Vörösboros-gombás szarvaspörkölt

A vadhúsok pont olyan jól illenek a karácsonyi asztalra, mint a hal. Az Illésné Nagy Mária által ajánlott vörösboros-gombás szarvaspörkölt különösen illik az ünnepi menübe.

Vörösboros-gombás szarvaspörkölt

“Ajánló, ötletadó….főétel az ünnepi asztalra 🎄🍽” – mondja Illséné Nagy Mária

Vörösboros-gombás szarvaspörkölt hozzávalói – 8 – 10 személyre

  • 15 dkg füstölt mangalica szalonna,
  • 1,5 – 2 kg szarvascomb,
  • 60 dkg vöröshagyma,
  • 1 tv paprika,
  • 2 zöldpaprika,
  • 3 nagyobb paradicsom,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • kb. 2 – 3 teáskanál só,
  • őrölt bors,
  • 1 teáskanál majoránna,
  • 1 teáskanál őrölt fűszerkömény,
  • 2 evőkanál csemege pirospaprika,
  • 1 evőkanál Piros Arany,
  • 1 mokkáskanál Erős Pista,
  • 6 – 8 szem borókabogyó, mozsárban összetörve
  • 2 babérlevél,
  • 4 dl száraz vörösbor,
  • 30 – 40 dkg barna csiperke gomba.

Vörösboros-gombás szarvaspörkölt elkészítése

  • a húst lehártyázzuk, az inakat kivágjuk, 2×2 cm-es kockákra felvágjuk,
  • a szalonnát apró kockákra vágjuk,
  • egy mélyebb edényben zsírjára sütjük,
  • a hagymát kockákra vágjuk és a kisütött szalonnazsírhoz adjuk,
  • üvegesre pároljuk,
  • lehúzzuk a tűzről,
  • hozzászórjuk a piros paprikát,
  • elkeverjük és azonnal hozzáborítjuk a feldarabolt húst,
  • visszatesszük a tűzre,
  • néhányszor átkeverjük,
  • a feldarabolt paprikát és paradicsomot beletesszük,
  • kevergetve főzzük,
  • az összes fűszert, ízesítőanyagot hozzáadjuk,
  • hozzáöntjük a bort,
  • lefedjük, mérsékeljük a lángot alatta és (a hús korától függően) kb. 1,5 – 2 óra alatt puhára főzzük,
  • a gombát megmossuk, nagyobb kockákra vágjuk,
  • csak akkor adjuk a pörkölthöz, amikor az már elkészült, a hús megpuhult,
  • a hozzáadott gombával már csak néhány percig főzzük együtt,
  • a végén sózzuk, ha szükséges.

“Az elkészült pörkölt mellé frissen kisütött krokettet és áfonyalekvárt kínáltam. Nagyon finom, ízletes, különlegesen gazdag ízvilágú étel. Jófőzőcskézést, jó étvágyat kívánok! :)”

Nagyon köszönjük a receptet Illésné NagyMáriának!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − kettő =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás