Becsvölgye fánkja – fánk dagasztás nélkül
Magam is sokféle fánk receptet megosztottam már, például szalagost, pántlikást, sütőben sültet, de dagasztás nélküli szalagost még nem. Igen jól olvasod, most az fogam elárulni, hogy készül a fánk dagasztás nélkül.
Becsvölgye fánkja – fánk dagasztás nélkül hozzávalói
- 1,2 kg BL55-ös liszt,
- kb. 8dl kannás tehéntej,
- 5 dkg friss élesztő,
- 2 púpos evőkanál kristálycukor,
- 1 csapott evőkanál jódozott só,
- 1 egész tojás,
- 1 evőkanál étolaj,
- olaj a kisütéshez.
Fánk dagasztás nélkül elkészítése
- 2 dl tejet meglangyosítok kéz melegre,
- 1 evőkanál cukrot elkeverek benne,
- az élesztőt belemorzsolva jól felfuttatom,
- a lisztet átszitálom a vájlingba,
- ráhintek 1 pupos evőkanál cukrot,
- majd 1 csapott evőkanál sót is hozzáadom,
- elkeverem a liszttel,
- 1 egész tojást ütök a lisztbe,
- majd a felfuttatott élesztőt is a liszthez adom,
- a tésztát kézzel dolgozom össze, közepesen keményre,
- a langyos tejet adagonként adom a liszthez, nem egyszerre,
- összeállítom a tésztát, de csak annyira, hogy a liszt elvegyüljön, s a massza egynemű legyen,
- 1 evőkanál étolajat csurgatok a tésztára,
- enyhe mozdulatokkal a tésztába forgatom,
- cipót formálok a tál aljára,
- kissé meghintem liszttel,
- konyhaszalvétával
letakarom és egy előmelegített plédbe takarva 1 órát kelesztem.Én a dagasztási folyamatot kiiktattam, mivel a tészta fáradozásom nélkül is gyönyörűen meg fog kelni. Az élesztő felfuttatása után 5 perc alatt állítom össze a tésztát, - a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítom,
- a szélét körbe kissé felhajtom és egy gyors mozdulattal átfordítom,
- mást nem csinálok vele, mint sodrófával megnyújtom ujjnyi vastagra,
- a tésztából kiszaggatom a fánkokat és sorba rakom őket,
- a maradék részeket összeállítom csöppnyi tejjel és újra kelesztem,
- közben felteszem az olajat a lábas 1/
3-ig öntöm olajjal, - fedővel lefedve az felforrósítom, de csak addig használok födőt, amíg az olaj felmelegszik, tovább nem,
- a szaggatás végeztével a legelső kiszaggatott fánknál kezdve körkörösen megnyújtom és alulról kidomborítva eresztem az izzó olajba, vagyis úgy kerül az olajba,ahogy a deszkán pihent, nincs megfordítva. A kisütési módszerem, amit legtöbbször használok: szaggatás, kb 8 perc, pihentetés-nyújtás 20 perc, ennyit pihen a deszkán és mehet az izzó olajba.
- a kidomborított tészta ürege az olaj felszinén van, de fogyasztáskor a tészta teteje lesz, ide kerül a finom ízes lekvár.
