Paprikakrém házilag: egyszerű, gyors és finom étel receptje

Paprikakrém receptet osztott meg az olvasóm. Az egyszerű és kitűnő receptet érdemes kipróbálni, így most itt a blogon is közzé teszem. Olvass tovább és tudd meg, hogy készül a paprikakrém házilag!

paprikakrém kis tálakban

Paprika vitamintartalma

A paprika félcserjés évelő zöldség és fűszernövény, amely a Capsicum (paprika) nemzetségbe tartozik. A magyar éghajlati viszonyok mellett egynyáriként termesztjük. Latin neve Capsicum annuum L. (capsis = „csípés”, annuum = „egynyári”), ami egyrészt a termése csípős ízére utal, másrészt arra, hogy évelő volta ellenére általában csak egy évig szokták termeszteni. Népies elnevezései: kerti bors, magyar bors, törökbors, pogánypaprika, veres bors.

Magyarországon egyedülállóan sok, 10 kg/év/fő paprikát fogyasztunk. Szerte a világon azonban nem a nálunk ismert étkezési paprikák a vezetők, hanem az úgynevezett csilipaprikák.

A paprika őshazája Közép- és Dél-Amerika. Első példányai a hódítások idején hajósok által kerültek át Dél-Amerikából Spanyolországba. Borsot láttak benne, és eleinte csak, mint egzotikus fűszer használták.

A paprika táplálkozási értéke nagy, sok benne az értékes összetevő és sokoldalúan felhasználható. A C-vitamin-tartalma 100 mg/100 g, de egyes fajták beérett termésében a 300 mg-ot is elérheti. Előnye, hogy savanyítva is megőrzi C-vitamin-tartalmát, ezért téli fogyasztása mindenkinek javasolt. Tartalmaz még illóolajat, cukrot, pektint, ásványi sókat, A, B1, B2-vitamint is. A sokféle karotinoid nemcsak festékanyag, de tápértékük is fontos. A jó minőségű fűszerpaprika élettani hatása összetett, amelyek közül az étvágygerjesztő, és emésztést serkentő hatása emelkedik ki leginkább.

Paprikakrém házilag hozzávalói

  • 0,5 dl olívaolaj,
  • 1 kg paprika,
  • só,
  • bors,
  • pizzafűszer,
  • 5 gerezd fokhagyma,
  • 10 dkg baconszalonna.

Paprikakrém elkészítése

  • a paprikákat megtisztítottam, kimagoztam és hosszában felvágtam,
  • olívaolajjal kikentem egy nagyobb tepsit,
  • a tepsibe vágott felükkel felfelé belefektettem a felvágott paprikákat,
  • megszórtam sóval, kevés borssal, és pizzafűszerrel,
  • mellé daraboltam 5 gerezd fokhagymát,
  • lefedve puhulásig sütöttem 200 fokon,
  • majd szabaddá téve még kicsit meg is pirítottam,
  • félretettem, hogy hűljön,
  • ezalatt megpirítottam a jó minőségű kockázott bacon-t,
  • langyosan összekevertem a hozzávalókat és finomra turmixoltam.

Nagyon köszönöm a fotót és a receptet G Kovács Modesztának, a Modest Home & Garden tulajdonosának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük