Ribizli, azaz ribiszke gondozása

A ribiszke vagy más néven ribizli az egyik legfinomabb és legegészségesebb kora nyáron termő gyümölcsünk. Önmagában fogyasztva is kellemes, de süteményekbe, fagylaltba is rakhatjuk. Nézzük, miből áll a zamatos ribiszke gondozása.

ribizli gondozása

Származása: A ribiszke vagy ribizli (Ribes rumbum) a kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe tartozó ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjának egyetlen nemzetsége. Európában őshonos.

Ismertetőjegyei: lombhullató bokor. Terebéylesre növő cserje. Bokorként vagy alacsony törzsű faként nevelhető. Díszes terméfürtjei vannak.

Virágok: Virágai jelentéktelenek, áprilisban – májusban jelenne meg a töveken. Bogyói fürtöt alkotnak, pirosak. Vannak fehér fajták is, azoknál az érett gyümölcs színe fehéres, sárgás színű. A feketeribizli nálunk kevésbé kedvelt.

Betakarítási idő: júniustól júliusig, a teljes fürtöt egyben szedjük le.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható, nem mérgező

Magasság: kifejlett növény magassága 1 – 1,5 méter is lehet

Habitus: bokros, lazán elágazik, törzses fává is nevelhető,

Cserépben nevelhető-e: igen

Ribiszke gondozása

Tenyészhely: napos, félárnyékos, szélvédett helyet kíván

Gondozása:  Szereti az enyhén savanyú talajt. Öntermékeny ugyan, de érdemes két fajtát ültetni. Rendszeresen öntözzük, Tavasszal kapjon klórmentes, tartós hatású műtrágyát. Nyáron ezt szükség szerint ismételhetjük. A törzses fajtákat karózni kell.

Az idősabb hajtásokat szüret után vagy tél végén ritkítsuk ki. A törzses fajták vesszőit 1/3-al kurtítsuk vissza. Takarással szabadon teleltethető.

Felhasználása: nyersen önmagában is fogyaszthatjuk, de készíthetünk belőle szószt, ami húsok mellé igen finom, süteményt, szörpöt vagy fagylaltot is. A habkönnyű gyümölcsös édességet még sütni sem kell.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük