Könnyezőpálma gondozása – monstera ápolása

Napjaink egyik legkedveltebb szobanövénye a könnyezőpálma, vagy más néven monsztera vagy levélfa (Monstera deliciosa). A kontyvirágfélék családjának kedvelt képviselőjét sokáig filodendronnak hívták, de ez téves elnevezés volt. A könnyezőpálma gondozása igazán egyszerű, kezdő hobbi kertészeknek is bátran ajánlható.

Könnyezőpálma gondozása

Származása:  könnyezőpálma, vagy más néven monsztera vagy levélfa (Monstera deliciosa).az egyszikűek osztályának, hídőrvirágúak rendjének és kontyvirágfélék családjának lágyszárú növénye Dél-, és Közép-Amerika trópusi mocsaras vidékein, többek között Mexikó déli részén honos. Mára dísznövényként, szobanövényként az egész világon elterjedt.

Magyar neve a reggelente levélcsúcsain megjelenő vízcsöppekre utal, de a pálmákhoz semmi köze.

Ismertetőjegyei: a fiatal növény első levelei szív alakúak, épszélűek, világos zöldek. Később a levelek lyukacsossá, karéjossá válnak és színe is sötétzöldre vált. A fényes levelek 40-90 cm száron ülnek és akár 30–70 cm szélesek is lehetnek. Hosszú léggyökereket fejleszt, természetes körülmények között ezek segítségével kúszik fel fákra, magasabb növényekre, akár 20 méter magasra is.

Virágzás:  szobai körülmények között nagyon ritkán virágzik. Ha még is, sárgás vagy krémfehér fellevél veszi körbe a torzsavirágzatot. Természetes környezetben két év alatt érik be a kb. 25 cm, kukoricacsőhöz hasonlító termése. A termése fogyasztható, ananászillatú.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: csak az érett termése fogyasztható, a növény maga nem mérgező és nem ehető

Magasság: kifejlett növény magassága szobai körülmények között 1,5 – 2 méter is lehet

Cserépben nevelhető-e: igen, szobanövényként tartjuk

Könnyezőpálma gondozása

Igényei: Fény- és tápanyagigényes, vízigénye közepes. A világos, esetleg félárnyékos, szellős helyeket kedveli, a tűző nap káros lehet számára

Gondozása: Strapabíró növény, évtizedekig is elél. A lakást kinőve gyakran közintézményekben, nagyobb irodákban díszít tovább.

Átlagos szobahőmérsékleten szépen fejlődik, télen se legyen 12 foknál alacsonyabb a hőmrséklet. Bőségesen öntözzük meg, de két öntözés között hagyjuk kiszáradni a földjét. Télen kevesebb vizet igényel.

Évente érdemes nagyobb cserépbe ültetni, de ettől függetlenül ne felejtsül el időnként tápoldatozni is. A fűtési szezonban a száraz levegő miatt érdemes vízzel permetezni a növényt. ne feledkezzünk meg az időnkénti portalanításról sem.

Szaporítása: szárfeldarabolással és fejdugvánnyal is szaporítható. Érett termését feldarabolva dughatjuk virágföldbe és pár hónap múlva szép növényünk fejlődik.

Kártevők:  nem megfelelő gondozás mellett a levél- és pajzstetvek megtámadhatják. Az alacsony hőmérséklet és a túlöntözés együttes hatásaként gombásodás léphet fel. Tápanyaghiányra az alsó levelek elsárgulásával válaszol. A barna, töredezett levélszélek vízhiányra utalnak.

Felhasználása: dísznövényként használható, ananászillatú termése ehető

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük