Így öntözi az orchideákat az elismert szakember

Az orchideák öntözése és párásítása a legsarkalotosabb pontja a gondozásuknak. Nagy hiba azt Az hinni, hogy kedvenc virágainkat állandó locsolással tudjuk kényeztetni vagy virágzásra bírni. A többi növényhez hasonlóan az orchideák is sokkal inkább értékelik, ha igényeikre figyelve, személyre szabottan jutnak az éltető vízhez és tápanyaghoz. Csatári-Nagy Gyula több évtizedes orchidea locsolási tapasztalatait osztotta meg velünk, hogy minél több lakásban virítsanak csodaszép orchideák. Ő az áztatásos locsolás híve. 

ochideák öntözése áztatással a leghatásosabb

Orchideák öntözése áztatással, ahogy a szakember teszi

Sokat méltattam már az orchideákat, rengeteg tanácsot is adtam már a különböző orchideafajták gondozásához. Esett már szó kezdőknek szánt lepkeorchidea gondozási tanácsokról, az orchideák kártevőiről és betegségeiről, valamint a gyógyításukról is.

Többször szóba került már a locsolás is, most viszont egy neves szakembertől olvashatunk minderről, aki Magyar Orchidea Társaság tagja is.

„Kezdő orchideások gondja, hogyan tudják helyesen öntözni kedves növényüket.

Orchidea vásárlás utáni ellenőrzése

A vásárlást követően első, legfontosabb teendő az orchidea teljes átvizsgálása, nincs-e rajta kártevő. A gyökerek között legtöbbször megtalálható kis kosárka vagy préselt kókuszrost csomag eltávolítása akkor is ajánlott, ha a Phalaenopsisunk (lepkeorchidea) éppen virágzik. A gyökérrothadás legfőbb okozója, mert nehezen szárad ki, ha egyszer átázott.

Figyeljünk mindig a levélre, mert rajta jelennek meg a gyökértartományban előforduló hibák tünetei. Ha a levelek elveszítik szép színüket, feszes tartásukat, esetleg különösebb ok nélkül sárgulnak, elsősorban vízhiány vagy a gyökerek sérülése, gyökérrothadás is szóba kerülhet.
Gyökerek sérülnek a pangó vízben elszaporodott organizmusoktól, a közegben felgyűlt tápsóktól, a keményvíztől vagy a szárazságtól. A levelek szoros réseiben maradt víz koronarothadást okozhat.

Az alsó levél elöregedés miatt is sárgulhat, ilyen esetben várjuk meg, amíg a növény visszavonja a tápanyagot, a levél magától elszárad és lehullik. Nagy veszteség lenne a növény számára, ha idő előtt levágnánk a levelet, a vágás helye pedig nyitott kapu a fertőződéshez. A rothadás miatti sárgult levél gyakran magától leválik, tövénél gyógyszertári hidrogén-peroxidos, ecsetelő fertőtlenítést kell alkalmazni.

Orchideák öntözése áztatással

Az orchideák öntözésének nagyon hatásos módszere az áztatás. A növényt cseréppel együtt állítsuk vízbe úgy, hogy a növény törzsét ne érje el. A levelek szoros réseibe víz ne kerüljön. A víz érjen a cserép feléig, háromnegyedéig, így biztonságos. Az áztatással telítődik a gyökér, illetve kiázik az esetlegesen felgyűlt tápsó. Az áztatás tarthat egy negyed óráig, de nem káros akkor sem, ha egy órán át tart. A művelet elvégezhető a kaspóban vagy nagyobb edényben is. A kaspóból áztatás után vegyük ki a cserepet, maradjon szabadon, így a gyökerek is hasznosítják a fényt.

A víz legyen esővíz vagy lehetőség szerinti lágyvíz. Lágyvizet készíthetünk erős forralással, ülepítéssel. Mindenképpen állott, tiszta üledékmentes legyen és soha ne legyen hideg. Néhány külföldi irodalom ásványvizet ajánl, de a magyar ásványvizek általában sok keménységet okozó ásványi sókat tartalmaznak, ezért nálunk nem ajánlatos. Az áztató vizet minden növény után öntsük ki. Inkább ne használjuk fel újra, nehogy fertőzést vigyünk másik növényre. A maradék tápoldatos vizet kevésbé érzékeny, egyéb növények öntözésére szoktam felhasználni. Két naponta reggel a közeg tetejét spriccelem, elkerülve a lepkeorchidea alsó leveleit.

tripszes orchidea a meggyógyítás után

Orchidea tápoldatozás

Tápoldatozni lehet locsoláskor. Az éppen virágzó lepkeorchideát tápoldatozni nem kell, mert hamarabb elvirágzik. Ha az első bimbó kinyílik, azután csak tiszta vízzel öntözzünk a virágzás alatt. Víz soha nem maradhat hosszabb ideig az alátét tálkában, az öntözés végeztével ürítsük ki. Nagyobb gyakorlattal levéltrágyát is használhatunk, de cserepes ültetésnél a koronarothadás előfordulhat. Az öntözés időzítésére figyelnünk kell a gyökerek színét. Az ezüstös színű gyökér locsolásra figyelmeztet.

Orchidea párásítás, spriccelés

A blokkon tartott, helyesen felköltözött Phalaenopsist minden reggel spriccelhetjük. A levelei kissé vagy teljesen lefelé lógva, mintegy ereszcsatorna, kivezetik a vizet a koronából. Így a rothadás nem következik be. A beültetett orchideákat nem szabad zuhanyoztatni, mert a levélen összegyűlt szennyeződést éppen a szoros rések felé mossa be a víz. A tartási körülmények, a helyiség páratartalma befolyásolja az öntözés gyakoriságát.

Orchidea locsolásnál mindig tartsuk szem előtt:

  • langyos, lágyvíz a legjobb,
  • gyökerek között pangó víz nem maradhat,
  • felgyűlt tápsókat, baktériumokat ki kell áztatni,
  • levelek szoros réseiben víz nem maradhat,
  • környezeti tényezők szerint kell öntözni,
  • ha bizonytalanok vagyunk, inkább később öntözzünk, de a növény ne legyen fonnyadtan szomjas,
  • az öntözés nem helyettesíti a párásítást.

Csatári-Nagy Gyula”

Kiegészítés Éva Gergely-Péchtől: „Hozzátenném, amit Gyula bácsi nem hangsúlyozott itt ki: amíg a bolti, kókuszrostban gazdag közegben van a növény, és nincs kiszedve belőle a „szivacs”, addig az áztatás inkább rövid merítés legyen. (Én ezeket személy szerint nem is áztatom, csak már átültetés után.)”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük