Szegedi cipó – szegedi vágott cipó receptje

A szegedi cipó vagy szegedi vágott cipó egy egyszerű és gyors péksütemény. A kétféle liszt és a további alapanyagok felhasználásával kitűnő szendvicsekhez való cipócskák készíthetők.

Szegedi cipó - szegedi vágott cipó receptje

Szegedi cipó – szegedi vágott cipó receptje

Hozzávalók – 4 cipóhoz

  • 300 g finomliszt,
  • 200 g rétesliszt,
  • 2 dl tej,
  • 4 kanál étolaj,
  • 1 csomag porélesztő,
  • 1 kávéskanál só,
  • 1 kanál tejföl.

Elkészítése

  • A liszteket összekeverjük az élesztővel, megsózzuk.
  • A közepébe egy lyukat készítünk, amibe először beleöntötjük az olajat, majd a tejet, végül a tejfölt is.
  • Alaposan összedolgozzuk. Kézzel is dagasztahtjuk vagy géppel is csinálhatjuk.
  • Fél órán át konyharuha alatt kelesztetjük.
  • Újra összedagasztjuk, és ismét fél órát kelesztjük.
  • A tésztát négy felé osztotjuk, és mindegyikből kisebb cipókat formálunk.
  • Nyújtófa nélkül, ököllel kilapogatjuk a tésztákat, majd mint a leveles tésztát, felhajtogatjuk:  fentről, alulról, majd mindkét oldalról.
  • Újra kilapjuk ököllel.
  • A két szemben lévő oldalon lévő tésztát ismét felhajtottam.
  • Megfordítottam a tésztát, hogy a hajtogatott felület kerüljön alulra.
  • Mind a négy golyóból egyenként cipócskákat formáltam.
  • Kilisztezett tepsire raktam a cipókat, majd minden cipót a tetején két helyen bevágtam.
  • Vízzel megspricceltem, majd előmelegített sütőbe tettem.
  • A sütő aljára egy kisebb, vízzel teli edényt tettem.
  • Amikor a cipócskák aranybarnára sültek, még egyszer megspricceltem őket.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Wolf Mártának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1 + négy =