Sárgatúró, édestúró készítése nem csak húsvétra

Bár sokat hallottam már a sárgatúróról, még sosem kóstoltam. Sok helyen a húsvéti menü elképzelhetetlen nélküle, más vidékeken pedig évente többször is készítik. Olvasónk fázis fotókkal mutatja meg, milyen egyszerű az édestúró, vagy más néven sárgatúró készítése.

sárgatúró

Mi az a sárgatúró, édestúró?

A sárgatúró tipikus húsvéti étel. Főként a görögkatolikus vidékeken ismert, többek között Csereháton, a Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében. Ezeken a vidékeken annyira elterjedt, hogy akár a római katolikus vallásúak is elkészítették (és készítik a mai napig), a húsvéti vallási szokások jegyében. Több néven ismert: sárga- vagy édestúró, túrócska, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka.

Sinka Erika osztotta meg velünk a kitűnő receptet, néhány kedvcsináló mondat kíséretésben. „Nagy örömömre (!) már megint savanyú tejet sikerült kapnom,….de azért örülök, mert így ismét készíthetek sárgatúrót!!!! Ismeritek?💛💛💛
Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében igen elterjedt, édesanyámtól tanultam én is!
Több néven ismert: sárga- vagy édestúró, túrócska, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka.

Régen húshoz, sonkához, kalácshoz, kolbászhoz fogyasztották. Jellegzetes íte van. Én ma már megtörve a hagyományokat, szívesen fogyasztom újhagymával és kaliforniai paprikával. Édesen szeretem, így olyan, mintha desszert is lenne.

Mivel ez az étel erősen kapcsolódik a valláshoz, ezért elnézést kérek azoktól, akik csak kifejezetten a húsvéti ünnepek alkalmával készítik!”

Sárgatúró, édestúró elkészítése

„A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, valamint a sót. A felvert tojásokat hozzáadjuk a felforrt tejhez, és alacsony lángon addig főzik, míg az állaga túrószerű nem lesz. Fémlapáttal vagy spatulával kell kevergetni fakanál helyett, hogy ne égjen le. Vászonruhába öntjük, az anyagot összekötjük, a levet ezzel leszűrjük.

Felfogjuk, majd a gömböt fellógatjuk és hagyjuk lecsepegni. Egyes receptek mazsolát is tesznek a sárgatúróba.

édestúró készítése


Én 1 liter tejhez 10 db tojást teszek, ha édesen készítem, akkor 5 evőkanál cukor, + vanília cukor. Ha sósan, akkor csak 1 evőkanál cukorot és ízlés szerint a sót. A savót is meg szoktam inni!
Ha nem savanyú a tej, akkor egy fél citrom levével savanyítjuk, hogy hamarabb túrósodjon!
Próbáljátok ki! Érdemes!!!”

Nagyon köszönjük Sinka Erikának a receptet!

További olvasói vélemények a sárgatúróról

Balogh Ilona Babi: „Nálunk, Kárpátalján húsvétkor készítjük és megszentelés után reggelire fogyasztjuk. Nagyon régi hagyomány.”

Kovács Valéria Márta: „Én nagyon sokszor keszítettem, de mazsolával. 50 éve tanultam anyósomtól, náluk nagy divat volt Békés megyében húsvétkor.:)”

Boros Valéria. „A tejet soha nem forraljuk és az enyém ettől sokkal szebb nem ilyen darabos, szép sima mikor megvágjuk. Nálunk húsvét nincs nélküle, de ami nagyon fontos, nem kell forralni a tejet.”

További húsvéti receptek

Retró sütemény készítése húsvétra is kötelező. Vannak olyan édességek, amiket bármilyen ünnepre, bármikor készíthetünk, mégis megunhatatlanok. A most összeválogatott kedvenceimben az a közös, hogy egyik sem újkeletű. Főtt sonka mellé mazsolás kalács, nagyanyáink korából való édességek és sós ropogtatnivaló sem hiányozhat a húsvéti asztalról. Máris mutatom a nagyanyáink idejéből származó szuper recepteket.

Sós sütemények húsvétkor is szinte kötelezőek. Különösen húsvét hétfőre, a locsolkodás napjára, amikor már mindenkinek elege van az édes süteményekből és az alkohol mellé is kell valami rágcsálnivaló. Hosszan elálló és finom sós sütemények legjobbjanak receptjét mutatom.

Katalin szelet nevű süteményről még sosem hallottam. Olvasónknál ez családi recept, valahogy a mi családunkba, rokonságunkba nem jutott el.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Kovacs Valeria szerint:

    En az anyosomtol tanultam meg kesziteni Bekes megyei Fuzesgyarmaton eltek. Ott nagy divat volt husvetra elkesziteni, minden haznal a husveit asztalon a sonkaszeletek es a tojasok kozott ott volt az edes sargaturo, termeszetesen mazsolaval.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük