Becsvölgye fánkja – fánk dagasztás nélkül

Magam is sokféle fánk receptet megosztottam már, például szalagost, pántlikást, sütőben sültet, de dagasztás nélküli szalagost még nem. Igen jól olvasod, most az fogam elárulni, hogy készül a fánk dagasztás nélkül.

Becsvölgye fánkja - fánk dagasztás nélkül

Becsvölgye fánkja – fánk dagasztás nélkül hozzávalói

  • 1,2  kg BL55-ös liszt,
  • kb. 8dl kannás tehéntej,
  • 5 dkg friss élesztő,
  • 2 púpos evőkanál kristálycukor,
  • 1 csapott evőkanál jódozott só,
  • 1 egész tojás,
  • 1 evőkanál étolaj,
  • olaj a kisütéshez.

Fánk dagasztás nélkül elkészítése

  • 2 dl tejet meglangyosítok kéz melegre,
  • 1 evőkanál cukrot elkeverek benne,
  • az élesztőt belemorzsolva jól felfuttatom,
  • a lisztet átszitálom a vájlingba,
  • ráhintek 1 pupos evőkanál cukrot,
  • majd 1 csapott evőkanál sót is hozzáadom,
  • elkeverem a liszttel,
  • 1 egész tojást ütök a lisztbe,
  • majd a felfuttatott élesztőt is a liszthez adom,
  • a tésztát kézzel dolgozom össze, közepesen keményre,
  • a langyos tejet adagonként adom a liszthez, nem egyszerre,
  • összeállítom a tésztát, de csak annyira, hogy a liszt elvegyüljön, s a massza egynemű legyen,
  • 1 evőkanál étolajat csurgatok a tésztára,
  • enyhe mozdulatokkal a tésztába forgatom, 
  • cipót formálok a tál aljára,
  • kissé meghintem liszttel,
  • konyhaszalvétával letakarom és egy előmelegített plédbe takarva 1 órát kelesztem.Én a dagasztási folyamatot kiiktattam, mivel a tészta fáradozásom nélkül is gyönyörűen meg fog kelni. Az élesztő felfuttatása után 5 perc alatt állítom össze a tésztát,
  • a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítom,
  • a szélét körbe kissé felhajtom és egy gyors mozdulattal átfordítom,
  • mást nem csinálok vele, mint sodrófával megnyújtom ujjnyi vastagra,
  • a tésztából kiszaggatom a fánkokat és sorba rakom őket,
  • a maradék részeket összeállítom csöppnyi tejjel és újra kelesztem,
  • közben felteszem az olajat a lábas 1/3-ig öntöm olajjal,
  • fedővel lefedve az felforrósítom, de csak addig használok födőt, amíg az olaj felmelegszik,  tovább nem,
  • a szaggatás végeztével a legelső kiszaggatott fánknál kezdve körkörösen megnyújtom és alulról kidomborítva eresztem az izzó olajba, vagyis úgy kerül az olajba,ahogy a deszkán pihent, nincs megfordítva. A kisütési módszerem, amit legtöbbször használok: szaggatás, kb 8 perc, pihentetés-nyújtás 20 perc, ennyit pihen a deszkán és mehet az izzó olajba.
  • a kidomborított tészta ürege az olaj felszinén van, de fogyasztáskor a tészta teteje lesz, ide kerül a finom ízes lekvár. 
Sikeres kelesztés, dagasztás nélkül. Elég az edény szinültéig megkelni vagyis 1 óra.

Leleményességem eredménye az új fánkszaggatóim, az éles műanyag könnyen kiszúrja a fánkot.

Nagyon köszönjük a receptet Ovádi Lajosnénak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

hét + 1 =