Omlós lekváros linzer receptje

Az omlós lekváros linzer kiadós, ugyanakkor mutatós és finom sütemény. A sokáig elálló sütit egyszerű receptje is kedveltté teszi, még a gyakorlatlan háziasszonyok is el tudják készíteni. Süteményes dobozban hetekig eláll.

Szivecskés sütemények - omlós lekváros linzer

Omlós lekváros linzer receptje

A 2017-es októberi Balkonada találkozó egyik süteménye volt az omlós lekváros linzer, ami Visky Kati keze munkáját dicsérte, nagyon finom volt, és mindegy szálig elfogyott.

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt,
  • 15 dkg margarin,
  • 15 dkg porcukor,
  • 2 tojás sárgája,
  • csipet só,
  • 1/2 csomag sütőpor,
  • reszelt citromhéj.

Omlós lekváros elkészítése

  • A lisztet a margarinnal összemorzsolom,
  • hozzáteszem a többi hozzávalót,
  • letakarva hűvös helyen pihentetem,
  • lehet akár egy éjszakára is hűtőben tartani,
  • 1/2 cm-es lappá nyújtom és kiszaggatom,
  • kissé megkent tepsire rakom, nem nagyon szorosan, mert sülés közben megnőnek,
  • előmelegített sütőben, közepes hőfokon 10-15 perc alatt aranysárgára sütöm,
  • kihűlés után savanykás lekvárral kettőt-kettőt összeragasztok,
  • tálaláskor porcukorral megszórom,
  • betöltés után jó, ha áll mert megpuhul kissé.

Igazi ünnepi sütemény sokkal előbb el lehet készíteni és csak betölteni az alkalomra. Ebből a mennyiségből 60 db lesz.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.

Ha ismerős a süti, az nem a véletlen műve, az idei a Balkonada találkozón ezzel kedveskedett nekünk a Kati.

Nagyon köszönöm a sütiket is és a receptet is Katinak!

+1 Tipp: Ha még sütés előtt a sütemények felének a közepét kiszúrjuk, ahogy a fotón is látható, akkor sokkal mutatósabb lesz a véredemény.

Jó étvágyat!

További linzer receptek

A diós habos linzerkarika olvasónk gyermekkorának egyik kedvenc süteménye volt. Igazi nagymama süti, amiből sosem tudott túl sok készülni, és amit az unokák sosem tudtak megunni. Szerencsére a kitűnő recept a hosszú évek során is megmaradt és most már olvasónk maga készítheti el az unokáinak.

A linzertészta nagyon egyszerűen elkészíthető és sokoldalúan felhasználható. Sós és édes sütemények egyaránt készülhetnek belőle. Sokan azt gondolják, hogy a linzer, a linzerkarika Linz városáról kapta a nevét és ez is egy a sok osztrák finomság közül, de az igazság az, hogy a linzer magyar finomság. Elárulom a történetét is jó néhány recepttel megmutatom, hogy készülnek a legjobb sütemények linzertésztából.

Lekváros-diós linzer sokkal finomabb, mint egy linzer alaptésztából készülő sima linzer. A darált cukros diótól sütés közben kellemes karamelles ízt kap, ami megkoronázza az egyszerű süteményt. Házi sárgabarack lekvárral a legfinomabb. 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük