Buzogányvirág (Dieffenbachia) gondozása, szaporítása

A buzogányvirág (Dieffenbachia) a kevés gondozást igénylő szobanövények közé tartozik, de magas páratartalmú levegőt igényel. A diffenbachia ovális levelei a fajtától függően lehetnek fehér foltosak, zöld szegélyűek vagy melírozottak, melyek tökéletes hátteret biztosítanak az évszakonként változó virágú dísznövényeknek.

virágzó buzogányvirág (Dieffenbachia)

Buzogányvirág (Dieffenbachia maculata) származása

A Dieffenbachia a trópusi virágos növények nemzetsége, az Araceae családba tartozik. Az újvilági trópusokon honos Mexikótól és Nyugat-Indiától délre Argentínáig. Itt mintegy harminc faja ismert.

Egyes fajokat széles körben termesztenek dísznövényként, különösen szobanövényként, és néhány trópusi szigeten meghonosodtak.

A Dieffenbachiát Heinrich Wilhelm Schott, a bécsi botanikus kert igazgatója nevezte el főkertésze, Joseph Dieffenbach (1796–1863) tiszteletére.

Diffenbachia ismertetőjegyei

A diffenbachia, az egyik legszebb levelével díszítő növény több mint egy méter magasra is megnőhet. Az üzletekben általában 30 cm méter magas fiatal növényeket árulnak.

Az idősebb virágokon jelentéktelen és illat nélküli torzsavirágzat képződhet. Ezeket érdemes azonnal lecsípni, mert így több energiája marad a növénynek az új levelek nevelésére.

A diffenbachiának számos különböző szín és levélmintázatú fajtája kapható, melyek mind néhány alapfajtára vezethetők vissza. A ‘Camilla’ fehér vagy krémszínű levelein vékony zöld szegély fut körbe. Ez a Dieffenbachia maculata ‘Compacta’ természetes változata. Folyamtosan folyik az új fajták nevelése is.

Figyelmeztetés: A buzogányvirág tejnedve mérgező, ezért mindig óvatosan bánjunk vele. Viseljünk kesztyűt, amikor visszavágjuk, letörjük a leveleit, vagy bármikor, amikor a nedvével érintkezésbe kerülhetünk. A bőrön kiütéseket okoz, ha pedig szájba kerül, a nyelv teljesen felduzzad tőle. A munka végeztével dobjuk ki a kesztyűt és alaposan mossunk kezet.

Buzogányvirág gondozása

Fény és hőmérséklet

A levélmintázat fejlődéséhez világos, de nem túl napos hely a legmegfelelőbb. Árnyákban a rajzolatok hamar kifakulnak. A normál szobahőmérsékletet, amely télen ne legyen hidegebb 16 oC-nál, jól viseli. Huzatba és nyitott ablakhoz ne tegyük.

Magas páratartalmat igényel.

Öntözés, tápozás

Nyáron a buzogányvirág sok vizet kíván. A leveleket gyakran mossuk le, és a növényt is gyakran permetezzük vízzel. Ehhez mindig alacsony mésztartalmú vizet használjunk.

Áprilistól szeptemberig hetente egyszer tápozzuk.

Télen kevesebbet locsoljuk, de permetezéssel mindig gondoskodjunk a megfelelő pártartalomról.

Metszés, visszavágás

Azokat a növényeket, amelyek alsó leveleiket lehulltták, az átültetéskor akár 10 cm-esre is visszavághatjuk. A visszavágáskor egyúttal dugványokat és készíthetünk a szaporításhoz.

Buzogányvirág átültetése

Ha növény kinőtte a cserepet, tavasszal ültessük át általános virágföldbe. Átültetésnél használjunk védőkesztyűt, mert tejnedve mérgező.

Buzogányvirág szaporítása

Ha a buzogányvirág már túl nagy, több növényt csinálhatunk belőle.

Csúcshatások

Ha a növény túl magasra nőtt és csupasz a szára, vágjuk le a csúcsot és tegyük vízbe, míg gyökeret nem ereszt. Ekkor ültessük tápanyagban gazdag földbe.

Saját tapasztalatom, hogy ezek a csúcshajtások rögtön földbe ültetve is hamar gyökeret eresztenek.

Szárdugványok

A buzogányvirág szárát is feldarabolhatjuk dugványokra. Minden darabon hagyjunk azonban egy „szemet” (ezek azok a pontok, amelyekről az új levelek fejlődnek ki. Fektessük a szárdarabot vízszintesen a földre úgy, hogy a szem felfelé nézzen. Borítsuk le műanyag zacskóval és biztosítsunk 24 oC-os hőmérsékletet. Körülbelül három hét után kialakulnak az új gyökerek, és megmutatkoznak az első hajtások is.

Gyökérsarjhajtások

Ha az idősebb növény egyszer már virágzott, a törzsénél gyakran kicsi, új növények jelennek meg. Ezeket nagyon óvatosan leválaszthatjuk és külön cserépbe ültethetjük. Először meglehetősen meleg helyre helyezzük őket.

Buzogányvirág betegségei, kártevői

A dieffenbachiára csak a baktériumok jelentenek komoly veszélyt. Amennyiben megtámadják, először a levelek fonnyadnak el, majd később az egész növény. Sajnos ilyenkor nincs már megoldás, meg kell válni tőle, mielőtt más növényeket is megfertőz. A cserepet és az alátétet mindne esetnóben fertőtlenítsük, mielőtt újra felhasználnánk.

Télen a fehérfoltos fajtákon barna levélfoltok jelennek meg. Ennek magyarázata nagy valószínűséggel a fényhiány, mivel ez a tünet napsütéses időszakban soha nem észlelhető. A baktériumos fertőzéssel ellentétben ilyenkor csak a foltok szárazak.

A diffenbechiát a takácsatkák is megtámadhatják. Ilyenkor a levelek lehullanak. Általában segít a rovarírtószer, amellyel az egész növény be kell permetezni.

Tanácsok buzogányvirág vásárlásához

A buzogányvirág egész évben kapható, nincs kimondott szezonja. Dús, bokros, fényes és éplevelű növény válasszunk. Az egészséges diffenbachia levele pozsgás. Megfelelő kezelés mellett évekig él.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük