Sárgatúró, édestúró készítése nem csak húsvétra

Bár sokat hallottam már a sárgatúróról, még sosem kóstoltam. Sok helyen a húsvéti menü elképzelhetetlen nélküle, más vidékeken pedig évente többször is készítik. Olvasónk fázis fotókkal mutatja meg, milyen egyszerű az édestúró, vagy más néven sárgatúró készítése.

sárgatúró

Sinka Erika osztotta meg velünk a kitűnő receptet, néhány kedvcsináló mondat kíséretésben. “Nagy örömömre (!) már megint savanyú tejet sikerült kapnom,….de azért örülök, mert így ismét készíthetek sárgatúrót!!!! Ismeritek?💛💛💛
Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében igen elterjedt, édesanyámtól tanultam én is!
Több néven ismert: sárga- vagy édestúró, túrócska, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka.

Régen húshoz, sonkához, kalácshoz, kolbászhoz fogyasztották. Jellegzetes íte van. Én ma már megtörve a hagyományokat, szívesen fogyasztom újhagymával és kaliforniai paprikával. Édesen szeretem, így olyan, mintha desszert is lenne.

Mivel ez az étel erősen kapcsolódik a valláshoz, ezért elnézést kérek azoktól, akik csak kifejezetten a húsvéti ünnepek alkalmával készítik!”

Sárgatúró, édestúró elkészítése

“A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, valamint a sót. A felvert tojásokat hozzáadjuk a felforrt tejhez, és alacsony lángon addig főzik, míg az állaga túrószerű nem lesz. Fémlapáttal vagy spatulával kell kevergetni fakanál helyett, hogy ne égjen le. Vászonruhába öntjük, az anyagot összekötjük, a levet ezzel leszűrjük.

sárgatúró, édestúró receptje

Felfogjuk, majd a gömböt fellógatjuk és hagyjuk lecsepegni. Egyes receptek mazsolát is tesznek a sárgatúróba.

édestúró készítése
Én 1 liter tejhez 10 db tojást teszek, ha édesen készítem, akkor 5 evőkanál cukor, + vanília cukor. Ha sósan, akkor csak 1 evőkanál cukorot és ízlés szerint a sót. A savót is meg szoktam inni!
Ha nem savanyú a tej, akkor egy fél citrom levével savanyítjuk, hogy hamarabb túrósodjon!
Próbáljátok ki! Érdemes!!!”

Nagyon köszönjük Sinka Erikának a receptet!

További olvasói vélemények:

Balogh Ilona Babi: “Nálunk, Kárpátalján húsvétkor készítjük és megszentelés után reggelire fogyasztjuk. Nagyon régi hagyomány.”

Kovács Valéria Márta: “Én nagyon sokszor keszítettem, de mazsolával. 50 éve tanultam anyósomtól, náluk nagy divat volt Békés megyében húsvétkor.:)”

Boros Valéria. “A tejet soha nem forraljuk és az enyém ettől sokkal szebb nem ilyen darabos, szép sima mikor megvágjuk. Nálunk húsvét nincs nélküle, de ami nagyon fontos, nem kell forralni a tejet.”

  • 827
  •  
  • 5
  •  
  •  
  • 827
  •  
  • 5
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő × négy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás