Site icon Balkonada

Befőzési kisokos – egyszerű receptekkel és praktikákkal

Kár lenne a kertben megtermett gyümölcsöket veszni hagyni, érdemes befőzni, tartósítani a téli hónapokra. Befőtt, lekvár, szörp, likőr és savanyúság is készülhet belőlük. Befőzési kisokos címmel egy befőzéssel kapcsolatos összefoglalót hoztam egyszerű receptekkel és konyhai praktikákkal.

Befőzési kisokos – befőttek, szörpök, lekvárok. likőrök házilag

Túl nagy lenne a téma, ha minden témát érintenék, így most a savanyúságokra, zöldségek tartósítására nem térek ki, hanem a gyümölcsökre koncentrálok. Szó lesz tehát befőttek, szörpök, ivólevek, likőrök és lekvárok készítéséről. A savanyúságok készítéséről pedig hamarosan egy külön bejegyzést készítek majd.

Befőzési alapok

Arra gondoltam, a konkrét receptek előtt kezdjük az alapokkal.

Ha valaki egyszer rákap a házi befőzésre, nehezen mond le róla. Amint megtapasztalja, hogy mennyivel finomabb az otthon készített befőtt vagy lekvár, mint a gyárban előállított, csakis saját maga teszi el a gyümölcsöket. És akkor jön a kérdés: Melyik hónapban melyik gyümölcsöt főzzük be? A kérdés után pedig itt van a válaszom.

Lédús gyümölcsök nélkül elképzelhetetlen a nyár. Szerencsére nagyon jó módszerek léteznek arra, hogy ezeket a ízeket konzerváljuk és ne csak a legmelegebb évszakban élvezzük. Az ízletes lekvárok, ínycsiklandó üvegbe zárt kincsek elkészítése, vagyis gyümölcs befőzés alapja, hogy tisztában legyünk azzal, milyen gyümölcsöket használhatunk. Fogadd, ezzel kapcsolatos tanácsaimat.

Befőzési kisokos – Szörpök, ivólevek készítése

Ha mindig is irtóztál a macerás lekvárfőzéstől vagy utáltad a kánikulában a tűzhely mellett állva kevergetni a lekvárnak valót, akkor a főzés nélküli gyümölcslekvár és szörp épp neked való. Nem hallottam még ilyenről, de Kovács Ilona olvasónk állítja, hogy működik, évek óta így tartósít.

Jöjjön a kedvencem.

A karamellás mentaszörp házilag a legújabb kedvencem. Az igénytelen mentából egyszerűen elkészíthető az egyik leghűsítőbb nyári itóka a mentaszörp. Egy adagból hónapokra elegendő mennyiség készíthető. Azért szeretem így karamellásan, mert szép színe is lesz.

Persze sokféle fűszernövényből készíthetünk még üdítőt.

Hűsítő ital balkonnövényekből is készülhet, sőt egyáltalán nem bonyolult. A nagy sikerre való tekintettel a nem rég bemutatott bodzás üdítő és citromfű szörp után újabb szuper fűszernövényes üdítőital recepteket hoztam.  Bár szomjoltásra a tiszta víz a legjobb, a változatosság kedvéért érdemes néhány egyszerűen elkészíthető italt is kipróbálni. A balkonon nevelt eper, bazsalikom, citromfű vagy menta mellé csak édesítőszer és citrom vagy lime szükséges. Ugye jól hangzik?

Őszibarack ivólé házilag is egyszerűen elkészíthető. Hatalmas előnye, hogy biztosak lehetünk benn, hogy mit tartalmaz. Nincsenek benne mesterséges, káros alapanyagok. Egy üvegnyi tömény napfény és egészség.

A  házi kubu csupa friss hozzávalóból készül. Az alapanyagokban található vitaminok megmaradnak benne, hisz a gyümölcsök és zöldségek nagyrésze nyersen kerül bele. A csodálatos vitaminbomba egyszerű recept alapján, gyorsan készül és legalább ugyanolyan gyorsan elfogy.

Likőrök gyümölcsből

Persze, hogy van alkoholos italhoz is receptem.

A tutti-frutti likőr amolyan téli itóka a nyár ízeit rejtve. A legjobb benne, hogy ahogy érnek a gyümölcsök, minden belekerülhet szépen sorban. Decemberre összeérnek az ízek, így akár karácsonyi ajándéknak is adhatjuk.

Limoncello, az olasz citromlikőr nem csak Olaszországban kedvelt. Most már szerte a világban készítik a kissé fanyar, jellegzetes ízű alkoholos finomságot. Olvasónk a saját maga által termesztett egészséges citrom egy részét áldozta be és most megosztja velünk a receptjét.

Diólikőr júniusban, zölddióból készül. Körülbelük fél év kell ahhoz, hogy az ízek összeérjenek, így karácsonykor már kortyolgathatjuk. Egy szép, mutatós üvegbe töltve a tutti-frutti likőrhöz hasonlóan szuper karácsonyi gasztroajándék is lehet belőle.

Befőzési kisokos – Befőttek készítése házilag

És jöjjenek a befőttek!

Szódás meggy. Sose hallottam még. Azt meg vajon eszik vagy isszák? – volt az első reakcióm. Aztán megláttam a fotót és egyértelművé vált, hogy ez valójában egy meggybefőtt. Szódás meggybefőtt alkoholos ízzel úgy, hogy egyetlen csepp alkohol sem kerül belé.

Görög és sárgadinnye befőtt készítése is igen egyszerű.

Cukrozott szilva nyersen eltéve befőttként is finom. Ha valami különlegesre vágyunk és nem elégszünk meg a napon aszalt szilvával, készítsünk belőle befőttet főzés nélkül!  

Ha kevés gyümölcs termett, a jó öreg cukkini segíthet.

Mindig is tudtam, hogy a cukkini egy nagyszerű és sokoldalúan felhasználható zöldségféle. Na de az, hogy még ananászbefőtt is készülhet cukkiniből, meg sem fordult a fejemben. Bedi Istvánné olvasónk pedig már el is készítette és már a spájzban sorakoznak a befőttjei, hogy majd megédesítsék a hideg téli estéket. Természetesen a hamis ananászbefőtt receptjét is megosztotta velünk. Cukkini helyett a szintén semleges ízű főzőtökből is készíthetjük.

Szeretem az almás ételeket és praktikus megoldásokat. Nem meglepő, hogy olvasónk hullott almák hasznosítására mutatott ötlete rögtön megnyerte a tetszésem. Az almaszezonban elrakott almatöltelék kéznél van, ha valami finom almás édességet (pl. rétes, almás pite) készítenénk.

Na de nézzük a lekvárokat.

Befőzési kisokos – Házi lekvár receptek

A napfény íze nevet adta Sinka Erika a speciálisan ízesített, többféle gyümölcsből készülő vegyes gyümölcslekvárjának. Nagyon találó a név. Valóban benne van a nap minden sugara, amivel a vegyszermentesen gondozott zamatos gyümölcsök beértek. El is árulja, mitől lesz olyan különleges ízvilágú a lekvár.

Lekvárfőzés cukormentesen sláger téma az idén. A cukormentes birsalma lekvár után újabb cukormentes lekvár receptet kaptunk egy olvasónktól. Cukor nélkül a gyümölcsök igazi zamata még inkább érződik a lekvárokon és nem mellesleg sokkal egészségesebb is. Most ismét kedvet kaptam kipróbálni.

A sárgabarack lekvárnak nincs párja. Az olvasók segítségével mutatok néhány sárgabarack lekvár főzési módot. Találsz itt például cukor nélküli és chilis változatot is. 

Időnként érdemes egy kicsit kísérletezni és új ízeket kipróbálni a lekvárok terén is. Az ízesítéshez sok minden bevethető. Pikáns lekvárok receptötletét hoztam az olvasóktól.

Őszibarack lekvár sütőtökkel nevet adtam a pikáns lekvár receptjének, pedig ez sokkal több annál. Az ízét is jobban el tudod képzelni, ha elmondom, igazából sütőtök-narancs-őszibarack és gyömbér házasításából jött létre. Ugye milyen jól hangzik? 

Gyerekkoromban még volt szilvafánk és természetes volt, hogy minden évben főztünk belőle lekvárt is. Mert a szilvalekvárnak nincs pár. Na jó, a házi sárgabarack lekvárnak sincs párja… De térjünk vissza a szilvalekvárra. Mindig a hagyományos módon, órákig kevergetve készült. A mai kor emberének már nincs ennyi ideje, ezért is gondoltam, hogy megosztom azt a ragyogó receptet, amit pár napja láttam az interneten.

Az igazán előrelátók már nyáron elkezdik a karácsonyi ajándékok begyűjtését, vagy helyesebben mondva elkészítését. A kertben termesztett gyümölcsökből szuper ajándékok készülhetnek. Olvasónk az idén karácsonyi fűszeres körtelekvár főzésével készül a téli ünnepre.

A nyár sokoldalú zöldsége a cukkini. Annyira sok mindenre használható, hogy még narancs- vagy citromlekvár is készíthető belőle. A cukkini íze semleges, viszont nagyon jól átveszi a citrusok és és egyéb intenzív gyümölcsök ízét. Ennek köszönhetően készíthetünk belőle például hamis ananászbefőttet. Most szintén ezt a tulajdonságát kihasználva a citrom- vagy narancslekvár cukkiniből receptjét hoztam el.

Rengeteg további lekvár receptet megoszthatnék még, de ezeket saját magad is megtalálhatod a balkonada.hu oldalon. A jobb felső sarokban a nagyító/kereső jelre kattintva megnyílik egy kis ablakocska ahova elég beírni a keresett szót vagy szavakat és az enter lenyomása után már meg is jelennek a releváns találatok.

Legjobb házi lekvár receptek

Azért a végére mutatnék még egy válogatást a legjobb házi lekvár receptekből.

A házi lekvárok, vagyis a gyümölcsökből cukorral vagy anélkül készült gyümölcsízek sokoldalúan felhasználhatók a konyhában. Fogyaszthatjuk önmagunkban kenyérre, kalácsra kenve, palacsinta töltelékeként, de a rengeteg hagyományos süteményünk fontos kellékei. Összegyűjtöttem a házi lekvár receptek legjobbjait a legegyszerűbbektől a legpikánsabbakig.

További receptek tartósításhoz

Exit mobile version