Mennyei rétes kész réteslapból – sokféle töltelék recepttel

A rétes kész réteslapból nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Csupán a tölteléket kell elkészíteni és fél óra sütési idő után már falatozhatjuk is a finomságot. Íme néhány recept, amelyekkel különböző töltelékekkel töltheted meg a bolti réteslapokat, mind édes, mind sós változatban.

kisült rétes kész réteslapból tepsiben

Rétes kész réteslapból – édes töltelék ötletek

A rétest egyaránt készíthetjük édes és sós töltelékkel is.

Almás rétes

Hozzávalók

  • 8 db réteslap
  • 1 kg alma
  • 100 g vaj
  • 100 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál fahéj
  • zsemlemorzsa

Elkészítése

  • Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és összekeverjük a cukorral, a citromhéjjal és a fahéjjal.
  • A vajat felolvasztjuk.
  • Egy tepsit kizsírozunk, és megszórjuk zsemlemorzsával.
  • 4 réteslapot egymásra fektetünk, olvasztott vajjal megkenjük, majd rászórjuk az alma felét.
  • A maradék 4 réteslappal is ugyanígy járunk el.
  • A tetejét megkenjük olvasztott vajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

Túrós rétes

Hozzávalók

  • 8 db réteslap
  • 500 g túró
  • 2 tojás
  • 100 g cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliás cukor
  • csipet só
  • zsemlemorzsa

Elkészítése

  • A túrót összekeverjük a cukorral, a tojással, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral és a sóval.
  • Egy tepsit kizsírozunk, és megszórjuk zsemlemorzsával.
  • 4 réteslapot egymásra fektetünk, olvasztott vajjal megkenjük, majd rátesszük a túró felét.
  • A maradék 4 réteslappal is ugyanígy járunk el.
  • A tetejét megkenjük olvasztott vajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

Mákos rétes

Hozzávalók

  • 8 db réteslap
  • 250 g darált mák
  • 100 g cukor
  • 100 ml tej
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliás cukor
  • csipet só
  • mazsola (opcionális)
  • dió (opcionális)
  • meggy (opcionális)

Elkészítése

  • A mákot összekeverjük a cukorral, a tejjel, a tojással, a citromhéjjal, a vaníliás cukorral és a sóval.
  • Hozzáadjuk a mazsolát és a diót is, ha szeretjük.
  • Egy tepsit kizsírozunk.
  • 4 réteslapot egymásra fektetünk, olvasztott vajjal megkenjük, majd rátesszük a mák felét.
  • A maradék 4 réteslappal is ugyanígy járunk el.
  • A tetejét megkenjük olvasztott vajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük.

Sós rétes kész réteslapból – töltelék ötletek

Káposztás rétes

Hozzávalók

  • 8 db réteslap
  • 1 kg káposzta
  • 200 g tejföl
  • 100 g zsír
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál köménymag
  • csipet bors
  • zsemlemorzsa

Elkészítése

  • A káposztát lereszeljük, és összekeverjük a sóval, a cukorral, a köménymaggal és a borssal. Letakarjuk, és állni hagyjuk kb. 30 percig.
  • A zsírt felolvasztjuk.
  • A tejfölt összekeverjük a tojással.
  • Egy tepsit kizsírozunk, és megszórjuk zsemlemorzsával.
  • 4 réteslapot egymásra fektetünk, olvasztott vajjal megkenjük, majd rászórjuk a káposzta felét.
  • Meglocsoljuk a tejfölös keverék felével, és beborítjuk a réteslap széleit.
  • A maradék 4 réteslappal is ugyanígy járunk el.
  • A tetejét megkenjük olvasztott vajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

Tippek:

  • A káposzta levét kinyomkodhatjuk, hogy ne áztassa el a rétest.
  • A töltelékhez adhatunk pirított hagymát, kolbászt, szalonnát, vagy más ízlés szerinti hozzávalókat is.
  • A tejfölös keverék helyett használhatunk joghurtot is.
  • A rétes tetejét megszórhatjuk pirospaprikával is.

További sós töltelék ötletek

  • Spenótos-feta rétes: Párold meg a spenótot egy kis olajon, majd keverd össze fetasajttal, friss apróra vágott petrezselyemmel és egy kevés darált fokhagymával. Töltsd meg vele a réteslapokat, majd tekerd fel és süsd meg.
  • Szalonnás-hagymás rétes: Süsd ki a vékonyra vágott szalonnát egy serpenyőben, majd adj hozzá hagymát és párold meg, amíg megpuhul. Keverd össze a sajttal és töltsd meg a réteslapokat vele.
  • Gombás rétes: Párold meg vékonyra szeletelt gombát egy kis vajon vagy olajon, majd adj hozzá apróra vágott hagymát és fokhagymát. Keverd össze sajttal és esetleg némi friss petrezselyemmel, majd töltsd meg vele a réteslapokat.
  • Sonkás-tojásos rétes: Szuper ötlet a húsvétkor megmaradt sonka és tojás kreatív felhasználására.

Rétes bolti réteslapból elkészítése

  • Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és készíts elő egy tepsit sütőpapírral.
  • Helyezd a réteslapot egy tiszta felületre, és kend meg egy kevés olvasztott vajjal vagy olajjal.
  • Töltsd meg a réteslapokat a kívánt töltelékkel a recept szerint.
  • Tekerd fel a rétest, majd helyezd a tepsibe.
  • Kend meg a feltekergetett réteseket egy kevés olvasztott vajjal a tetején, hogy szép aranybarna legyen a sütés után.
  • Süsd a rétest előmelegített sütőben körülbelül 25-30 percig, vagy amíg szép aranybarna és ropogós lesz a teteje.
  • Hagyd kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald.

Jó étvágyat kívánok!

Nagyon köszönjük az ötletet és a fotót Bedi Istvánnénak!

További receptek réteshez

A rétes Magyarországon, Ausztriában és Szerbiában ismert tésztás étel. Feltehetőleg a 16. században török hatásra honosodott meg, elődje a Balkánon ma is létező baklava lehetett. A mai formájú feltekert, töltött rétes a 18–19. század fordulóján alakult ki az Osztrák–Magyar Monarchia területén, azóta hazánkban az ünnepi, lakodalmi étkezéseknél hagyományos édességnek számít. Így készül Irénke házi rétese!

Emlékszem még gyerekkoromban a nagyanyáim, majd később az anyukám is a hagyományos nyújtott rétest készítette. Azt az igazit, a hajszál vékonyra kinyújtottat. Igazi művészet volt a csöppnyi tésztát elszakítás nélkül addig húzogatni, rázogatni, amíg be nem terítette az asztalt. Jó pár éve már a sokkal egyszerűbb, nyújtás nélküli, akarom mondani, nyújtogatás nélküli vagy ha jobban tetszik húzogatás nélküli, de legalább annyira finom változatot készítjük. Felőlem akár lehet sodrott rétes is a neve. Finom és kész. Nézzük, hogy készül a rétes nyújtás nélkül, pontosabban húzogatás nélkül!

A finom hintett rétes vagy ismertebb nevén a lusta asszony rétese diétásan is nagyon gyorsan készül. Nincs gyúrás, nyújtás, húzogatás. Csupán az alapanyagok összekeverésére és a sütésre kell időt szánni. Bármilyen gyümölcs kerülhet a túrórétegre, szilvával készítve is fennséges.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük