Nemes májvirág (Anemone hepatica) gondozása, szaporítása

A március elején kék virágaival díszítő nemes májvirág (Anemone hepatica, korábban Hepatica nobilis) erdők, kertek vadvirága, sziklakertek kedves dísze. Jótékony hatásai miatt a népi gyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák, többek között máj és vese problémákat kezelnek főzetével. 1988 óta védett növény, 2020-ban az Év vadvirágának választották. A rizómás évelő májvirág gondozása egyszerű, érdemes beszerezni, idővel talajtakaró növényként is funkcionálhat.

nemes májvirág

Nemes májvirág származása, jellemzése

A nemes májvirág (Anemone hepatica, korábban Hepatica nobilis) a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjébe, ezen belül a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó faj.

Az északi félgömb mérsékelt övi, erdős területein találkozhatunk vele. Megtalálható Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is. Közép-Európában, így Magyarországon is őshonos növényfaj. Nyirkos és sziklás erdőkben él, mészben gazdag, kőtörmeléket is tartalmazó vályogtalajokat kedveli. Termőhelyein általában nagyobb állományokban fordul elő.

Elsősorban a Dunántúl déli felén (Somogy, Baranya és Tolna), valamint Zalában, a Balaton-felvidéken és a Bakonyban fordul elő bükkösökben és gyertyános-tölgyesekben találkozhatunk vele. Emellett megtalálható a Visegrádi-hegységben és a Karancs környékén is.

A májvirág latin nevét, a hepatica-t a háromkaréjú leveléről kapta, mely hasonlít a lebenyes felépítésű máj formájához.

A nemes májvirágon március–április között van jelennek meg az apró kék virágok még a levelek megjelenése előtt. A virág rövid, szőrös tőkocsány csúcsán helyezkedik el, közvetlenül 3 csészeszerű fellevél fölött. A 6-10 virágtakaró levél többnyire kék, de rózsaszín vagy fehér is lehet.

Az évelő növény, magassága alig éri el a 15 centimétert. Háromkaréjú levelei a virágzási idő vége felé jelennek meg, és egész nyáron, ősszel és rendszerint télen is kitartanak, csak az új levelek kihajtásakor pusztulnak el.

A nemes májvirág gyengén mérgező.

1988 óta védett növény, eszmei értéke 5.000 Ft, így tilos leszakítani vagy kiásni.

2020-ban az Év vadvirágának választották.

Májvirág gondozása

A fák, bokrok alatti árnyékos, télen enyhén nedves, nyáron inkább száraz, hűvös helyen érzi jól magát. Humuszban gazdag, jó vízáteresztő talajt igényel. Árnyékos sziklakertbe, magasabb lomhullató fák alá, a kert ligetes részeibe egyaránt ültethetjük.

Ha a kertben megfelelőek a körülmények, és egyszer már megtelepedett, egyik évszakban sem igényel különösebb gondoskodást.

Páfrány, szagos müge és illatos ibolya társaságába ültetve teljesen erdei hangulatot varázsolhatunk kertünkbe.

Nemes májvirág szaporítása

Magról nagyon jól szaporodik. Ha megfelelő helyre ültettük és jól érzi magát, magától is szaporodik az elszórt magokból.

nemes májvirág

Májvirág kártevői, betegségei

Betegségeknek és kártevőknek jól ellenáll. A csigák és mesztelen csigák azonban időnként megtámadhatják.

Nemes májvirág gyógyhatásai

A májvirág gyógynövény is, máj-, epebajok, vizelési zavarok, vese-, hólyagbántalmak gyógyíthatók vele tea formában. Drogja (Hepaticae folium) glikozidát, csersavat és szaponint tartalmaz.

Érdekességek a májvirágról

Maga a májvirág, mint szimbólum, leginkább vallásos témájú művészeti alkotásokon jelenik meg. Főleg Szűz Máriát ábrázoló képeken találkozhatunk vele, valószínűleg színe miatt. Kékes árnyalata összefüggésbe hozható Mária jellegzetes ikonográfiai attribútumával; mindig kék lepellel ábrázolják.

Levelének hármas karéja a Szentháromság-jelképre utal, Szentháromság füvének is nevezték. Ismert latin nevei: Herba Sanctae Trinitatis, Herba Trinitatis, Trinitas Unitas.

A nemes májvirág Kelet-Ázsiában igazi különlegességnek számít. Japánban a „virág, ami töri a havat” nevet adtak neki, ami arra utal, hogy tél végén jelenik meg az erdők alján.

Székelyföldön kékmárciusnak is nevezik a korán nyíló erdélyi májvirágot.

Litvániában olyan nagy népszerűségnek örvend, hogy a nép motívumok között is helyet kapott.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük