Magról való szaporítás – olvasói tanácsok

A magról való szaporítás egyszerű feladatnak tűnik. Amikor megvesszük a zacskónyi magot, lelki szemeink előtt már látjuk a gyönyörű virágokat vagy a zamatos zöldségeket. Pedig azért van pár buktatója a magvetésnek. Az olvasók azonban ismerik a palántadőlés ellenszerét és azt is tudják, hogy gyorsítható fel a magok kikelési ideje.

Magról való szaporítás

Magról való szaporítás

A magvetés alapvető tudnivalói után nézzük, milyen tanácsokkal szolgálnak a gyakorlott olvasót.

Némethy Zsuzsanna: „Áttűzdeltem a paradicsom palántáimat, bemutatom milyen szép, erőteljes a gyökérzetük. 4 hetes paradicsom palántákról van szó, kókuszrostba helyeztem a magokat, palántadőlés elleni védekezési céllal. Ez volt az első eset, hogy alkalmaztam, meggyőzött az eredmény. Ezután csak kókuszrostot fogok használni palántanevelés céljára. Nem kell a palántadőléssel foglalkozni, mert kizárt a kártétele, a nedvességet megtartó és a gyökerek levegőzését is biztosító kókuszrost kiváló hatással van a csíranövényekre és abból fejlődő palántákra. Természetesen nem csak zöldségfélék, hanem virágok magjaihoz is kiváló. Kókusztégla néven számos cég forgalmazza.

Számos olyan esetet ismerek, hogy palántaföld is fertőzött volt, a palántadőlés miatt elpusztultak a csírázó magok. A kókuszrost steril, és optimális körülményeket biztosít a magoknak. Ez is egy lehetőség.

Régi kertészeti praktika a vetőmagok vetés előtti megduzzasztása. A magok beáztatásával a csírázási folyamatot felgyorsítjuk és lerövidítjük, akár 10-14 napot is nyerhetünk.”

Vadady Mária: „Én virágládába, virágföldbe vetek, a lakásban, ablakban tartom, sohasem volt még palántadőlésem. Egyenként, azonos távolságba vetem a magokat, szinte mind kikel. Villával időnként megszurkálom a föld felszínét, ezzel teszem levegőssé, ha összetömörödött.

Mindig sorban vetek, kint is, bent is. Kihúzom a megfelelő mélységű sort és csak annyi magot szórok végig, hogy éppen csak ki kelljen egyelni. Semmi értelme a sűrűn vetésnek, ha a nagy része pazarlásba megy. A nagyobb magokat eleve olyan távolságra rakom, hogy szinte nem is kell egyelni. Így alig kell áttűzdelnem valamit pohárba, rögtön kiültetek mindent a ládákból. Vagy 5 ládát vetek tele olyasmivel, mint amit mások egy láda felébe szoktak beleszórni.

Anett Keszei: „Nekem palánta kidőlési gondom sosem volt. Ha lenne, következő alkalommal a használat előtt sütőben kisütném a földet.”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük