Káposzta savanyítás házilag

A káposzta savanyítás házilag is egyszerűen kivitelezhető. Még a piacra sem kell kimenni, ha megkívánja a család a vitamíndús savanyúságot. És mennyivel finomabb, mint a boltokban kapható, agyon tartósítózott változat. Nézzük, hogy készül a házi savanyú káposzta!

Káposzta savanyítás házilag

“Mindent megtettünk azért, hogy karácsonyra finom házi savanyú káposztám legyen!” – ezekkel a szavakkal mutatta meg Baráth Rozália, hogy készítetettek savanyú káposztát otthon.

Káposzta savanyítás házilag

Hozzávalók

  • 1 kg káposzta,
  • 1 evőkanál asztali só,
  • 1 mokkáskanál egész kömény,
  • 1 mokkáskanál egész bors,
  • egy marék piros csöves paprika,
  • 2 -3 birsalma vagy körte.

Elkészítése

  • Lereszeltem a káposztát, érdemes nagyobb mennyiséget készíteni.
  • a káposztára ráraktuk a fűszereket és nagy edényben összekevertem,
  • ráraktam a piros csöves paprikát és a cikkekre vágott birset is,
  • 1 éjszakát állni hagytam,
  • másnap belenyomkodtam hordóba úgy, hogy a leve felérje,
  • 4 napig a lakásban hagytam,
  • ahogy elkezdett forrni, újra jól lenyomkodtam és a fölösleges levet leszedtem,
  • levittem a pincébe,
  • konyha ruhával letakartam a káposztát,
  • műanyag tálba (használhatunk zacskót is) nehéz vasat raktam nyomatéknak,
  • heti egyszer a konyharuhát leveszem, hideg vízben kimosom, azért, hogy ahogy forr, érik nehogy penészes legyen.
  • így szoktam és mindig nagyon finom lett ! 🙂
  • a fotón ez kb 30 kg káposzta van.

Csupán pár hét kell, hogy megérjen és fogyaszthatóvá válljon a házi savanyú káposzta. Mindig csak is tiszta eszközökkel nyúljunk hozzá, így nem romlik meg és hónapokig élvezhetjük a fenséges ízt.

Nagyon köszönöm a tanácsokat Baráth Rozáliának!

Receptek savanyú káposztához

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Jenő Németh szerint:

    Az előző recept amit olvastam,túl macerás.Én általában 5kg káposztát szoktam egyszerre savanyítani.Káposztagyalun leszelem a kápsztát.Kilónként 2dk sót használok NEM JÓDOZOTT SÓT! A legyalult káposztát a sóval átgyúrom,hogy levet eresszen.Régen taposták.Fűszereket mindenki azt tesz bele amit akar ízlése szerint.Egy műanyag vödörbe jól lenyomkodva ,hogy feljöjjön a leve beleteszem.Egy olyan tányérat ami belefér ,ráteszem a káposztára,hogy lenyomja.Erre még műanyag acskóba vizet teszek ,hogy jól lenyomja.Ráteszem a fedelét,semmit sem kell vele csinálni a konyhában 4-5 nap után ehető.Ha valaki savanyúbban szereti néhány napig még érlelheti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három × 2 =