Site icon Balkonada

Szobanövények jellemzése, igénye, gondozása

A szobanövények igen hálás képviselői a természetnek, de csak akkor, ha figyelembe vesszük és teljesítjük kívánságaikat. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy alapvetően az élő természet részei. Azzal, hogy a lakás bezárt terébe kényszerítjük őket, sok mindent elvonunk tőlük, amit így vagy úgy pótolni kell. Nézzük, mit takar a szobanövények igénye.  

Szobanövények igénye

Ha a szobanövények a lakásban nem kapják meg a fejlődésükhöz szükséges megfelelő környezeti tényezőket, a fejlődésük lelassul, szélsőséges esetben pedig maradandó károsodást szenvednek vagy elpusztulnak. A legfontosabb környezeti tényezők: hőmérséklet, víz, fény, tápanyag.

Hőmérséklet

A növények életfolyamataik néhány alapvető hozzávalóját (oxigén, széndioxid, vízpára) a levegőből nyerik. Az oxigén és a széndioxid egy tiszta levegőjű lakásban biztosított, a páratartalmat viszont pótolni kell az arra igényes növényeknél.

A szobanövényeink többsége trópusi, szubtrópusi eredetű, ezért felel meg számukra a lakások 18-26 fokos hőmérséklete. Ezek a növények nehezen viselik a hőingadozást, ezért a szellőztetésnél legyünk óvatosak, az érzékeny növényeket ne tegyük ki a huzat hatásának. A szellőztetésre a növényeknek is szükségük van, csak ne közvetlenül érje őket a levegő.

A központi fűtéses lakásokban az ablakpárkány környékén gyorsan felmelegszik a levegő és a földlabda is hamar kiszárad. A fűtött lakás nem alkalmas hűvöset igénylő (pl. leander, muskátli) és a telet nyugalomban töltő (pl. murvafürt) fajok átteleltetésére.

A modern lakásokban gyakran száraz a levegő, ami levélcsúcsok, levélszélek barnulásához, száradásához vezet. A szobanövények többsége 60-70%-os relatív páratartalmat kíván, a lakásokban azonban sokszor csak 40%-os értéket mérhetünk. A száraz levegő kedvez a kártevők elszaporodásának és teret ad a levél- és bimbóhullásnak. Érdemes elektromos vízpárologtatóval beállítani a helyiség optimális páratartalmát. A páraigényes növényeknek gyakori permetezéssel, valamint vízzel és agyaggranulátummal töltött lapos tálra állítással kedveskedhetünk.

Vízigény, öntözés, locsolás

A növények a vizet a tápanyagok felvételére, szállítására, testük felépítésére és hőszabályozásra használják. A legnagyobb hiba, ha minden növényünket egyszerre és ugyanúgy öntözzük. Az egyes növények vízigénye a származásuktól függően változik, egyesekben a 2-3 napos vízhiány is végzetes lehet pl. vízipálma, míg mások, pl. a kaktuszok és pozsgások hónapokig el vannak a tartalékaikkal.

A szobanövények locsolása egyszerű feladatnak tűnik, de nagy odafigyelést igényel, ha csodaszép növényeket szeretnénk. Nem mindegy, hogy mennyi vizet és mikor adunk növényeinknek. A legrosszabb, amit tehetünk, hogy minden szobanövényt ugyanakkor öntözünk. Érdemes figyelembe venni a származásukat, a környezeti tényezőket és ez alapján meghatározni a víz mennyiséget és a locsolás gyakoriságát.

Általánosságban elmondható, hogy minél húsosabb egy növény levele, annál több vizet képes tárolni és annál inkább elviseli a hosszabb locsolásmentes időszakot.

A locsoláshoz szükséges víz mennyiség függ a hőmérséklettől és a páratartalomtól is. Meleg szobában a fűtőtest közelében és nyáron sokkal gyakrabban kell öntözni. Legjobb, ha minden egyes növény talaját külön megvizsgáljuk és ez alapján öntözünk. A legtöbb növény  halálát a túlöntözés következtében kialakuló gyökérrothadás okozza.

Magyarországon a vizek általában nagy víztartalmúak, amit sok növény nem tolerál. A savanyú talajt kedvelő növényeket (pl. orchideák, broméliák) esővízzel vagy felforralt és szűrt vízzel öntözzük.

Fény

A növényeknek fényre van szükségük a fotoszintézishez, vagyis ahhoz, hogy tápanyagot állítsanak elő az életben maradásukhoz és növekedésükhöz. A fény mennyiséget gyakran rosszul mérjük fel. Jó, ha tudjuk, az ablak közelében is csupán a kinti fény 30-40 %-át kapják meg a növények. Különösen igaz ez az északi fekvésű ablakokra. A déli fekvésnél sokkal jobb a helyzet, de az ablaktól két méter távolságra már olyan kicsi a fényintenzitás, hogy fényigényes növényeknek nem elegendő. A tűző nap a nyári hónapokban azonban még a fényigényes növényekben is kárt tehet.

Tápanyag

A tápanyagot a növények a gyökereiken keresztül a földből nyerik. A megfelelő és jó minőségű virágföld kellő mennyiségben tartalmazza a fejlődéshez szükséges tápanyagokat. Csak akkor érdemes tápoldatoznunk a szobanövényeinket, ha úgy látjuk, hogy nagyon gyorsan növekednek vagy hiánybetegség jeleit fedezzük fel rajtuk. Egy árnyékos sarokban minimális anyagcserét folytató növénynek nincs szüksége plusz tápoldatra. Télen a növényeink lassított üzemmódra kapcsolnak, így kevés kivételtől eltekintve a tápanyag utánpótlásra nincs szükségük. A túlzott tápoldatozással a sók kiégethetik a földet.

Természetes körülmények között a talajban élő és mozgó apró élőlények pl. kukacok, apró járatokat túrnak, amelytől a talaj levegősebb, könnyebb lesz. A szobanövények cserepében nincs mozgás és lazítás, ezért összetömörödik. A rögös földben nehezebben találnak utat maguknak a gyökerek és víz sem tud egyenletesen áramolni, lefolyik a cserép szélénél. Egy-két havonként érdemes óvatosan fellazítani a talajt egy hurkapálcikával.

Szobanövények téli ápolása

A szobanövények téli ápolása épp úgy függ a növény fajtájától, mint az év többi szakában. Ahogy a többi növény is, a szobanövények is lelassulnak, pihennek egy kicsit a hideg hónapokban. Hiba lenne ugyanúgy gondozni azokat, mint a nyári napokban.

Szobanövények választása

A szobanövények választása nem egyszerű feladat, csak megfelelő választással lesz sokáig szép a növények. Törekedjünk arra, hogy a lakás és a növények méretei harmonizáljanak. A hatalmas növényekkel túlzsúfolt lakás nem esztétikusm míg a hatalmas terekben nem érvényesülnek igazán az apró virágok. Vegyük figyelembe, hogy a növények fejlődni, növekedni fognak, évek múlva akár kinőhetik a lakást. 

Összefoglalva

Adjuk meg minden növénynek azt, amit igényel. Ne várjuk azonban, hogy a növényünk olyan legyen, mint a katalógusban fotózottak vagy amit épp frissen vásároltunk. Az üvegházban ideális körülmények között (fentről áramló fény, tökéletes hőmérséklet és páratartalom, talajszellőztetés, stb) gondozták őket, hogy aztán a csúcsformájukban új gazdára találjanak. Az üvegházi körülményekhez képest a lakás viszonyai szegényesebbek, nem csoda, hogy átmeneti visszaesést tapasztalhatunk náluk.

A természet azonban tudja a dolgát, a virág élni akar és hamar alkalmazkodik az új körülményekhez. Az első hanyatlásnál ne csüggedjünk, a gondos ápolásnak meg lesz majd az eredménye. Fogadjuk el az is, hogy a teljesen egészséges növénynek is vannak időnként sárguló és lehulló levelei, hisz ez a természet rendje.

Szobanövények gondozása részletesen

Exit mobile version