Elmaradhatatlan és retró sütemények húsvétra

Retró sütemények készítése húsvétra is kötelező. Vannak olyan édességek, amiket bármilyen ünnepre, bármikor készíthetünk, mégis megunhatatlanok. A most összeválogatott kedvenceimben az a közös, hogy egyik sem újkeletű. Főtt sonka mellé mazsolás kalács, nagyanyáink korából való édességek és sós ropogtatnivaló sem hiányozhat a húsvéti asztalról. Máris mutatom a nagyanyáink idejéből származó szuper recepteket.

retró sütemény húsvétra

Retró sütemények húsvétra

A Balkonada blog már elmúlt hét éves, így nem csoda, hogy a legjobb húsvéti retró sütemények receptjeit is leírtam már. Nem ismétlen magam, egyszerűen csak gondolatébresztőként pár szóval és fotóval bemutatom a süteményeket.

A recepteket a nevükre vagy a fotókra kattintva egy külön bejegyzésben éred el.

Napraforgókalács a sonka mellé

A sort rögtön a +1-gyel kezdeném, mert ez nálunk elmaradhatatlan húsvétkor. A napraforgókalács azért lóg ki a sorból, mert ez nem desszert vagy rágcsálnivaló,  főétkezéskor a húsvéti sonka mellé fogyasztjuk kenyér helyett. Igazi foszlós, mazsolás és isteni a sonka mellé.

Zserbó sok töltelékkel, az örök kedvenc

Mindig is volt dió és barackfánk és persze baracklekvárunk is. Így nem csoda, hogy a két fő hozzávaló megléte után az ünnepek elmaradhatatlan süteménye lett a zserbó.

Nagyanyáink ünnepeinek elmaradhatatlan süteménye volt a zserbószelet. Szinte minden falusi udvarban ott díszelgett az árnyat adó diófa és a fenséges gyümölcsöket termő sárgabarackfa, amelyek jobb években megtermelték a zserbó két legfontosabb alapanyagát. Elronthatatlan és megunhatatlan zserbó receptet hoztam, ilyen a zserbó sok töltelékkel.

Mézes krémes, a megunhatatlan

Ez is régi kedvenc recept és persze azoknak is bejön, akik esetleg a diót és így a zserbót nem szeretik.

A gyermekkori karácsonyaim egyik elmaradhatatlan édessége volt a csokimázas, mézes tésztájú finomság a házi mézes krémes. A zserbó és sokáig elálló,  lekváros hájas kifli na és persze a bejgli mellett ez biztosan elkészült minden évben. Persze abban az időben egyetlen hétvége se múlhatott el sütemény nélkül. Ma már csak szinte akkor sütjük, ha nagyobb vendégség van. Sokan a krémbe grízt is kevernek, én most a hagyományos, gríz nélküli változatot hoztam, mert szerintem ez finomabb.

Kapucíner szelet, a krémes kényeztető

Ódákat tudnék zengeni róla, de nem teszem, mert még nem készült el és már most összefutott a nyál a számban és hát nem akarok sokat írni, mert sok még a teendő, pl. a kapucíner szeletet is meg kell sütni.

A kapucíner szelet az egyik személyes kedvencem. Az a nagyszerű ebben a süteményben, hogy nem csak mutatós, és isteni finom, de elkészítése is egyszerű. A kétféle pudingos krém és a tetejére kerülő csokimáz miatt nem túl édes, igazán kellemes ízvilágú. Nincs benne kávé, így gyerekek is bátran fogyaszthatják. Elkészítése egyszerű, kezdők is sikerrel belevághatnak. Itt a szuper kapucíner szelet receptje!

Diós kocka, a sós finomság

Isteni íze van a sült diónak. Hát még ezen a finom sós tésztán!

A sós-diós vendégváró falatok az egyik kedvenc sós süti, amit rendszeresen készítünk. A napokig elálló rágcsa megunhatatlan, nagyon jó vendéglátáshoz, partikra, házi bulikra, borkóstolókra, ugyanis nagyon jól felszívja az alkoholt. Nem mellesleg pedig nagyon finom. A tetéjén a dió is sült íz kap és nagyon finommá válik. De szezámmag, mák, napraforgó vagy akár sajt is kerülhet a tetejére. Mutatom is a receptet!

Sajtos rúd, ami mindig ropogós

Imádom a ropogós kajákat. Számomra a sajtos rúdban is a ropogóssága az izgalmas. Bár azt, hogy napokig ropogós marad nem igen volt alkalmunk tesztelni. 🙂

A sajtosrúd számomra ropogósan az igazi. A sós, ropogós rágcsa jól jön a sok édes sütemény után. Nagyon jól illik gyümölcsök mellé is, de a bor és a sör is jobban csúszik egy kis sós finomság után. A napokig ropogós sajtosrúd receptje ráadásul roppant egyszerű a receptje. A frissensült sajtosrúd is nagyon finom, de nagy előnye, hogy akár napokkal előbb is elkészíthetjük, ssmmit nem veszít az élvezeti értékéből.

Katalin szelet

Katalin szelet nevű süteményről még sosem hallottam. Olvasónknál ez családi recept, valahogy a mi családunkba, rokonságunkba nem jutott el.

Sós sütemények locsoláshoz

Sós sütemények húsvétkor is szinte kötelezőek. Különösen húsvét hétfőre, a locsolkodás napjára, amikor már mindenkinek elege van az édes süteményekből és az alkohol mellé is kell valami rágcsálnivaló. Hosszan elálló és finom sós sütemények legjobbjanak receptjét mutatom.

Melyik recept tetszik, melyiket vállalod be?

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük