Görög- és sárgadinnye befőtt

Görög- és sárgadinnye befőtt receptet kaptam egyik olvasómtól. 

dinnye befőtt

Görög- és sárgadinnye befőtt

Pár hete levélben kért tőlem dinnyehéjból készíthető befőtt receptet Klárika. Akkor csak a dinnyehéj savanyúság és a dinnyehéjat is tartalmazó lekvár recepjét tudtam mutatni neki.  És persze a sárgadinnye befőttet, de az csak a dinnye belsejéből készül, a héj nem kerül felhasználásra. Ilyen előzmények után érkezett rögtön két recept is.

„Sikerült megszerezem a finom dinnye receptet, ahogyan ígértem küldöm is Neked. Érdemes kipróbálni!!
További szép nyarat, jó egészséget kívánok Neked és Családodnak szeretettel: Klárika”

Görög és sárgadinnye befőtt.
1. A megtisztított és apró szeletekre vágott dinnyét gyenge ecetes főző vízben addig főzünk, míg áttetsző lesz. (üvegesszerű) ez után több vízben átmossuk és szitár téve a vizet jól lecsepegtetjük. Sűrű szirupot főzünk. 1 kg gyümölcshöz 3/4 kg cukrot, mikor fő a szirup beledobjuk a dinnyét pár percig főzzük, míg felforr. Ízesítőnek vaníliát vagy citromszeletet a sárgadinnyéhez, a göröghöz ananászt, ha ez nincs vanília vagy citrom is nagyon jó. Üvegekbe rakjuk, szalicilt is teszünk rá, lezárjuk, dunsztoljuk.

2. A megtisztított görögdinnyét gyenge ecetes vízben pár percig főzzük. előzőleg egy kg gyümölcshöz, 60 dkg cukrot számítva szirupot főzünk, amikor ez fő, az ecetes víztől lecsurgatott dinnyét beletesszük a szirupba, felfőzzük, hűvös helyre tesszük. Másnap ismét felfőzzük, hűvös helyre tesszük, következő nap üvegesre főzzük. vaníliával vagy citrommal ízesítjük. Dunsztoljuk!
Jó munkát!

Tipp: jól illik hozzá a szegfűszeg, akár azzal is ízesíthetjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Zsuzsa szerint:

    Sok helyen olvasom tartósítószernek a szalicilt, de az már nem kapható az élelmiszer üzletekben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük