Zebralevél gondozása, szaporítása

A csodálatos csíkos levelekkel díszítő zebralevél (Calathea) egy gyönyörű és igénytelen szobanövény, amely kevés gondozással is beéri. A legszebb színes levelű növények egyike ideális választás azoknak, akik szeretnének egy kis trópusi hangulatot varázsolni otthonukba. Nem csak szépségével tűnik ki, de a levegőtisztításban is aktívan részt vesz.

zebralevél fehér virággal

Zebralevél (Calathea) származása, jellemzése

A zebralevél, latinul Calathea, a nyílgyökérfélék (Marantaceae) családjába tartozó trópusi növénynemzetség. Több mint 200 faj tartozik ide, melyek mindegyike lenyűgöző, mintás leveleiről ismert. Dél-Amerika, azon belül is Brazília, Kolumbia és Venezulea trópusi esőerdeiben őshonos.

Brazíliában gyakran a szeretet és a támogatás kifejezése, ha zebralevelet kap valaki. De azt is tartják, hogy a különleges növény segít megőrizni az otthon harmóniáját, egyensúlyát.

Bár már a 19. században behozták Európába, szobanövényként csak a 20. század elején kezdett elterjedni. Mára több fajtája is elérhető.

Kerekded, ovális levelei élénkzöldek, amelyeket pávatollszerűen sötét vagy világos csíkozás díszít, fő értékét ez a mintázat adja. Egyes fajtáknál a levelek fonákján az erezet bíborszínű, ahogy az azokat tartó nyél is. A sötétzöld erezetű, halványzöld levelektől a teljesen lila levelekig hatalmas a választék zebralevélből.

A levelek a nappali órákban szétterülnek, éjszaka viszont összetekerednek. Latin neve, a Calathea is innen ered.

Gyöktörzse és gyökerei rendkívül sérülékenyek.

A zebralevél ritkán virágzik otthoni körülmények között, ha mégis, apró, jelentéktelen fehér virágokat hoz.

Zebra levél igényei és gondozása

Fény

A trópusi származásából következően világos, de közvetett fényre van szüksége. A közvetlen napfénytől meg kell óvni, mert a levelek megéghetnek. Fényszegény helyen a levelek mintázata elhalványul.

Érzékeny a huzatra, ezért ne tegyük levegő útjába, a fűtőtest és a légkondicionáló által keltett légáramnak se tegyük ki.

Hőmérséklet

Ideális hőmérséklete 18-24 °C. Ügyeljünk arra, hogy a hőmérséklet ne essen 15 °C alá, és ne emelkedjen 27 °C fölé.

Páratartalom

A calathea a párás levegőt kedveli. A páratartalom növelése érdekében a növényt párásító tálcára helyezzük, vagy gyakran permetezzük vízzel.

Öntözés

A zebralevélnek mérsékelt öntözésre van szüksége. A földjét tartsuk nedvesen, de ne áztassuk el, mert a pangó víz gyökérrothadást okoz. A téli hónapokban kevesebb vízzel is beéri.

Tápoldatozás

Tavasztól őszig kéthetente tápoldatozzuk.

Átültetés

Érdemes évente, tavasszal átültetni, laza, jó vízelvezetésű talajba.

zebralevél

Zebralevél szaporítása

A zebralevél tőosztással egyszerűen szaporítható tavasszal.

Kártevők, betegségek

A pókokat kifejezetten vonzzák a tenyérnyi levelek. Ne hagyjuk beszőve, törölgessük le a levelekről a pókhálókat.

A túl száraz levegő hatására a levelek száradni kezdenek.

A zebralevelet levéltetvek, pajzstetvek és takácsatkák károsíthatják. A kártevők ellen házi rovarölő szerrel védekezhetünk.

Betegségek közül a levélfoltosság és a gyökérrothadás fordulhat elő, ami ellen gombaölő szerrel védekezhetünk. A gyökésrothadás hátterében a pangó víz is állhat ezért figyeljünk az öntézésnél.

Figyelem: A zebralevél mérgező lehet a háziállatok számára.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük