Sárgatúró, édestúró készítése nem csak húsvétra
Bár sokat hallottam már a sárgatúróról, még sosem kóstoltam. Sok helyen a húsvéti menü elképzelhetetlen nélküle, más vidékeken pedig évente többször is készítik. Olvasónk fázis fotókkal mutatja meg, milyen egyszerű az édestúró, vagy más néven sárgatúró készítése.
Sinka Erika osztotta meg velünk a kitűnő receptet, néhány kedvcsináló mondat kíséretésben. „Nagy örömömre (!) már megint savanyú tejet sikerült kapnom,….de azért örülök, mert így ismét készíthetek sárgatúrót!!!! Ismeritek?💛💛💛
Hajdúságban és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében igen elterjedt, édesanyámtól tanultam én is!
Több néven ismert: sárga- vagy édestúró, túrócska, illetve szláv eredetű szóval szirikk vagy szirka.
Régen húshoz, sonkához, kalácshoz, kolbászhoz fogyasztották. Jellegzetes íte van. Én ma már megtörve a hagyományokat, szívesen fogyasztom újhagymával és kaliforniai paprikával. Édesen szeretem, így olyan, mintha desszert is lenne.
Mivel ez az étel erősen kapcsolódik a valláshoz, ezért elnézést kérek azoktól, akik csak kifejezetten a húsvéti ünnepek alkalmával készítik!”
Sárgatúró, édestúró elkészítése
„A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, valamint a sót. A felvert tojásokat hozzáadjuk a felforrt tejhez, és alacsony lángon addig főzik, míg az állaga túrószerű nem lesz. Fémlapáttal vagy spatulával kell kevergetni fakanál helyett, hogy ne égjen le. Vászonruhába öntjük, az anyagot összekötjük, a levet ezzel leszűrjük.
Felfogjuk, majd a gömböt fellógatjuk és hagyjuk lecsepegni. Egyes receptek mazsolát is tesznek a sárgatúróba.
Én 1 liter tejhez 10 db tojást teszek, ha édesen készítem, akkor 5 evőkanál cukor, + vanília cukor. Ha sósan, akkor csak 1 evőkanál cukorot és ízlés szerint a sót. A savót is meg szoktam inni!
Ha nem savanyú a tej, akkor egy fél citrom levével savanyítjuk, hogy hamarabb túrósodjon!
Próbáljátok ki! Érdemes!!!”
Nagyon köszönjük Sinka Erikának a receptet!
További olvasói vélemények:
Balogh Ilona Babi: „Nálunk, Kárpátalján húsvétkor készítjük és megszentelés után reggelire fogyasztjuk. Nagyon régi hagyomány.”
Kovács Valéria Márta: „Én nagyon sokszor keszítettem, de mazsolával. 50 éve tanultam anyósomtól, náluk nagy divat volt Békés megyében húsvétkor.:)”
Boros Valéria. „A tejet soha nem forraljuk és az enyém ettől sokkal szebb nem ilyen darabos, szép sima mikor megvágjuk. Nálunk húsvét nincs nélküle, de ami nagyon fontos, nem kell forralni a tejet.”
En az anyosomtol tanultam meg kesziteni Bekes megyei Fuzesgyarmaton eltek. Ott nagy divat volt husvetra elkesziteni, minden haznal a husveit asztalon a sonkaszeletek es a tojasok kozott ott volt az edes sargaturo, termeszetesen mazsolaval.