Ribizli, azaz ribiszke gondozása

A ribiszke vagy más néven ribizli az egyik legfinomabb és legegészségesebb kora nyáron termő gyümölcsünk. Önmagában fogyasztva is kellemes, de süteményekbe, fagylaltba is rakhatjuk. Nézzük, miből áll a zamatos ribiszke gondozása.

ribizli gondozása

Származása: A ribiszke vagy ribizli (Ribes rumbum) a kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe tartozó ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjának egyetlen nemzetsége. Európában őshonos.

Ismertetőjegyei: lombhullató bokor. Terebéylesre növő cserje. Bokorként vagy alacsony törzsű faként nevelhető. Díszes terméfürtjei vannak.

Virágok: Virágai jelentéktelenek, áprilisban – májusban jelenne meg a töveken. Bogyói fürtöt alkotnak, pirosak. Vannak fehér fajták is, azoknál az érett gyümölcs színe fehéres, sárgás színű. A feketeribizli nálunk kevésbé kedvelt.

Betakarítási idő: júniustól júliusig, a teljes fürtöt egyben szedjük le.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható, nem mérgező

Magasság: kifejlett növény magassága 1 – 1,5 méter is lehet

Habitus: bokros, lazán elágazik, törzses fává is nevelhető,

Cserépben nevelhető-e: igen

Ribiszke gondozása

Tenyészhely: napos, félárnyékos, szélvédett helyet kíván

Gondozása:  Szereti az enyhén savanyú talajt. Öntermékeny ugyan, de érdemes két fajtát ültetni. Rendszeresen öntözzük, Tavasszal kapjon klórmentes, tartós hatású műtrágyát. Nyáron ezt szükség szerint ismételhetjük. A törzses fajtákat karózni kell.

Az idősabb hajtásokat szüret után vagy tél végén ritkítsuk ki. A törzses fajták vesszőit 1/3-al kurtítsuk vissza. Takarással szabadon teleltethető.

Felhasználása: nyersen önmagában is fogyaszthatjuk, de készíthetünk belőle szószt, ami húsok mellé igen finom, süteményt, szörpöt vagy fagylaltot is. A habkönnyű gyümölcsös édességet még sütni sem kell.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 177
  • 11
  •  
  •  
  • 177
  •  
  • 11
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × 5 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás