Káposzta savanyítás házilag
A káposzta savanyítás házilag is egyszerűen kivitelezhető. Még a piacra sem kell kimenni, ha megkívánja a család a vitamíndús savanyúságot. És mennyivel finomabb, mint a boltokban kapható, agyon tartósítózott változat. Nézzük, hogy készül a házi savanyú káposzta!
„Mindent megtettünk azért, hogy karácsonyra finom házi savanyú káposztám legyen!” – ezekkel a szavakkal mutatta meg Baráth Rozália, hogy készítetettek savanyú káposztát otthon.
Káposzta savanyítás házilag
Hozzávalók
- 1 kg káposzta,
- 1 evőkanál asztali só,
- 1 mokkáskanál egész kömény,
- 1 mokkáskanál egész bors,
- egy marék piros csöves paprika,
- 2 -3 birsalma vagy körte.
Elkészítése
- Lereszeltem a káposztát, érdemes nagyobb mennyiséget készíteni.
- a káposztára ráraktuk a fűszereket és nagy edényben összekevertem,
- ráraktam a piros csöves paprikát és a cikkekre vágott birset is,
- 1 éjszakát állni hagytam,
- másnap belenyomkodtam hordóba úgy, hogy a leve felérje,
- 4 napig a lakásban hagytam,
- ahogy elkezdett forrni, újra jól lenyomkodtam és a fölösleges levet leszedtem,
- levittem a pincébe,
- konyha ruhával letakartam a káposztát,
- műanyag tálba (használhatunk zacskót is) nehéz vasat raktam nyomatéknak,
- heti egyszer a konyharuhát leveszem, hideg vízben kimosom, azért, hogy ahogy forr, érik nehogy penészes legyen.
- így szoktam és mindig nagyon finom lett ! 🙂
- a fotón ez kb 30 kg káposzta van.
Csupán pár hét kell, hogy megérjen és fogyaszthatóvá válljon a házi savanyú káposzta. Mindig csak is tiszta eszközökkel nyúljunk hozzá, így nem romlik meg és hónapokig élvezhetjük a fenséges ízt.
Nagyon köszönöm a tanácsokat Baráth Rozáliának!
Receptek savanyú káposztához
- savanyú káposztás szűzpecsenye rolád
- sertéstarja savanyú káposzta ágyon
- savanyú káposztás-krumplis egytálétel
Az előző recept amit olvastam,túl macerás.Én általában 5kg káposztát szoktam egyszerre savanyítani.Káposztagyalun leszelem a kápsztát.Kilónként 2dk sót használok NEM JÓDOZOTT SÓT! A legyalult káposztát a sóval átgyúrom,hogy levet eresszen.Régen taposták.Fűszereket mindenki azt tesz bele amit akar ízlése szerint.Egy műanyag vödörbe jól lenyomkodva ,hogy feljöjjön a leve beleteszem.Egy olyan tányérat ami belefér ,ráteszem a káposztára,hogy lenyomja.Erre még műanyag acskóba vizet teszek ,hogy jól lenyomja.Ráteszem a fedelét,semmit sem kell vele csinálni a konyhában 4-5 nap után ehető.Ha valaki savanyúbban szereti néhány napig még érlelheti.
Köszönöm a nagyszerű ötletet. Jucó