Hamis „ananászbefőtt” cukkiniből

Mindig is tudtam, hogy a cukkini egy nagyszerű és sokoldalúan felhasználható zöldségféle. Na de az, hogy még ananászbefőtt is készülhet cukkiniből, meg sem fordult a fejemben. Bedi Istvánné olvasónk pedig már el is készítette és már a spájzban sorakoznak a befőttjei, hogy majd megédesítsék a hideg téli estéket. Természetesen a hamis ananászbefőtt receptjét is megosztotta velünk. Cukkini helyett a szintén semleges ízű főzőtökből is készíthetjük.

Ananász befőtt cukkiniből

Ananászbefőtt cukkiniből

Hozzávalók:

  • 2 kg cukkini, vagy főzőtök
  • 1,5 l. víz,
  • 35 dkg cukor,
  • 5 evőkanál citromlé,
  • 4-5 db szegfűszeg,
  • pár darab egész fahéj,
  • fél liter ananász szörp,
  • nátirum-benzoát a tartósításhoz.

Elkészítése:

  • a cukkiniket alaposan megmostam, meghámoztam, majd kb. 1,5 cm-es kockákra vágtam,
  • a sziruphoz a cukrot feloldottam a vízben,
  • hozzáadtam a többi hozzávalót,
  • a szirupot ráöntöttem a cukkinire,
  • egy éjszakára hűtőbe tettem, hogy az ízek jól összeérjenek,
  • másnap forrásig melegítettem, majd a forrástól számítva 10-15 percig néha kevergetve főztem,
  • forrón üvegekbe mertem,
  • azonnal is fogyaszthatjuk, jól lehűtve a legfinomabb,
  • ha télire készül, akkor a tetejére leheletnyi nátrium-benzoátot tegyünkm
  • szárazdunsztban hagytam kihűlni.

Tippek: Ananász szörp helyett narancsszörpöt is használhatunk.

Illésné Nagy Mária: Jó szívvel ajánlom – nálunk folyamatos használatban van – a Pölöskei diabetikus szörpöket, illetve nagyon jó ár-érték arányban vannak a Frutta max light szörpjei, szintén a diabetikus változatban.

Papp Györgyné Tájok Erika: Pennybe van cukor nélküli szörp, cukor helyett pedig Rossmanos édeskét használok, az főzhető.

Nagyon köszönöm a receptet és a tippeket!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük