Öröm a söröm – sör kisokos

A sör a legegészségesebb alkoholos italok egyike. A benne lévő alkoholmennyiség hatása, ha a normál kereteken belül maradunk, többnyire elenyésző. Sör kisokos készítésével segítem, hogy megismerd a bor után második legkedveltebb alkoholos italt.

sör kisokos

Sör kisokos

A sör (vagy régiesen ser, serital) malátából, valamint bizonyos pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, alkoholtartalmú ital.

A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel, már az ókor kezdete előtt, a Kék-Nílus völgyében is készíthettek sört.

A söröket csupán erjesztési eljárásuk alapján három nagy csoportba oszthatjuk:

  • Spontán erjesztésű sörök (Lambic/Lambiek): A 15. században született, hazája Belgium, nevét a faluról kapta, ahol először készítették. Nagyon száraz, kissé savanykás, szinte szénsavmentes, gyümölcsös aromájú sörfajta. Magában is fogyasztját, ízesítve különböző alfajták jöttek létre. Például a Faro, a cukrozott és kevert Lambic, a Kriek, ami meggy, a Framboise, ami málna, gyakori ízesítő anyag még az őszibarack és a feketeribizli.
  • Felső erjesztésű sörök (Ale): nevüket onnan kapták, hogy az erjesztéshez használt élesztő magasabb hőmérsékleten (20°C körül) dolgozik. Házi illetve kisüzemi sörfőzés területén is kedvelt. Az ale brit sörfajta, melynek színe a világos sárgától a sötétebb rubinig, szinte feketéig terjed. Átlagos alkoholtartalma 4-8%. Altípusai közé tartozik például a száraz Bitter Ale, az édes Cream Ale, a whisky ízére emlékeztető Scotch Ale, a vöröses színű Irish Red Ale.
  • Alsó erjesztésű sörök (Lager) Egyik legismertebb típusa a Pils sör. A 13–14. században született, a 19. századtól tört előre, és mára a legelterjedtebb, és legtöbb sört tartalmazó csoport. Itt az élesztő viszonylag alacsony hőfokon dolgozik (5-8 °C), az érlelés pedig minimum egy hét 0 °C körüli hőmérsékleten történik. A nagyüzemi söröknek ez kedvező , mivel az alacsony hőmérsékleten történő erjesztés és tárolás megelőzi, hogy egyéb nem kívánatos baktériumok , kórokozók szaporodjanak el a sörben és így tönkremenjen.

A sörök köre is folyamtosan bővül. Jó példa erre a hibrid, különleges eljárással készülő sörök. Ilyen például a búzasör, amely eredetileg felső erjesztésű sörfajta, de néha a jobb érés érdekében alsó erjesztésű élesztőt is adnak hozzá. A német eredetű Kölsch, amely az alacsony tárolási hőmérsékletben tér el a szokásos felső erjesztésű söröktől.

Alkoholmentes sörök is egyre kedveltebbek. Míg a normál sörök esetében a cefre szárazanyag-tartalma 11 százalék körül van, addig az alkoholmentes sörök 6 százalékos sörléből készülnek. Minimális alkoholt, legfeljebb 0,5 térfogat százalékot az alkoholmentes sörök is tartalmaznak.

A bio sörökhöz felhasznált alapanyagok (maláta, komló) kizárólag ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származhatnak. Igazoltan GMO-mentes sörélesztők és enzimek felhasználhatók, néhány adalékanyag pedig csak külön engedéllyel. A bio sörök és a nem bio sörök íze nem különbözik egymástól.

A sör a legegészségesebb alkoholos italok egyike. A sörben lévő alkoholmennyiség hatása, ha a normál kereteken belül maradunk, többnyire elenyésző. Sör kisokos készítésével segítem, hogy megismerd a bor után második legkedveltebb alkoholos italt.

Sör kisokos

A sör (vagy régiesen ser, serital) malátából, valamint bizonyos pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval, illetve egyéb engedélyezett anyagokkal ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, alkoholtartalmú ital.

A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel, már az ókor kezdete előtt, a Kék-Nílus völgyében is készíthettek sört.

A söröket csupán erjesztési eljárásuk alapján három nagy csoportba oszthatjuk:

  • Spontán erjesztésű sörök (Lambic/Lambiek): A 15. században született, hazája Belgium, nevét a faluról kapta, ahol először készítették. Nagyon száraz, kissé savanykás, szinte szénsavmentes, gyümölcsös aromájú sörfajta. Magában is fogyasztját, ízesítve különböző alfajták jöttek létre. Például a Faro, a cukrozott és kevert Lambic, a Kriek, ami meggy, a Framboise, ami málna, gyakori ízesítő anyag még az őszibarack és a feketeribizli.
  • Felső erjesztésű sörök (Ale): nevüket onnan kapták, hogy az erjesztéshez használt élesztő magasabb hőmérsékleten (20°C körül) dolgozik. Házi illetve kisüzemi sörfőzés területén is kedvelt. Az ale brit sörfajta, melynek színe a világos sárgától a sötétebb rubinig, szinte feketéig terjed. Átlagos alkoholtartalma 4-8%. Altípusai közé tartozik például a száraz Bitter Ale, az édes Cream Ale, a whisky ízére emlékeztető Scotch Ale, a vöröses színű Irish Red Ale.
  • Alsó erjesztésű sörök (Lager) Egyik legismertebb típusa a Pils sör. A 13–14. században született, a 19. századtól tört előre, és mára a legelterjedtebb, és legtöbb sört tartalmazó csoport. Itt az élesztő viszonylag alacsony hőfokon dolgozik (5-8 °C), az érlelés pedig minimum egy hét 0 °C körüli hőmérsékleten történik. A nagyüzemi söröknek ez kedvező , mivel az alacsony hőmérsékleten történő erjesztés és tárolás megelőzi, hogy egyéb nem kívánatos baktériumok , kórokozók szaporodjanak el a sörben és így tönkremenjen.

A sörök köre is folyamtosan bővül. Jó példa erre a hibrid, különleges eljárással készülő sörök. Ilyen például a búzasör, amely eredetileg felső erjesztésű sörfajta, de néha a jobb érés érdekében alsó erjesztésű élesztőt is adnak hozzá. A német eredetű Kölsch, amely az alacsony tárolási hőmérsékletben tér el a szokásos felső erjesztésű söröktől.

Alkoholmentes sörök is egyre kedveltebbek. Míg a normál sörök esetében a cefre szárazanyag-tartalma 11 százalék körül van, addig az alkoholmentes sörök 6 százalékos sörléből készülnek. Minimális alkoholt, legfeljebb 0,5 térfogat százalékot az alkoholmentes sörök is tartalmaznak.

A bio sörökhöz felhasznált alapanyagok (maláta, komló) kizárólag ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származhatnak. Igazoltan GMO-mentes sörélesztők és enzimek felhasználhatók, néhány adalékanyag pedig csak külön engedéllyel. A bio sörök és a nem bio sörök íze nem különbözik egymástól.

A sör pozitív hatásai

A sörnek nagyon sok pozitív hatása van:

  • nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek az alkohollal együtt a szervezet enzimaktivitását, az anyagcsere folyamatok jótékony gyorsítását eredményezik,
  • nátriumban szegény, nem tartalmaz zsírokat és 92%-nál több vízből áll,
  • jelentős antioxidáns-tartalmú,
  • vízhajtó és vesekő-képződést megelőző,
  • nyugtató, altató hatású, feszültségoldó,
  • magas vitamintartalmú (B1, B2, B3, B6, B9, H),
  • jelentős mennyiségű ásványi anyagot (Cu, Fe, Zn, Mg) tartalmaz,
  • vírusfertőzések ellen véd,
  • stimulálja az immunrendszert (xanthohumoltartalma miatt),
  • magas tápértékű, normál fogyasztása nem hizlal.

Jótékony hatásait mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Lengyelországban és Csehországban a súlyos vesekő betegségben szenvedőknek orvosok előírhatják fogyasztását.

A sör vitamintartalma a wikipédia szerint

Vitamin Napi szükséglet (mg) 1 liter sörben található mennyiség (mg)
B2 (riboflavin) 1,5-1,8 0,2-1,3
Nikotinsavamid 22 3-14
B6 1,8-2,2 0,07-1,7
Pantoténsav 8 0,04-2
Folsav 0,2 0,04-0,6
Biotin 50-100 µg 2-15 µg

Egy kutatás szerint a manapság divatos, új fajta sörök – melyek nem tarlamaznak szulfidokat, mesterséges tartósítószereket, és nagyrészt organikus anyagokból készülnek -, valamint az antioxidánsokat tartalmazó gyümölcsökkel készített sorok sokkal egészségesebbek. Persze ezt is jelentősen befolyásolja a sör alkohol-, vitamin-, és ásványianyag-tartalma.

Tilos sört inni:

  • gyerekeknek,
  • várandósoknak,
  • akiknél fennáll az alkohol függőség veszélye,
  • szívizombetegségben,
  • szívritmuszavarnál,
  • depresszióban,
  • máj- vagy hasnyálmirigy-betegségben,
  • összpontosítást, koordinációt igénylő tevékenység közben.

 Tartsuk szemelőtt, hogy a sör kismértékben gyógyszer, nagy mértékben méreg.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 65
  • 4
  •  
  •  
  • 65
  •  
  • 4
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás