Becsvölgye fánkja – fánk dagasztás nélkül receptje
Magam is sokféle fánk receptet megosztottam már, például szalagost, pántlikást, sütőben sültet, de dagasztás nélküli szalagost még nem. Igen jól olvasod, most azt fogam elárulni, hogy készül a fánk dagasztás nélkül.
Becsvölgye fánkja – fánk dagasztás nélkül receptje
Hozzávalók
- 1,2 kg BL55-ös liszt,
- kb. 8dl kannás tehéntej,
- 5 dkg friss élesztő,
- 2 púpos evőkanál kristálycukor,
- 1 csapott evőkanál jódozott só,
- 1 egész tojás,
- 1 evőkanál étolaj,
- olaj a kisütéshez.
Fánk dagasztás nélkül elkészítése
- 2 dl tejet meglangyosítok kéz melegre,
- 1 evőkanál cukrot elkeverek benne,
- az élesztőt belemorzsolva jól felfuttatom,
- a lisztet átszitálom a vájlingba,
- ráhintek 1 pupos evőkanál cukrot,
- majd 1 csapott evőkanál sót is hozzáadom,
- elkeverem a liszttel,
- 1 egész tojást ütök a lisztbe,
- majd a felfuttatott élesztőt is a liszthez adom,
- a tésztát kézzel dolgozom össze, közepesen keményre,
- a langyos tejet adagonként adom a liszthez, nem egyszerre,
- összeállítom a tésztát, de csak annyira, hogy a liszt elvegyüljön, s a massza egynemű legyen,
- 1 evőkanál étolajat csurgatok a tésztára,
- enyhe mozdulatokkal a tésztába forgatom,
- cipót formálok a tál aljára,
- kissé meghintem liszttel,
- konyhaszalvétával letakarom és egy előmelegített plédbe takarva 1 órát kelesztem. Én a dagasztási folyamatot kiiktattam, mivel a tészta fáradozásom nélkül is gyönyörűen meg fog kelni. Az élesztő felfuttatása után 5 perc alatt állítom össze a tésztát,
- a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítom,
- a szélét körbe kissé felhajtom és egy gyors mozdulattal átfordítom,
- mást nem csinálok vele, mint sodrófával megnyújtom ujjnyi vastagra,
- a tésztából kiszaggatom a fánkokat és sorba rakom őket,
- a maradék részeket összeállítom csöppnyi tejjel és újra kelesztem,
- közben felteszem az olajat a lábas 1/3-ig öntöm olajjal,
- fedővel lefedve az felforrósítom, de csak addig használok födőt, amíg az olaj felmelegszik, tovább nem,
- a szaggatás végeztével a legelső kiszaggatott fánknál kezdve körkörösen megnyújtom és alulról kidomborítva eresztem az izzó olajba, vagyis úgy kerül az olajba,ahogy a deszkán pihent, nincs megfordítva. A kisütési módszerem, amit legtöbbször használok: szaggatás, kb 8 perc, pihentetés-nyújtás 20 perc, ennyit pihen a deszkán és mehet az izzó olajba.
- a kidomborított tészta ürege az olaj felszinén van, de fogyasztáskor a tészta teteje lesz, ide kerül a finom ízes lekvár.
Sikeres kelesztés, dagasztás nélkül. Elég az edény szinültéig megkelni vagyis 1 óra. Leleményességem eredménye az új fánkszaggatóim, az éles műanyag könnyen kiszúrja a fánkot.
Nagyon köszönjük a receptet Ovádi Lajosnénak!
Dagasztás nélküli fánkot kipróbálom, mert öregszem /76/ fárasztó a dagasztás. Irok milyen lett. Köszi Irén néni Kengyel
Kedves Irénke néni!
Sok sikert és jó étvágyat kívánok hozzá: Jucó