Könnyezőpálma (Monstera deliciosa) gondozása, szaporítása

Napjaink egyik legkedveltebb szobanövénye a könnyezőpálma, vagy más néven monsztera vagy levélfa, latinul (Monstera deliciosa). A kontyvirágfélék családjának kedvelt képviselőjét sokáig filodendron névvel illeték, de ez téves elnevezés volt. A könnyezőpálma név sem igazán helyes, hisz monstera nem pálma. A könnyezőpálma gondozása igazán egyszerű, kezdő hobbi kertészeknek is bátran ajánlható.

Könnyezőpálma gondozása

Könnyezőpálma (Monstera deliciosa) származása

A könnyezőpálma, vagy más néven monsztera vagy levélfa (Monstera deliciosa).az egyszikűek osztályának, hídőrvirágúak rendjének és kontyvirágfélék családjának lágyszárú növénye Dél-, és Közép-Amerika trópusi mocsaras vidékein, többek között Mexikó déli részén honos. Mára dísznövényként, szobanövényként az egész világon elterjedt.

Magyar neve a reggelente levélcsúcsain megjelenő vízcsöppekre utal, de a pálmákhoz semmi köze.

Monstera jellemzése

Ismertetőjegyei: a fiatal növény első levelei szív alakúak, épszélűek, világos zöldek. Később a levelek lyukacsossá, karéjossá válnak és színe is sötétzöldre vált. A fényes levelek 40-90 cm száron ülnek és akár 30–70 cm szélesek is lehetnek. Hosszú léggyökereket fejleszt, természetes körülmények között ezek segítségével kúszik fel fákra, magasabb növényekre, akár 20 méter magasra is.

Virágzás:  szobai körülmények között nagyon ritkán virágzik. Ha még is, sárgás vagy krémfehér fellevél veszi körbe a torzsavirágzatot. Természetes környezetben két év alatt érik be a kb. 25 cm, kukoricacsőhöz hasonlító termése. A termése fogyasztható, ananászillatú. A termésből szedett magok elvethetők, pár év alatt szép növény fejlődik belőle.

könnyzőpálma, monstera virága

Fogyaszthatóság, mérgezőség: csak az érett termése fogyasztható, a növény maga nem mérgező és nem is ehető.

Magasság: kifejlett növény magassága szobai körülmények között 1,5 – 2 méter is lehet

Cserépben nevelhető-e: igen, szobanövényként tartjuk.

könnyezőpálma (monstera) cserépben

Könnyezőpálma gondozása

Igényei

A könnyezőpálma fény- és tápanyagigényes növény. Vízigénye közepes. A világos, esetleg félárnyékos, szellős helyeket kedveli, a tűző nap káros lehet számára, megégetheti a leveleket.

Gondozása, ápolása

Strapabíró növény, évtizedekig is elél, nem csoda, hogy egyre kedveltebb a fiatalok körében is. A lakást kinőve a monstera gyakran közintézményekben, nagyobb irodákban díszít tovább.

Átlagos szobahőmérsékleten szépen fejlődik. Fontos, hogy télen se legyen 12 foknál alacsonyabb a hőmrséklet. Bőségesen öntözzük meg, de két öntözés között hagyjuk kiszáradni a földjét. Télen kevesebb vizet igényel.

Évente érdemes nagyobb cserépbe ültetni, de ettől függetlenül ne felejtsük el időnként tápoldatozni is. A fűtési szezonban a száraz levegő miatt érdemes hetente vízzel permetezni a növényt. Ne feledkezzünk meg a levelek időnkénti portalanításáról sem, hogy megfelelőem lélegezni tudjon.

könnyezőpálma, Monstera deliciosa levele

Könnyezőpálma szaporítása

Nagyon könnyen szaporítható. Legegyszerűbb a szár feldarabolással vagy fejdugvánnyal szaporítani. A növényrészeket tápdús virágföldbe ültessük el. Rendszeresen öntözzük, tartsuk nedvesen a földjét, amiből pár hét alatt nőnek ki a kis növények.

Magvetéssel is sikerrel járhatunk. Szobai körülmények között nem lesz termése. Mediterrán és trópusi országokban azonban zöldség piacokon árulják ananászízű, uborkára emlékeztető, pikkelyes termését. Az érett termését feldarabolva dughatjuk virágföldbe és pár hónap múlva szép növényünk fejlődik.

Kártevői, betegségei és gyógyítása

A könnyezőpálma a kártevőknek és a betegségeknek jól ellenáll. Nem megfelelő gondozás mellett előfordulhat, hogy a levél- és pajzstetvek megtámadhatják.

Az alacsony hőmérséklet és a túlöntözés együttes hatásaként gombásodás léphet fel.

Tápanyaghiányra az alsó levelek elsárgulásával válaszol. A barna, töredezett levélszélek vízhiányra utalnak.

Felhasználása

A zöld növény dísznövényként használható. Levágott leveleit szívesen kötik menyasszonyi és egyéb elegáns virágcsokrokba. Ananászillatú termése ehető, bár tapasztalatom szerint nem túl ízletes.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük