ezeket is kéthetente a nekik megfelelő táppal öntözőm.Kérdésem, hogy mi az oka, hogy a levelek össze csavarodnak vagy a tővüknél sárgulnak? Ha ezzel kapcsolatba tanácsot kapnék hálásan megköszönném. Marika Ajvász

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük