Csodatévő gyógynövények a konyhában

Kedvelt fűszernövényeink egy része egyben gyógynövény is, amivel egészségesebbé varázsolhatjuk minden napjainkat. A csodatévő gyógynövények segítségével egész évben – így a vitaminszegény téli hónapok után is – egyszerűen felturbózhatjuk a szervezetünket és búcsút inthetünk a tavaszi fáradtságnak is.

csodatévő gyógynövények

Csodatévő gyógynövények vagy fűszernövények?

Rozmaring, zsálya, oregánó, petrezselyem, kakukkfű és hosszasan sorolhatnánk azokat a fűszernövényeket, melyekről tudvalevő, hogy másként feldolgozva, akár teaként, szirupként azonnal gyógynövényként kezdenek működni.

Természetesen nem ugyanúgy fejti a hatását a rozmaring hatóanyaga a sült kacsa mellett mint illóolajban vagy teaként készítve. A gyógyhatású fűszernövényeknél gyakran a kulináris élvezet győz. Az olaszok sem igazán a gyógyhatásuk miatt ízesítik oregánóval és bazsalikommal a pizzát.

Egy-két praktika alkalmazásával ügyesen kihasználhatjuk a fűszernövények gyógyhatását a konyhánkban.

Gyógybor, nagyanyáink csodaszere

A gyógyboroknak, avagy a vinoterápiának a régi időkben hatalmas kultusza volt, mára viszont kiszorultak a köztudatból. Mátyás király korában a főurak étkezések közben többféle gyógybort fogyasztottak. Számos feljegyzés létezik középkori német szokásokról is, ahol úgynevezett Luther Weint, gyömbéres és örménygyökeres bort ittak.

Gyógyborokat házilag is nagyon könnyen készíthetünk. Fél liter jó minőségű fehérborba áztassunk zsályát vagy rozmaringot, hat hétig hagyjuk állni sötét, hűvös helyen, majd szűrjük le.

A zsálya izzadásgátló tulajdonsággal bír, ezért főként nyáron érdemes fogyasztani. A klimaxban szenvedők panaszait is enyhíti, illetve görcsoldó hatása is említésre méltó.

A rozmaring tisztítja a májat, segít a hasi görcsök oldásában, emellett memóriazavar ellen is előszeretettel ajánlják.

Plusz tipp: ha túl erősnek érezzük a gyógynövények ízét, akkor hígítsuk fel egy kis szódával az italunkat!

Méz felturbózva

Egyszerűen áztassunk mézbe egy kis csokor gyógynövényt, például bodzavirágot, levendulát,. A növények pár óra után feljönnek a méz felszínére, de ekkor még ne szűrjük át, hagyjuk állni 1-2 hétig. Fontos, hogy a szűrésnél és a keverésnél soha ne használjunk fém tárgyakat, mindig műanyaggal dolgozzunk.

A levendula nyugtató hatással bír. A bodzavirág meghűlés, láz esetén hatásos.

A kakukkfű köhögéscsillapításra ajánlott. A mentát a gyomor- , epe – és bélgörcsök enyhítéséhez használhatunk. A homoktövis erős immunerősítő tulajdonsággal bír.

Tipp: Az elkészítésnél fontos, hogy a virágos növényeket sose mossuk meg, és a virágport se rázzuk ki belőlük. A leveles növényeket lemoshatjuk, majd alapos szárítás után tehetjük a mézbe.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 179
  • 10
  •  
  •  
  • 179
  •  
  • 10
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük