Category: Gyógy- és fűszernövények

Bazsalikom gondozása, felhasználása

A bazsalikom (Ocimum basilicum)az olasz konyha egyik alapfűszere, a paradicsom legjobb barátja. Emellett dísz- és gyógynövény is. Bátran nevelhetjük erkélyen és a konyhaablakban is. Ha kell csak lecsippentünk belőle egy pár levelet és már...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 95
  • 7
  •  
  •  
kert sarkantyúka

Kerti sarkantyúka gondozása

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) igen sok néven ismeretes: hívják sárog sarkantyúnak, sárga tőcséresnek, pücülőnek, pücőknek, kapucinusvirágnak is. Gyakran sarkantyúvirág névvel illetik, amiből adódóan összetévesztik a piros sarkantyúvirággal (Centranthus ruber) és a hegyesszirmú sarkantyúfűvel...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 187
  • 21
  •  
  •  

Szegfűszeg, a sokoldalú egészségőr

Legtöbben igen ritkán használjuk a szegfűszeget. Leginkább csak télen, a karácsonyi ünnepek táján kerül elő a mézeskalács vagy a forralt bor ízesítőjeként esetleg illóolajként párologtatva. Pedig sokkal többre lenne érdemes használni. Összegyűjtöttem a szegfűszeg...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 32
  • 3
  •  
  •  
rozmaring

Fűszernövények tartósítása szárítással

A fűszernövények illóolaj tartalma nyáron a legmagasabb. Kár ezeket a napsugaras, finom ízeket veszni hagyni. A fel nem használt fűszernövények tartósítása szárítással oldható meg a legegyszerűbben. A téli hónapokban pedig igazi áldás, ha a...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 55
  • 104
  •  
  •  

Levendula gyógyhatásai, gyógynövényként való felhasználása

A levendula gyógyhatásai egy fontos kérdés, amit érinteni kell ha az egyik legsokoldalúbban felhasználható növényünkről beszélünk. Díszítő értéke igen magas, illata kellemes. Húsok, sütemények fűszereként is megállja a helyét, de rengeteg gyógyhatása mellett sem...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 163
  • 4
  •  
  •  

Francia levendula (Lavandula angustifolia) gondozása, felhasználása

A közönséges levendula (Lavandula angustifolia), amit a köznyelvben francia levendulaként ismerünk a legkedveltebb, legegyszerűbben nevelhető levendula fajta. Díszítő értéke mellett sokoldalú felhasználhatósága (gyógy- és fűszernövényként is) miatt is igen kedvelt. A mi éghajlatunkat is...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 881
  • 14
  •  
  •  

Orvosi zsálya (Salvia officinalis), a halhatatlanság füve

Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) az  árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó kesernyés, aromás fűszer és gyógynövény. Kerti vagy patika zsálya néven is ismert. Számtalan variánsa létezik. A középkorban úgy tartották, hogy örök egészséget és életet...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 405
  • 6
  •  
  •  
fekete bodza

Fekete bodza, a sokoldalúan használható gyógynövény

A fekete bodza az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyógynövényünk. A májusban megjelenő fehér virágok flavonoidokat, szaponinokat, illóolajat, némi cukrot és C-vitamint tartalmaznak. A friss vagy szárított virágzatból frissítő tea és üdítőital is készíthető. A bodzatea...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 93
  • 5
  •  
  •  

Medvehagyma, a fokhagyma ízű csodaszer

A medvehagyma napjaink egyik slágernövénye. Lombhullató erdőkben, főként a bükkösökben a medvehagyma húsos, zöld levelei a tavasz első hírnökei közé tartoznak. Összetéveszthetetlen aromája fokhagymára és hagymára emlékeztet. Származása:  A medvehagyma (Allium irsium) hazánkban is őshonos. Széles,...

Köszönöm a megosztásokat!
  • 59
  • 2
  •  
  •